Jogurt grecki

Avatar photo
jogurt grecki

Jogurty greckie już na dobre zadomowiły się na sklepowych półkach i w naszych, polskich lodówkach. Jak już możliwe, że sprawdziliście – ich wykorzystanie nie kończy się jedynie jako składnika tzatziki, na dodatkach do potraw typowej kuchni greckiej oraz lekkich sałatek ale z powodzeniem można go wykorzystać do wszystkich kuchennych zadań.

Jogurt grecki a jogurt naturalny

Tak naprawdę skład jogurtu greckiego nie odbiega zbyt mocno od jogurtu naturalnego. Inny jest odrobinę proces technologiczny jego powstawania. W obu przypadkach surowcem jest mleko krowie do którego dodawane są pożyteczne bakterie, powodujące fermentację. Jogurt grecki przebywa dłuższy proces odsączania serwatki, co nadaje mu jego charakteru. Oczywiście mowa o tradycyjnym jogurcie greckim, nie zaś produktach naśladujących smakiem i konsystencją ten wyrób (jogurty greckie są kremowe, gęstsze). Prawdą jest, że wielu producentów mniejszym kosztem przy wykorzystaniu dodatkowych środków spożywczych sprawia, że jogurt smakuje tak jak jogurt grecki chociaż może mieć inne od niego właściwości odżywcze.

Jogurt grecki – wartości odżywcze

Jogurt grecki charakteryzuje przede wszystkim większa zawartość białka. Bierze się to stąd, że technologia produkcji wymaga zużycia większej ilości mleka do wyprodukowania odpowiedniej ilości jogurtu. Osoby dbające o sylwetkę zapewne docenią tę kwestię. Równolegle mniej jest w nim węglowodanów niż w standardowym jogurcie naturalnym, co sprawia że bilans kaloryczny między oboma typami jogurtów jest mniej więcej ten sam.

Ilość cennych probiotyków nie przemawia tutaj za żadnym z tych rozwiązań. Jogurt grecki ma co do zasady mniej sodu – często spożywanego w Polsce w nadmiarze. Z drugiej strony posiada mniejszą zawartość przydatnego wapnia. Wartości odżywcze przedstawia w uproszczeniu poniższa grafika:

grecki vs naturalny

Cena czy jakość?

Tutaj odpowiedź wcale nie jest prosta. Prawdą jest, że obecnie zazwyczaj dopłacamy za jogurty greckie. Są one droższe – nie dla każdego dietetycznie bardziej wskazane – jednak niewątpliwie znajdują swoją wierną rzeszę kulinarnych fanów.