Konsumpcja napojów gazowanych zwiększa ilość spożywanego jedzenia

Avatar photo

 

Dwutlenek węgla w napojach gazowanych zwiększa produkcję greliny i zwiększa konsumpcję żywności u samców szczurów.

Ryzyko zdrowotne powiązane z otyłością jest dziś niezwykle powszechne i poważne. Niezliczona ilość badań ukazuje korelację pomiędzy otyłością a napojami słodzonymi/gazowanymi wśród populacji globalnej. Efekt jednego ze składników napojów gazowanych – dwutlenku węgla – nie był jednak wcześniej badany pod tym kątem.

pixabay, CC0

Metoda:

Samcom szczurów przydzielono różne rodzaje napojów, które spożywały przez rok. Żołądek pobrany od żywego osobnika miał być badany pod kątem ilości wydzielanej greliny przy stosowaniu różnych rodzajów napoju. Ponadto ponad 20 studentów zostało przebadanych pod kątem ilości greliny wydzielanej po spożyciu tych samych płynów.

Wyniki:

Szczury spożywające napoje gazowane przez okres roku, przybierały na wadze znacznie szybciej od reszty osobników spożywających niegazowane napoje lub czystą wodę. Okazało się, że w ich przypadku stwierdzono podwyższony poziom hormonu głodu greliny, przez co spożywały one większą ilość pożywienia w porównaniu z grupą kontrolną. Co więcej, wykazano zwiększoną kumulację tłuszczu w wątrobie. W badaniu ze studentami, poziom greliny był również zwiększony w porównaniu do grupy kontrolnej.

Wnioski:

Wyniki wskazują na istotną rolę dwutlenku węgla w napojach, mogąc przyczyniać się do zwiększenia masy ciała i być zalążkiem otyłości poprzez stymulację wydzielania greliny i pobudzając ośrodek głodu u ssaków rodzaju męskiego.

Zobacz również
nutriscore

Źródło: 

Eweis DS, Abed F, Stiban J, Obes Res Clin Pract., Departament Biologii i Biochemii, Palestyna. 2017 Luty 19 (publikacja PubMed)