Krzem w organizmie – rola, źródła i suplementacja
Krzem w żywieniu człowieka jest tematem rzadko podejmowanym. Może wydawać się to dziwne, biorąc pod uwagę, że jest to drugi pod względem rozpowszechnienia pierwiastek w przyrodzie, zaraz po tlenie. Wyniki badań wskazują, że jest on niezbędnym pierwiastkiem śladowym dla prawidłowego działania organizmu [1].
Krzem w normach żywienia
Krzem w polskich normach żywienia… nie występuje. To nie oznacza jednak, że możemy go zignorować w kontekście dietetyki. W literaturze światowej można znaleźć rekomendację spożycia krzemu w dawce około 25 mg / dzień [2]. W polskiej publikacji „Biologiczne znaczenie krzemu oraz jego interakcje z innymi pierwiastkami” znaleźć można przytoczenie dawki w granicach 20-50 mg/dzień, co odpowiada 0,3-0,8 mg/kg masy ciała dla człowieka o masie 60 kilogramów [12].
Pewną ciekawostką jest to, że rodzimy się z 7 gramami krzemu w organizmie przekazanym od matki. Chociaż krzem pozyskujemy z pożywienia – jedynie 1-3% jest absorbowane przez organizm. Z biegiem lat poziom krzemu w organizmie spada. Do około 25. roku życia pozostaje jeszcze na wysokim poziomie, w wieku 40 lat w przypadku kobiet to już tylko 30% tej wartości – by około wieku osiemdziesięciu lat sięgnąć średnio 1 grama (wartość niższa u kobiet niż u mężczyzn).
Ile krzemu spożywamy?
W Polsce według badania z 2019 roku spożywamy krzemu mniej niż w innych społecznościach – średnio 24 mg / dzień dla kobiet i 27,7 mg / dzień dla mężczyzn [4]
Jak wskazują badania – dieta zachodnia jest uboższa w krzem. Waha się w zakresie 13-62 mg / dzień. Z uwagi na większy udział roślin, które absorbują krzem z ziemi, w diecie mieszkańców Indii – tam wskaźnik dochodzi do 143-204 mg / dzień, zaś w Chinach do 139 mg / dzień. Spożycie nie różni się zaś znacznie w różnych grupach wiekowych – różnią się natomiast źródła krzemu [9].
Warto jednak dodać, że taka ilość krzemu w diecie wcale nie musi oznaczać, że organizm otrzymuje go odpowiednią ilość, ponieważ badacze wskazują, że bogate w krzem źródła roślinne – charakteryzują się jednocześnie niską biodostępnością pierwiastka, z uwagi na słabą rozpuszczalność [16].
I tak przykładowo wśród dzieci wiodącym źródłem są zboża, zaś wśród dorosłych mężczyzn… piwo [8]. Oczywiście nie należy jednak uznawać nadmiernego spożycia piwa jako dobrego źródła dostarczania krzemu drogą pokarmową. Alkohol szkodzi zdrowiu na wielu płaszczyznach i skutki jego nadmiaru mogą z łatwością przewyższyć korzyści zasilenia organizmu w krzem tym sposobem. Tym bardziej, ze niektóre źródła podają wyraźnie, że dobrym źródłem krzemu jest piwo, ale to bezalkoholowe [13].
Krzem a układ odpornościowy
Dostępne są badania, które sugerują, że krzem może stanowić istotną rolę w układzie odpornościowym organizmu poprzez wpływ na proliferację limfocytów.
Co więcej, stwierdzono, że związki pomiędzy krzemem i argininą wpływają na funkcje odpornościowe organizmu. Brak odpowiedniej ilości krzemu w diecie osłabia proliferację limfocytów śledziony w odpowiedzi na prowokację immunologiczną [15].
Zdrowe kości i krzem
Wspomniana absorpcja krzemu z pożywienia zmniejsza się z biegiem lat. Jest to o tyle problematyczne, że to właśnie w kontekście bolączki starości – zdrowia kości – o krzemie mówi się najwięcej. Spożycie krzemu wiąże się z wyższą gęstością kości. Działanie to potwierdzono w trakcie badań wśród kobiet w wieku przedmenopauzalnym [6] oraz wśród mężczyzn [7]. Niedobory krzemu przekładają się na nieprawidłowości w rozwoju układu kostnego, mogą przyczyniać się do problemów ze stawami i osteoporozą [11].
Wskazuje się na wpływ krzemu na zdrowie tkanki łącznej, z uwagi na jego wspieranie tworzenia kluczowych strukturalnych jej elementów – glikozaminoglikanów (GAG).
Układ krwionośny
Wpływ krzemu na organizm można analizować poprzez jego dystrybucję w organizmie. I tak jego niska ilość w postaci kwasu ortokrzemowego stwierdzana była w wątrobie, sercu, mięśniach i płucach.
Na podstawie tego badacze sugerują, że niski poziom krzemu w starzejącej się populacji może mieć związek z chorobami takimi jak miażdżyca [16].
Uzupełnianie diety w źródła krzemu, charakteryzujące się wysoką biodostępnością może chronić przed tymi negatywnymi dla organizmu zmianami.
Funkcje poznawcze i zdrowie mózgu
Szczególnie starsze osoby zainteresować może także korzystny wpływ tego związku na funkcje poznawcze, gdy znajduje się on w wodzie pitnej i w ten sposób chroni przed występującym w niej aluminium. Co więcej, wskazuje się na niższe ryzyko występowanie choroby Alzheimera u osób, u których spożycie krzemu było wyższe [3]. Oznacza to, że krzem ma znaczenie w ochronie przed procesami starzenia, wpływającymi na funkcjonowanie mózgu.
Dla zdrowia i piękna skóry, włosów i paznokci
Krzem oprócz kości występuje głównie w skórze, paznokciach oraz włosach, wchodząc w skład kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów (GAG). Jednym z bardziej znanych powszechnie glikozaminoglikanów (GAG) jest kwas hialuronowy bardzo często wykorzystywany w produktach przeciwstarzeniowych.
Zwiększa on obecność kwasu retinowego, poprawiając nawilżenie skóry i w konsekwencji jej elastyczność oraz wygląd.
Kwas ortokrzemowy wpływa na produkcję kolagenu, stymulując syntezę kolagenu typu 1 w ludzkich komórkach osteoblastopodobnych i fibroblastach skóry. Nie zmieniał ekspresji genów kolagenu typu 1. Jego działanie polegało na modulacji aktywności hydroksylazy prolilowej. Enzym ten zaangażowany jest w produkcję kolagenu potrzebnego dla zachowania między innymi skóry pozbawionej oznak starości [16].
W badaniach wskazuje się także istotny wpływ związków krzemu na skórę narażoną na szkodliwe działanie promieni słonecznych. W przeprowadzonym na przestrzeni 20 tygodni na grupie 50 kobiet w randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu stwierdzono, że stabilizowany choliną kwas ortokrzemowy (ch-OSA) wspierał poprawę izotropii skóry. Przejawiało się to w analizowanej łamliwości paznokci i włosów [5].
Źródła krzemu
Do źródeł krzemu w pożywieniu zaliczają się między innymi zboża (szczególnie owies i jęczmień), ryż, piwo, wino. Z owoców wysoka zawartość krzemu charakteryzuje ananasy, mango, banany. Małe ilości znajdziemy natomiast w mięsie i nabiale [9, 10].
Co jednak bardzo istotne – sama zawartość krzemu w pożywieniu nie oznacza, że zostanie on wchłonięty przez organizm. I tak na przykład w przypadku bananów – krzem występujący w tych owocach jest spolimeryzowany, co utrudnia jego efektywną hydrolizację w przewodzie pokarmowych i wchłonięcie [14].
Krzem znajdziemy też w dużej ilości niektórych wodach leczniczych. W zwykłej wodzie – różnice są znaczące w zależności od regionu, ponieważ decydująca jest tu geologia.
Co bardzo istotne, krzem w diecie jest wchłaniany w formie kwasu ortokrzemowego. Bez dodatku stabilizatorów ta forma polimeryzuje i tworzy krzemionkę. Efektem jest bardzo niska biodostępność pozyskanego w ten sposób krzemu. Alternatywnie monomeryczny kwas ortokrzemowy i jego małe oligomery są rozpuszczalne i mogą skutecznie przekraczać barierę jelitową. To zaś gwarantuje większą biodostępność [13]. Efekt ten jest wykorzystywany przez specjalistyczne suplementy, takie jak DexSil, korzystające z opatentowanego procesu bioaktywacji przedstawiony w dalszej części artykułu.
Dodajmy również, że krzem nie znajduje się standardowo w multiwitaminach – dlatego jeśli poszukujesz krzemu, powinieneś sięgnąć po wyspecjalizowane suplementy diety.
Suplementy krzemu
W przypadku niedoboru krzemu warto rozważyć potrzebę suplementacji. Można także zasięgnąć opinii lekarza lub dietetyka w tym zakresie. Grupami, które mogą być bardziej narażone na niedobory, są osoby starsze, szczególnie mające problem z układem kostnym, obniżoną mobilnością lub nią zagrożone, a także pragnące zachować funkcje poznawcze. Jednak nie tylko – odpowiednią podażą krzemu mogą zainteresować się osoby aktywnie uprawiające sport, narażone na kontuzje i potrzebujące szybkiej regeneracji.
Wspomniane działanie na zdrowie skóry, włosów i paznokci sprawia, że może być także stosowany u osób, które pragną poprawić ich wygląd.
Grupą naturalnie narażoną na niedobory są osoby w kwiecie wieku jedzące w pośpiechu, jedzenie mocno przetworzone. Ten styl odżywiania stawia je w grupie zagrożenia niedoborami licznych składników odżywczych, w tym także krzemu.
Poza bardzo szczególnymi przypadkami grupą, która nie wymaga suplementacji krzemu z uwagi na zapas zgromadzony podczas narodzin – są dzieci.
Z uwagi na wspomnianą wcześniej niską przyswajalność krzemu z pożywienia istotne jest zapewnienie wysokiej przyswajalności, co jest umożliwione poprzez proces bioaktywacji wykorzystywany w suplemencie DexSil Original.
DexSil Original
Suplementy DexSil to bioaktywowany kwas krzemowy, który zapewnia wysoką przyswajalność krzemu – w opatentowanym procesie stabilizacji wokół molekuły tworzy się sferyczna przeszkoda, zapobiegając jej łączeniu się z innymi. W preparacie znajdziemy ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej, której prozdrowotne działanie jest w pełni możliwe przez współwystępowanie w suplemencie bioaktywowanych cząstek krzemu.
DexSil zawiera 870 mg/l krzemu (kwas krzemowy około 3000 mg/l), co oznacza, że dawka 15 ml dostarcza już 13 mg krzemu. Biodostępność jest określona przez producenta na poziomie 21%, co oznacza, że każda dawka 15 ml dostarcza 2,8 mg Bio dostępnego krzemu do organizmu. Taki wynik zagwarantowany badaniami naukowymi jest bardzo wysoki.
Produkt dostępny jest jako suplement w postaci płynu do picia.
DexSil Sport
Istnieje także żel do ciała DexSil Sport dla osób aktywnych. Żel zawiera bioaktywowany krzem w formie monometylsilanteriolu (MMST) w połączeniu z olejkami eterycznymi. Produkt jest stworzony z myślą o zwiększeniu komfortu mięśni i ich prawidłowej pracy.
Producentem DexSil Original oraz DexSil Sport jest Eytelia – belgijska firma z ponad 20-letnim doświadczeniem i własnym działem badawczo-rozwojowym.
Współpraca i informacje
Jeżeli chcesz włączyć DexSil do oferty swojego gabinetu dietetycznego, do swojego sklepu, czy sieci lub nawiązać inną współpracę z marką, skontaktuj się z jej przedstawicielem:
Joanna Kuzioła
Tel. 503 769 286
kontakt@dexsil.pl
Więcej informacji na temat produktów znajdziesz na stronie: www.dexsil.pl, a z kodem „DIETETYK” kupisz DexSil z 10% rabatem w oficjalnym sklepie marki www.planetstory.pl
Przypisy:
- Peckenpaugh Nancy J., Podstawy żywienia i dietoterapia, wyd. 1, Edra Urban&Partner, s.127
- Nielsen F.H., Update on the possible nutritional importance of silicon, Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, Volume 28, Issue 4, October 2014, Pages 379-382, https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2014.06.024
- Gillette-Guyonnet, S; Andrieu, S; Vellas, B., THE POTENTIAL INFLUENCE OF SILICA PRESENT IN DRINKING WATER ON ALZHEIMER’S DISEASE AND ASSOCIATED DISORDERS, The Journal of Nutrition, Health & Aging; Paris Tom 11, Nr/wydanie 2, (Mar/Apr 2007): 119-24
- Prescha A., Zabłocka-Słowińska K., Grajeta H., Dietary Silicon and Its Impact on Plasma Silicon Levels in the Polish Population, Nutrients 2019, https://doi.org/10.3390/nu11050980
- Barel A., Calomme M., Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photodamaged skin, Archives of Dermatological Research volume 297, pages147–153(2005), 2005
- Macdonald Helen M., Hardcastle Antonia C, Dietary silicon interacts with oestrogen to influence bone health: Evidence from the Aberdeen Prospective Osteoporosis Screening Study, Bone Volume 50, Issue 3, March 2012, Pages 681-687, https://doi.org/10.1016/j.bone.2011.11.020
- Jugdaohsingh R., Tucker KAtherine L., Dietary Silicon Intake Is Positively Associated With Bone Mineral Density in Men and Premenopausal Women of the Framingham Offspring Cohort, https://doi.org/10.1359/JBMR.0301225
- Sripanyakorn S., Jugdaohsingh R., The silicon content of beer and its bioavailability in healthy volunteers, Br J Nutr . 2004 Mar;91(3):403-9. doi: 10.1079/BJN20031082.
- Jugdaohsingh R., Silicon and bone health, J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr; 11(2): 99–110.
- Pennington J.A., Silicon in foods and diets, Food Addit Contam . Jan-Feb 1991;8(1):97-118. doi: 10.1080/02652039109373959
- Seaborn Carol D., Nielsen Forrest H., Silicon: A nutritional beneficence for bones, brains and blood vesels?, Nutrition Today, July / August 1993
- Węglarzy K., Bereza M., Biologiczne znaczenie krzemu oraz jego interakcje z innymi pierwiastkami, Wiadomości Zootechniczne, R. XLV (2007), 4: 67-70
- Ferreira A.O., Freire E.S., Anti-Aging Effects of Monomethylsilanetriol and Maltodextrin-Stabilized Orthosilicic Acid on Nails, Skin and Hair, Cosmetics 2018, 5(3), 41; https://doi.org/10.3390/cosmetics5030041
- Sripanyakorn S., Jugdaohsingh R., The comparative absorption of silicon from different foods and food supplements, Br J Nutr. 2009 Sep; 102(6): 825–834.
- Seaborn Carol D., Briske-Anderson M., An interaction between dietary silicon and arginine affects immune function indicated by con-A-induced DNA synthesis of rat splenic T-lymphocytes, Biol Trace Elem Res . Summer 2002;87(1-3):133-42. doi: 10.1385/BTER:87:1-3:133.
- Jurkic L.M., Cepanec I., Biological and therapeutic effects of ortho-silicic acid and some ortho-silicic acid-releasing compounds: New perspectives for therapy, Nutr Metab (Lond). 2013; 10: 2.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Krzem w organizmie – rola, źródła i suplementacja