Kampania „Zdrowe tłuszcze”
W środę 25 stycznia 2017 roku miała miejsce konferencja prasowa zorganizowana przez firmę Unilever, w ramach prowadzonego przez nią projektu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”.
Program ten przygotowany został pod patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia oraz Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Głównym celem działań w ramach realizowanego programu jest popularyzacja wiedzy na temat zdrowego żywienia oraz roli tłuszczów w zbilansowanej diecie człowieka.
Organizatorzy w przystępny sposób przedstawili rzetelne informacje dotyczące rodzajów tłuszczów, produktów będących ich źródłem w diecie, a także wpływu na zdrowie konsumenta.
W ramach konferencji zaproszono dwóch wysokiej klasy ekspertów. Pani dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia przestawiła wyniki najnowszych badań dotyczących wpływu różnych rodzajów tłuszczów na zdrowie oraz to jakich wyborów dokonują konsumenci i czy te decyzje korzystnie wpływają na jakość diety.
Wykład pana prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera, Kierownika Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych Wydziału Nauk o Żywności Katedra Technologii Żywności warszawskiej SGGW wzbudził duże zainteresowanie słuchaczy i liczne pytania dotyczące polskich, europejskich i światowych zaleceń dotyczących spożycia rożnych rodzajów kwasów tłuszczowych.
W ramach kampanii „Zdrowe tłuszcze” promowane jest włączanie do diety wysokogatunkowych tłuszczów roślinnych, a także produkowanych z nich miękkich margaryn. Producent podkreśla ich walory prozdrowotne, wysoką jakość, a także szeroki wybór margaryn, których opakowania zyskały nową atrakcyjną szatę graficzną.
Polska jako jeden z największych europejskich producentów rzepaku słynie z dobrego gatunku tego surowca, z którego wytwarzany jest olej, stający się wartościowym substratem do produkcji między innymi margaryn.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Kampania „Zdrowe tłuszcze”
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl