Kakao poprawia ostrość widzenia w świetle dziennym
Kakao poprawia ostrość widzenia i przetwarzania bodźców wzrokowych w warunkach oświetlenia dziennego. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Universidad Complutense de Madrid i Institute of Food and Nutrition Science and Technology CSIC. Wyniki zostały opublikowane w Journal of Functional Foods (Impact Factor = 3.7).
Co takiego powoduje wspomniany efekt?
Badacze wzięli pod lupę kakao oraz czerwone owoce jagodowe w kontekście poprawy widzenia. To, co łączy oba produkty to zawartość polifenoli. W przypadku kakao są to flawanole, zaś w przypadku owoców jagodowych antocyjany. Naukowcy wskazują także na możliwy efekt zawartej w kakao teobrominy, której działanie jest dość podobne do występującej w kawie kofeiny.
Zaskakujące rezultaty
Punktem wyjścia dla badaczy nie był wcale uzyskany efekt. Hipotezą było to, że wspomniane produkty mogą poprawiać widzenie po zmierzchu. W badaniu wzięło udział 37 zdrowych osób w wieku 18-27 lat (17 kobiet, 20 mężczyzn) o średnim BMI 23. Nie wykazano różnic w diecie na podstawie 24-godzinnego wywiadu żywieniowego, które poprzedziło eksperyment. Badanie miało trzy fazy z przerwami dwutygodniowymi na pozbycie się składników z organizmu. Wykorzystane produkty było homogenizowane w celu osiągnięcia całościowej dawki 175 mg polifenoli ogółem.
Podczas jednej z wizyt badaniu spożywali proszek z owoców jagodowych. Była to dawka 10 gram składająca się z:
- 33,3% malin
- 33,3% czarnej porzeczki
- 16,7% czerwonej porzeczki
- 16,7% proszku z czerwonych jagód
Kolejnym produktem było wspomniane kakao częściowo odtłuszczone było podawane w dawce 2,5 g z mlekiem. Trzecia faza to grupa kontrolna – samo mleko.
Oto podsumowanie żywieniowe:
Grupa kontrolna | Kakao | Czerwone owoce | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (Kcal) | 125.01 | 142,66 | 160.56 |
Tłuszcze ogółem (g) | 3.56 | 4.11 | 3.83 |
Tłuszcze nasycone (g) | 1.90 | 2.24 | 1.91 |
Węglowodany (g) | 18.57 | 19.57 | 27.22 |
Cukry (g) | 9.04 | 9.17 | 12.58 |
Błonnik (g) | 0.38 | 1.98 | 4.37 |
Białko (g) | 4.54 | 5.93 | 5.27 |
Sól (g) | 3.30 | 3.31 | 3.32 |
Polifenole (mg) | 0.00 | 184.42 | 169.50 |
Metyloksantyny (mg) | 0 | 45.18 | 0 |
Teobromina (mg) | 0 | 38.69 | 0 |
Uczestnicy poddani zostali badaniu jakości wizji w warunkach ograniczonego oraz pełnego światła z odległości 4 metrów. Po badaniu pobierano od uczestników dawki moczu w celu zmierzenia stężenia polifenoli.
Wyniki
Badacze wskazali następujące wnioski:
- Kakao poprawiało jakość widzenia w warunkach jasnego światła
- Czerwone owoce jagodowe wykazały nieistotny statystycznie trend poprawy widzenia w warunkach jasnego światła
- Nie zauważono w obu przypadkach poprawy widzenia w ciemniejszym otoczeniu
Badacze wskazują na potrzebę poszerzonych, dalszych badań w celu potwierdzenia i lepszego zrozumienia wyników, które udało im się osiągnąć.
Źródło:
Puell, M. C., & de Pascual-Teresa, S. (2021). The acute effect of cocoa and red-berries on visual acuity and cone-mediated dark adaptation in healthy eyes. Journal of Functional Foods, 81, 104435.
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Kakao poprawia ostrość widzenia w świetle dziennym