BOWLLOVE – David Bez – Recenzja książki
Tytuł: Bowllove. Zdrowe i odżywcze miski pełne smaku |
Autor: David Bez |
Rok wydania: 2017 |
Wydawnictwo: Buchmann |
Ilość stron: 192 |
Książka napisana przez pasjonata kuchni i zdrowego, smacznego jedzenia. David Bez to nie tylko smakosz ale również praktyk kulinarny, prowadzący swoją restaurację w Londynie. Przez lata związany zawodowo z mediami postanowił radykalnie zmienić branżę i poświęcił się pasji gotowania dla siebie i innych. Sukcesy autora w nowej dziedzinie zaowocowały dwiema książkami (Sałatlove i Śniadanlove) i nową Bowllove.
Atrakcyjna forma
Książkę BOWLLOVE Davida Beza charakteryzuje piękne wydanie, barwne, apetyczne ilustracje przygotowanych dań, które odzwierciedlają rzeczywisty rozmiar porcji i użyte składniki. Trzeba przyznać, że nie tylko kompozycja produktów ale także forma podania przypadną do gustu niejednego smakosza.
Atrakcyjne wnętrze
A jaki typ potraw proponuje autor? To co wyróżnia przepisy Davida Beza to połączenie zupy i drugiego dania w formie gorącego posiłku 2 w 1. Do każdej potrawy przygotowywany jest wywar bazowy, a następnie dodawana jest do niego pokaźna ilość surowych bądź jedynie blanszowanych warzyw.
Jak podkreśla kucharz w przepisach najchętniej wykorzystuje produkty sezonowe i najlepiej lokalne, pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych. Autor zwraca baczną uwagę nie tylko na odżywczy charakter swoich dań ale także na aspekt zdrowotny i wspieranie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jak przyznaje dość późno docenił walory zdrowotne i smakowe kiszonek. Obecnie w swojej kuchni używa wielu produktów fermentowanych i cały czas eksperymentuje ze wzbogacaniem ich kompozycji. Ciekawym dodatkiem do potraw może być np. marchewka kiszona z kardamonem czy azjatyckie kimchi. To, co bardzo wartościowe w przepisach Davida Beza, to szerokie zastosowanie w daniach kasz i orzechów.
Przepisy dostosowane do potrzeb
W książce znaleźć można dania dla wegan, witarian i wegetarian oraz osób włączających mięso i ryby do swojej diety. Autor do każdego przepisu podaje podpowiedź jak w łatwy sposób (zamiana lub dodanie konkretnego składnika) dostosować go do potrzeb osób o określonych upodobaniach dietetycznych.
Do przepisów, które mnie zainspirowały w Bowllove zaliczyłabym przede wszystkim: „cukinię, rzodkiew i pomidorowe smoothie”, „szparagi, cykorię, fasolę i krem z pasternaku” oraz „cukinię, topinambur, groszek i ser kozi”. Podane w apetycznej formie, doprawione dobrej jakości oliwą i świeżymi ziołami wyglądają przepysznie i zachęcają do kulinarnych eksperymentów.
Zajrzyj do środka książki:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=E5AX_PqtIgM[/embedyt]Bowllove – kto pokocha tę książkę?
Dla kogo jest ta książka? Przede wszystkim dla osób lubiących nowości w kuchni, chcących cieszyć się smakiem ogromnej liczby różnych produktów połączonych w niekonwencjonalne zestawienia. Książkę poleciłabym także osobom ceniącym lokalne, świeże, sezonowe produkty, potrafiącym je nieśpiesznie przyrządzić i delektować się nimi w gronie najbliższych.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » BOWLLOVE – David Bez – Recenzja książki
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl