Kobiety w wieku pomenopauzalnym – niekorzystne skutki zdrowotne spożywania potraw smażonych

Avatar photo
menopauza smażenie

Regularne spożywanie smażonych potraw wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych oraz jakichkolwiek innych u kobiet po menopauzie, jak informuje artykuł w „The BMJ” . Badanie przeprowadzono przez zespół badawczy z University of Iowa w Iowa City (USA).

Pokarmy takie jak smażony kurczak i smażone ryb /skorupiaki wiązały się z większym ryzykiem zgonu z powodu choroby serca, szczególnie wśród kobiet w wieku 50-65 lat. Naukowcy sugerują, że zmniejszenie spożycia smażonych potraw,  a zwłaszcza wyżej wymienionych może mieć pozytywny wpływ na zdrowie publiczne.

Negatywny wpływ smażenia na zdrowie

Nawet 1/3 dorosłych w USA codziennie korzysta z żywności typu fast food, a poprzednie badania sugerują, że większe spożycie smażonego jedzenia wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednak do tej pory dowody na temat ryzyka śmierci związanego z konsumpcją smażonych produktów były ograniczone.  Aby rozwiązać ten problem, naukowcy badali związek jedzenia smażonych potraw ze śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny, w szczególności z powodu śmierci związanej z nowotworem i układem sercowo-naczyniowym.

Badanie

Wykorzystano dane z kwestionariusza do oceny diety 106 966 kobiet w wieku od 50 do 79 lat, które przystąpiły do badania Women’s Health Initiative (WHI) w latach 1993-1998. Naukowcy mieli dostęp do dalszych informacji do lutego 2017 r. W tym czasie doszło do 31 588 zgonów, w tym 9 320 zgonów z przyczyn chorób układu sercowo-naczyniowego, 8 358 zgonów z powodu nowotworów i 13 880 z innych przyczyn.

W ramach badania WHI uczestnicy wypełniali ankiety szczegółowo opisujące nawyki żywieniowe. Przekazali oni informacje na temat specyficznego spożycia różnych smażonych potraw, które naukowcy podzielili na trzy kategorie:

  • smażony kurczak
  • smażone ryby, Fish Burgery i smażone skorupiaki, takie jak krewetki lub ostrygi
  • inne smażone potrawy, takie jak frytki, chipsy, tortilla lub tacos.

Wyniki badania

Analiza przeprowadzona przez zespół badawczy potwierdziła, że ​​istnieje regularny związek między jedzeniem smażonych potraw a zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Powiązanie to było również silne w przypadku śmierci związanej z chorobami serca.

Po uwzględnieniu czynników potencjalnie wpływających, takich jak styl życia, ogólna jakość diety, poziom wykształcenia i dochodów, naukowcy stwierdzili, że regularne spożywanie smażonych potraw wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, a konkretnie ze zgonem związanym z układem sercowo-naczyniowym: badane, które zjadały jedną lub więcej porcji dziennie miały o 8% wyższe ryzyko w porównaniu z tymi, które nie spożywały smażonego jedzenia.

Jedna lub więcej porcji smażonego kurczaka dziennie wiązała się z 13% wyższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i 12% większym ryzykiem zgonu związanego z sercem w porównaniu z niespożywaniem smażonej żywności.

Podobnie, jedna lub więcej porcji smażonych ryb/skorupiaków dziennie wiązało się z 7% wyższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i 13% większym ryzykiem zgonu związanego z sercem w porównaniu z brakiem smażonej żywności w zwyczajowej diecie. Zespół badawczy nie zidentyfikował jednak powiązania między jedzeniem smażonych potraw a ryzykiem śmierci związanej z występowaniem nowotworów.

Kto najczęściej smaży potrawy?

Badacze zauważają również, że kobiety, które najczęściej spożywały smażone potrawy, były w młodszym wieku (50-65 lat). Zwykle badane te miały m.in. niższy poziom wykształcenia, niższy dochód i ogólnie gorszą jakość diety oraz wykazywały mniejszą aktywność fizyczną.  Wiele z nich było również palaczkami. Jest to badanie obserwacyjne, które uwzględnia tylko kobiety w USA, więc może nie mieć szerszego zastosowania, jak podkreślają naukowcy. Kwestia wymaga dalszych badań.

Wnioski

Badacze mówią, że obecność „niezidentyfikowanych czynników zakłócających jest nadal możliwa”, więc nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat przyczyny związku. Autorzy podkreślają duży rozmiar i różnorodność badanej grupy i mówią, że wyznaczyli czynnik ryzyka dla śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych, który można łatwo modyfikować przez styl życia.

Źródło: Yangbo Sun, Buyun Liu, Linda G Snetselaar, Jennifer G Robinson, Robert B Wallace, Lindsay L Peterson, Wei Bao. Association of fried food consumption with all cause, cardiovascular, and cancer mortality: prospective cohort study. BMJ.