Kardamon do kawy. Jak smakuje kawa z kardamonem i jak wpływa na zdrowie?
Czy wiesz, że kardamon (tuż po szafranie) jest jedną z najdroższych przypraw na świecie? Dodaj kardamon do kawy i zobacz, co się stanie! Najpierw jednak zachęcamy do przeczytania o jego właściwościach prozdrowotnych w poniższym artykule.
Skąd pojawił się pomysł na dodatek kardamonu do kawy?
Mówi się, że wizytówką Jordanii jest aromatyczna kawa i herbata. Dziś skupimy się na tej pierwszej, ponieważ to właśnie kawę z kardamonem pije się tam dosłownie wszędzie i o każdej porze dnia! Powszechnym widokiem są liczne stoiska ustawione na ulicach, gdzie można zamówić taki właśnie napój. Uzupełnieniem może być dodatek cukru. Jeśli ktoś nie przepada za słodkim smakiem — dostanie mocną, aromatyczną i gorzką kawę. [1]
Z kolei w Arabii Saudyjskiej, a szczególnie na północy tego kraju kardamon to jedyny dodatek do kawy i tutaj raczej nikt nie dodaje do niej cukru. W tym miejscu należy podkreślić, że ulubioną przyprawą Saudyjczyków jest właśnie kardamon. Nie znajdziecie takiej informacji w przewodnikach turystycznych, ale częstowanie kawą (w szczególności z dodatkiem kardamonu) to tradycja, która sięga stuleci! Wynika to z tego, że w przeszłości 1 gram kawy był cenniejszy niż gram złota i tylko szejkowie byli w stanie sobie na to pozwolić. Chętnie częstowali swoich gości. [2]
Jak smakuje kardamon?
Ta przyprawa ma bardzo charakterystyczny korzenny, piekący, ale zarazem słodkawy smak z wyczuwalnym ciepłym bukietem aromatycznym. To połączenie doskonale rozgrzewa i wzmacnia cały organizm! [3]
Właściwości prozdrowotne
Antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
Antyoksydacyjne właściwości kardamonu mogą zmniejszać ryzyko powstawania zmian nowotworowych. Badania przeprowadzone w Indiach wykazały, że dieta obfita w kardamon czterokrotnie zwiększa proces obumierania komórek rakowych (apoptozę). [4] i [5]
Działanie przeciwzapalne i na ciśnienie
🔎 Metaanaliza Heydarian [9] wykazała, że spożycie kardamonu znacząco obniża nie tylko poziomy markerów zapalnych, w tym hs-CRP, IL-6 i TNF-alfa ale również pomiarów ciśnienia krwi skurczowego i rozkurczowego. Naukowcy podkreślają, że z powodu ograniczonej liczby badań, należy zachować ostrożność w interpretacji tych wyników.
Wspomaga leczenie otyłości
Wszystko to dzięki olejkom eterycznym. Są one obecne w nasionach kardamonu. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza przemianę materii, a w efekcie pomaga schudnąć. Oczywiście do redukcji masy ciała kluczowy jest ujemny bilans energetyczny. Udowodniono jednak, że niektóre przyprawy (jak wspomniany wyżej kardamon) mogą wspomóc ten proces. [6]
Cholesterol
🔎 Spożycie kardamonu może polepszyć biomarkery metaboliczne związane z chorobami sercowo-naczyniowymi u dorosłych [10], w tym obniżyć poziom całkowitego cholesterolu, trójglicerydów oraz markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne i interleukina-6. Nie zaobserwowano jednak znaczących zmian w poziomie cholesterolu HDL i LDL oraz niektórych wskaźników stresu oksydacyjnego.
Problemy trawienne
Kardamon pomaga zwalczyć dolegliwości takie jak nudności, wzdęcia i zgagę. Dzięki działaniu rozkurczowemu jest pomocny przy nieżycie żołądka. [7] Warto mieć go w domowej apteczce lub zabrać ze sobą na wyjazd wakacyjny.
Przepis na kawę z kardamonem w domu
Co będzie potrzebne:
- 2 lub 3 czubate łyżki świeżo zmielonej kawy
- Zmielony kardamon (1 łyżeczka) lub jego nasiona (w takim przypadku potrzeby będzie moździerz do roztarcia)
- 100 ml wody
- Domowa kawiarka lub ekspres francuski
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz przygotować kawę w domowej kawiarce, wymieszaj kardamon ze zmieloną kawą przed zaparzeniem. Następnie zaparz ją. Jak widzisz, przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli jeszcze możemy coś podpowiedzieć — najlepszy smak uzyskuje się tuż po przyrządzeniu. [8]
Smacznego!
Najczęstsze pytania
Działa zapobiegawczo przeciw objawom takim jak nudności, wymioty. Może pomagać w redukcji masy ciała. Udowodniono również działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Wystarczy szczypta, jednak wszystko zależy od preferencji smakowych. Dla fanów ostrzejszego i wyraźniejszego smaku sugerujemy nawet pół łyżeczki lub przetestowanie różnych objętości mielonej przyprawy.
Kardamon pozytywnie wpływa na przemianę materii, co ułatwia odchudzanie. Olejki eteryczne w nim zawarte działają pobudzająco na układ pokarmowy i w efekcie przyspieszają proces trawienia.
Jak najbardziej można przygotować kawę z kardamonem przy użyciu ekspresu.
Proponujemy 2 opcje. Jedna z nich to proszek, który można kupić w większości sklepów spożywczych i internetowych, a druga opcja (bardziej polecana ze względu na aromat) to zielone strąki kardamonu, roztarty samodzielnie w moździerzu.
Bibliografia:
- https://warsztatpodrozy.com/2018/12/10/po-co-jechac-do-jordanii/
- Maha M. Badkook, Randa M. Shrourou., 2013. Arabic Coffee with Two Doses of Cardamom: Effects on Health Biomarkers in Healthy Women. International Journal of Nutrition and Food Sciences. Vol. 2, 280-286
- Korikanthimathm V.S., Prasath D., Rao G., 2000. Medicinal properties of cardamom Elettaria cardamomum. Journal of Medicinal and Aromatic Plant Sciences, 22, 683-685.
- Verma, S. K., Jain, V., Katewa, S., 2009. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian Journal of Biochemistry & Biophysics, 46(6), 503–506
- Nair K.P., 2020. Pharmacological properties of Cardamom. W: The Geography of Cardamom (Elettaria cardamomum M.). Springer Nature Switzerland AG. 227-43
- Daneshi-Maskooni, M., Keshavarz, S. A., Qorbani, M., Mansouri, S., Alavian, S. M., Badri-Fariman, M., Sotoudeh, G., 2018. Green cardamom increases Sirtuin-1 and reduces inflammation in overweight or obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: a double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. Nutrition & metabolism, 15(1), 63.
- Singletary K., 2022. Cardamom: Potential Health Benefits. Nutrition Today 57(1):p 38-49, ½)
- https://www.cafesilesia.pl/Aromatyczna-i-rozgrzewajaca-kawa-z-kardamonem-blog-pol-1623320467.html
- Heydarian A, Tahvilian N, Shahinfar H, Abbas-Hashemi SA, Daryabeygi-Khotbehsara R, Aryaeian N. Effect of cardamom consumption on inflammation and blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Food Sci Nutr. 2023 Oct 7;12(1):3-12. doi: 10.1002/fsn3.3738. PMID: 38268891; PMCID: PMC10804083.
- Zhang X, Wang C, Min R, Zhou Q, Qi Y, Fan J. Cardamom consumption may improve cardiovascular metabolic biomarkers in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Res. 2024 Mar 12;125:101-112. doi: 10.1016/j.nutres.2024.03.002. Epub ahead of print. PMID: 38593657.
- Data pierwotnej publikacji: 2.11.2023
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 16.04.2024
Dietetycy.org.pl » Żywność » Napoje » Kardamon do kawy. Jak smakuje kawa z kardamonem i jak wpływa na zdrowie?
Magister dietetyki, ze szczególną pasją do dietetyki hormonalnej i cyklu miesiączkowego. Fascynuje ją wszystko, co związane z cyklem kobiecym i wcześniej wspomnianymi hormonami. Prywatnie uwielbia zachody słońca, spacery, jogę, spokój i mrożoną kawę.