Co jeść przy alergiach – RECENZJA
Tytuł: Co jeść przy alergiach |
Autor: Wiesława Rusin |
Rok wydania: 2014 |
Wydawnictwo: Dragon |
Ilość stron: 96 |
Książka „Co jeść przy alergiach” jest poradnikiem oraz książką kulinarną dla alergika oraz jego rodziny, mającą na celu poprawić oraz wzbogacić dietę osób z problemami alergicznymi. Autorka zawarła podstawowe informacje dotyczące mechanizmu alergii, nietolerancji pokarmowych, wymieniła także szereg zaleceń dietetycznych stosowanych przy tego typu dolegliwościach.
Zalecenia przy żywieniu w alergiach
Przystępny styl, informacje zebrane w punktach i krótkie omówienie założeń diety eliminacyjno-rotacyjnej ułatwiają czytelnikowi zrozumienie poruszanej tematyki. Wyszczególnienie produktów spożywczych dozwolonych i zakazanych w jadłospisie osoby z alergią czynią tę książkę przyjazną i zrozumiałą dla czytelnika, także tego mniej obytego z nomenklaturą medyczną. Potrawy jakie znajdziemy w książce mają na celu wyciszanie nadwrażliwości oraz regenerację układu pokarmowego. Autorka oparła się na pracach dr Marka Haymana, dr Elisabeth Lipski oraz Case Adamsa. Część poradnikowa zajmuje niewielki procent książki resztę stanowią dobrze opracowane przepisy, w których nie znajdziemy cukru, mąki pszennej, ani żadnej białej mąki.
Eliminacyjna – nie znaczy nudna
To co podoba mi się w tej książce, to podział przepisów na dania śniadaniowe, obiadowe i na kolacje dostosowane do odpowiednich pór roku. Taki dobór przepisów w oparciu o produkty sezonowe sprzyja organizacji zakupów i pracy w kuchni. Nawet niewprawny adept sztuki kulinarnej znajdzie tu coś dla siebie. Tosty z piersią kurczaka curry, kotlety z indyka z brzoskwiniami, sorbet cytrynowo-tymiankowy czy naleśniki owsiane z jagodami nie wymagają wymyślnych składników, są proste w przygotowaniu i zaspokoją gusta osób ceniących tradycyjne dania. Autorka oznaczyła dodatkowo przepisy indeksem, który wskazuje, które z podanych potraw są: bezglutenowe, bez jajek lub bez mleka krowiego i produktów mlecznych.
Książka bogato ilustrowana, ładnie wydana, godna polecenia dla osób lubiących sprawdzone tradycyjne przepisy chcących zadbać o swoje (lub bliskich) zdrowie.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Co jeść przy alergiach – RECENZJA
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl