Koszenila E120

Avatar photo
koszenila e120

Koszenila jest szeroko stosowanym barwnikiem w przemyśle spożywczym, często kryje się pod kodem E120. To co w niej niezwykłego to jej pochodzenie. Jest to trwały barwnik naturalny, znany od wieków – otrzymuje się go z wysuszonych owadów, które się potem mieli. Owadami tymi są pluskwiaki Dactylopius coccus (czerwiec kaktusowy). Pomimo, że technologia prze naprzód, to koszenila jest bardzo chętnie stosowana w przemyśle, szczególnie, że w przeciwieństwie do innych barwników – ma naturalne pochodzenie.

koszenila e120
Karuna Davis / 123RF

Gdzie dodaje się koszenilę?

Odpowiedź jest szeroka – dodawana jest wszędzie tam, gdzie potrzeba trwałego zabarwienia finalnego produktu spożywczego. Koszenilę często spotkać można na etykietach jogurtów, lodów, barwi się nią mięsa, ciasta, sosy i różnego rodzaju napoje. Kryje się pod nazwami E120, koszenila, kwas karminowy albo karmin.

Czy koszenila jest szkodliwa dla zdrowia?

Koszenila jest produktem naturalnym, nie posiada żadnych stwierdzonych chorobotwórczych skutków spożywania. Natomiast u niektórych osób może powodować silną reakcję alergiczną.

Regulacje użycia E120

W Unii Europejskiej obecne prawodawstwo ogranicza grupę produktów spożywczych do których można dodać karmin, jak również ustala maksymalną jej ilość. Ograniczenia te wynikają z kwestii związanych z reakcjami alergicznymi.

Zobacz również
pestycydy

Koszenila a czerwień koszenilowa

Wbrew pozorom to nie jest to samo. Koszenila, będąca naturalnym składnikiem oznaczana jest jako E120, natomiast czerwień koszenilowa (E124) jest syntetyzowana.