Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej
14 października, 2021
Pierwsze po 20 latach reprezentatywne badanie sposobu żywienia i poziomu odżywienia Polaków, które objęło wszystkie grupy społeczne, dostarcza szeregu ciekawych spostrzeżeń. Lektura obowiązkowa dla dietetyków.
Badanie przeprowadzone zostało zgodnie z zaleceniami na temat metodyki EFSA. Co ciekawe, wzięto pod uwagę specjalne grupy konsumentów, takie jak wegetarianie oraz kobiety w ciąży.
Czego dowiecie się z raportu?
W raporcie znajdziecie między innymi takie informacje jak:
Zobacz również
- Jak jadają Polacy (i to, że typowy dorosły je trzy posiłki dziennie, dzieci częściej)
- Co możemy znaleźć na ich talerzach?
- Jak oceniają swój stan zdrowia?
- O tym, że zwykle oceniają swoją wiedzę żywieniową wysoko
- Skąd czerpią swoją wiedzę (uwaga: tylko 12% od lekarzy i dietetyków)
- Czego jemy za mało (nie tylko warzyw i owoców!), a czego zbyt dużo (nie tylko czerwonego mięsa!)
- Jak wyglądają aktualne statystyki nadwagi i otyłości w poszczególnych grupach
- 146 stron wypełnionych wiedzą na temat aktualnego sposobu odżywiania się Polaków
Jeśli natomiast macie ochotę dowiedzieć więcej na temat żywienia w trakcie pandemii dołączcie 23 października do Kongresu Żywieniowego: https://kongres-zywieniowy.waw.pl/
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej