Karczoch – nie tylko odchudzanie!

Avatar photo

Roślina pochodząca z terenów Morza Śródziemnego już w starożytności stosowana jako lek na niestrawność, problemy wątrobowe, zgagę i wzdęcia. Dziś wraca do łask.  Dzięki niewielkiej kaloryczności ( tylko 47 kcal/100 g.), niskiemu stężeniu tłuszczy i cukrów ok. 3% oraz wysokiej ilości błonnika pokarmowego – polecany w diecie redukującej masę ciała.

Karczochy są bogatym źródłem substancji wspierających odchudzanie. Cynaryna, przyspiesza metabolizm lipidów, obniża poziom „złego cholesterolu” oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi. Inulina – posiada właściwości podobne do błonnika, wiąże duże ilości wody i pęcznieje pod jej wpływem w żołądku.  Jest także prebiotykiem, pożywką dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które  w dużej mierze odpowiedzialne są za odporność organizmu. Dzięki obecności  kwasu chlorogenowego zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym przez co zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów. Karczochy są również bogatym źródłem niacyny (wit. B3 lub PP) odpowiedzialnej za przemianę węglowodanów, kwasów tłuszczowych. Hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm.

Oprócz właściwości odchudzających karczochy wykazują szerokie działanie lecznicze. Są stosowane w leczeniu chorób wątroby (poprawiają jej  wydolność i funkcjonowanie), leczenia stanów zapalnych pęcherzyka i przewodów żółciowych, kamicy żółciowej, miażdżycy naczyń krwionośnych, żółtaczce. Luteolina i jej pochodne wykazują silne działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Pomocniczo, preparaty z karczocha wykorzystywane są także  w leczeniu  dny moczanowej, cukrzycy i niewydolności nerek. Substancje czynne zawarte w karczochach wykazują działanie moczopędne co pozwala na oczyszczanie organizmu z toksyn. Z kolei zawarte w roślinie antyoksydanty, eliminują „wolne rodniki”, pomagają w regeneracji komórek oraz opóźniają procesy starzenia. Cynaryna wspomaga leczenie łojotoku czy trądziku.

Zobacz również
choroba genetyczna

Biorąc pod uwagę powyższe, można stwierdzić, że warto włączyć karczochy do swojej codziennej diety, a także zaopatrzyć się w preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny.