Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?

Avatar photo
pszczoła pyłek kwiatowy

Czy wiesz, że masa pyłku, jaki transportuje pszczoła, może przewyższać jej masę nawet o 30%? Pyłek kwiatowy to niezbędny pokarm pszczół. Wprowadzony do diety człowieka, wykazuje działanie prozdrowotne. W tym artykule opowiem jak prawidłowo go spożywać, jakich wartości odżywczych dostarcza.

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. Mieszają go z odrobiną śliny lub nektaru i transportują do ula [1]. Pyłek pszczeli jest dobrym źródłem białka. W 100 gramach znajduje się go 20 gramów [2]. Poza tym zawiera ponad 200 różnych związków chemicznych pozytywnie wpływających na zdrowie człowieka.

Istnieją dwa rodzaje pyłków [3]. Anemofilny i entomofilny. Pierwszy z nich jest alergenny, przenoszony jest przez wiatr. Drugi nie powoduje alergii. Jest przenoszony przez pszczoły. To właśnie o nim mowa jest w dzisiejszym artykule.

Jak zbiera się pyłek kwiatowy?

Zapewne zastanawiasz się jak zebrać taki pyłek. Doświadczony pszczelarz nie ma z tym problemu. Służą do tego celu poławiacze pyłku [4]. Jest to urządzenie, które zagradza wejście do ula przegrodą ze specjalnymi otworami. W ten sposób przeciskające się pszczoły gubią część obnóży pyłkowych. Te trafiają do specjalnego zasobnika. Pojemnik należy opróżniać kilka razy w ciągu dnia. Dlatego, że pyłek jest delikatny, wrażliwy na wilgoć i pleśnienie. Zbiorów należy dokonywać od maja do lipca [5].

Pyłek kwiatowy należy do grupy superfood. Aby dostarczył jak najwięcej wartości odżywczych, należy go odpowiednio konsumować. 

Jak jeść pyłek kwiatowy – praktyczne porady

WSKAZÓWKI:

  • Pyłek można mieszać z: wodą, mlekiem, miodem, sokiem, twarogiem, jogurtem, owsianką lub budyniem. Należy go wtedy odstawić do czasu spęcznienia;
  • Suszony najlepiej rozdrabniać, bo ma twardą otoczkę (można zrobić to w moździerzu);
  • Świeży rozpływa się w ustach, więc możemy spożywać go bez żadnej obróbki;
  • Aby poprawić jego, smak można dodać do niego soku z cytryny lub miodu;
  • Nie mieszamy go z wrzącym mlekiem lub wodą, bo traci swoje wartości;

Wartości odżywcze pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy to cenny produkt pochodzenia pszczelego [6]. Nazywany jest również cudowną odżywką. To za sprawą wartości odżywczych, jakie posiada. Na ich ilość ma wpływ pochodzenie, warunki klimatyczne oraz gleba. Według naukowców ilość węglowodanów w nim zawartych waha się pomiędzy 13-55%, błonnika 0,3-20%, białka 10-40% i lipidów 1-10%.

pszczoła z pyłkiem
123RF

Pyłek pszczeli to również bogactwo aminokwasów egzogennych i endogennych. Ten fakt oznacza, że będzie idealnym składnikiem diet osób chorych na nowotwory lub anoreksję.

Witaminy, które znajdują się w pyłku kwiatowym to głównie te z grupy B, ale również do 300 mg na 100 g witaminy C, 200 mg w 100 g prowitaminy A i pomiędzy do 320 mg w 100 g witaminy E.

Pyłek kwiatowy to produkt należący do grupy superfood. Jego właściwości zdrowotne są w ostatnich latach bardzo szeroko badane [7]. Naukowcy wykazali, że pyłek pszczeli wykazuje działanie:

  • Antybiotyczne;
  • Przeciwutleniające;
  • Przeciwzapalne;
  • Hipolipemiczne (przeciwmiażdżycowe);
  • Przeciwprostatowe;
  • Odtruwające;
  • Pobudzające układ krwionośny do wytwarzania czerwonych krwinek (antyanemiczne);
  • Immunoregulujące;
  • Immunosupresyjne;
  • Przeciwalergiczne;
  • Przeciwnowotworowe;
  • Przeciwbólowe;
  • Wpływające na układ moczowy;
  • Osłonowe dla płodu;
  • Opóźniające starzenie się organizmu;

Moją uwagę zwróciły w szczególności badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi [8]. J.Gorchowski swoje doświadczenia przeprowadzał na myszach. Zwierzętom chorym na białaczkę podawał do karmy pyłku pszczelego. Zaobserwował wydłużony czas życia i zmniejszone nasilenie stanów zapalnych. Sprawdzał również, czy połączenie leczenia farmakologicznego z przyjmowaniem pyłku, zwiększy szanse na poprawę zdrowia u mysich pacjentów onkologicznych. Okazało się, że wyciąg wodny w połączeniu z lekami wydłużył życie myszy o 50%.

Dawkowanie

Mamy już świadomość jak zdrowy jest pyłek kwiatowy. Teraz kilka słów o dawkowaniu.

Dawkowanie pyłku pszczelego uzależnione jest od wieku:

  • dzieci w wieku od 3. do 5. roku życia, mogą przyjmować go w ilości do 10 gramów na dobę;
  • dzieci w wieku od 6 do 12 lat 15 gramów na dobę;
  • dzieci powyżej 12. roku życia i dorośli 20 gramów na dobę;

Podsumowanie

Pyłek pszczeli to produkt o szerokim spektrum działania. Ze względu na zawarte w nim wartości odżywcze, powinien być spożywany przez wszystkie osoby dbające o swoje zdrowie. Nie wyklucza się podawania go kobietom w ciąży, karmiącym. Konsumowanie pyłku uzależnione jest od jego postaci. Świeży możemy jeść bez żadnej obróbki, suszony natomiast powinniśmy rozgnieść w moździerzu. Jak każdy produkt posiada również przeciwwskazania. Nie powinniśmy podawać go małym dzieciom (do 3. roku życia) lub osobom uczulonym na produkty pszczele. Teraz już wiesz, jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy.

Najczęstsze pytania

Kiedy pić pyłek kwiatowy?

Pyłek pszczeli należy pić rano. Najlepiej na czczo lub przed posiłkiem.

Jak przygotować pyłek kwiatowy do spożycia?

Świeży pyłek można konsumować bez żadnej obróbki, natomiast suszony należy rozdrobnić. Można rozpuszczać go w mleku lub wodzie, ale również dodawać do jogurtów, twarogu lub owsianki.

Czy można pić pyłek kwiatowy na czczo?

Tak, pyłek pszczeli należy pić rano na czczo lub przed posiłkiem.

Jak długo można stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to naturalny i bezpieczny produkt, który można spożywać przez długi czas.

Czy występują przeciwwskazania do spożycia pyłku kwiatowego?

Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego są alergicy i osoby uczulone na produkty pszczele takiej jak miód. Nie powinno się go podawać dzieciom do 3 roku życia i diabetykom. Ze względu na zawartość cukrów (sacharozy i fruktozy).

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Pyłek pszczeli może ulec przeterminowaniu. Przyjmuje się, że odpowiednio przechowywany możemy spożywać do roku po jego zbiorze. Należy pamiętać, że jest to produkt wrażliwy na wilgoć. Niesie to za sobą ryzyko rozwoju pleśni i grzybów.

Jak rozpoznać oszukany pyłek pszczeli?

Przede wszystkim pyłek pszczeli należy ze sprawdzonych źródeł. Innym wyznacznikiem jest cena. Jest to produkt, którego pozyskanie jest czasochłonne, nie może więc być tanim produktem. Jego smak powinien być delikatny, słodkawy. Kolor natomiast pomarańczowy lub intensywnie żółty.

Bibliografia:

  1. Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli (portalpszczelarski.pl)
  2. fitatu
  3. Pyłek kwiatowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie, dawkowanie, przeciwwskazania – Porady (tovo.pl)
  4. Pozyskiwanie pyłku – Pasieka24 – portal dla pszczelarzy z pasją
  5. Jak się zbiera pyłek pszczeli ? (miodnia.pl)
  6. pf_2014_209-215.pdf (postepyfitoterapii.pl)
  7. pf_2012_048-054.pdf (postepyfitoterapii.pl)
  8. Grochowski J. Wpływ długotrwałego podawania pyłku pszczelego na przebieg wszczepiennej białaczki mysiej L-1210. Dokumentacja naukowa. Regional Zrzeszenie Apipol, Kraków 1986