Jarmuż – właściwości
Jarmuż to odmiana kapusty o zielonych lub fioletowych liściach, która była bardzo popularna w średniowiecznej Europie. Jest on nazywany superwarzywem z powodu swoich właściwości, wysokiej zawartości witamin i minerałów.
Zastosowanie w kuchni
Może być serwowany w formie surowej (sałatki, koktajle) albo po ugotowaniu jako dodatek do mięs, makaronów, strączków czy składnik zup. Obecnie bardzo popularne są chipsy z jarmużu, które stanowią zdrową alternatywę słonych przekąsek.
Wartości odżywcze i właściwości jarmużu
Jarmuż jest bogaty w sulforafan – przeciwutleniacz, któremu przypisuje się właściwości antynowotworowe.
Aby zachować jak najwięcej sulforafanu w jarmużu, należy gotować go jak brokuły – na parze przez 3-4 minuty. Oprócz tego, jarmuż zawiera indolo-3-karbinol (I3C), który również jest związkiem antynowotworowym (ogranicza wzrost i namnażanie się komórek nowotworowych, wspomaga naprawę DNA).
Poza tym, naukowcy zidentyfikowali w jarmużu ponad 45 różnych flawonoidów, w tym kemferol i kwercetynę.
Jarmuż jako kombinacja flawonoidów, antyoksydantów oraz substancji przeciwzapalnych chroni nasze organizmy przed stresem oksydacyjnym czy chronicznymi zapaleniami.
Co poza tym zawiera jarmuż?
W kilku słowach: bogactwo witaminy A, K, C oraz magnezu, wapnia i żelaza.
Tak prezentuje się wartość odżywcza jarmużu na 100 g produktu (*wg USDA National Nutrient Database):
Dietetycy.org.pl » Żywność » Warzywa » Jarmuż – właściwości
Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym