
W okresie jesienno-zimowym zwiększa się podatność na infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych. Sprzyjają temu ogrzewane pomieszczenia, w których wilgotność powietrza jest niska. Warunki takie prowadzą do przesuszania błon śluzowych i zmniejszenia bariery dla patogennych mikrobów. Rzadkie przewietrzanie pomieszczeń, tłok w środkach komunikacji, duże skupiska ludzkie czy gwałtowne zmiany temperatur pomiędzy dworem a pomieszczeniami nie sprzyjają odporności. Podobnie działa zmniejszenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu oraz brak dbałości o prawidłową dietę. Dodając stres i niewysypianie się mamy idealne warunki do większej podatności na zachorowania.
Właśnie w tym czasie poszukujemy magicznego produktu lub suplementu, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki sprawi, że staniemy się silni i odporni. Niestety nie istnieje taki środek, który niwelowałby nasze zaniedbania dietetyczne i zdrowotne.
Na dobrą odporność, podobnie jak kondycję fizyczną musimy zapracować przez dłuższy czas. Odpowiednia dieta to jeden z najważniejszych czynników wspomagających obronę organizmu przed patogenami.
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć nowa książka pt.” Kuchnia na odporność” Toby Amidor ma przeprowadzić cię przez zawiłości prawidłowego odżywiania.
Tytuł: Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów |
Autor: Toby Amidor |
Wydawnictwo: Publicat |
Rok wydania: 2023 |
Ilość stron: 256 |

O książce
Autorka we wstępie wytłumaczyła najważniejsze zasady racjonalnej, urozmaiconej diety. Dla lepszego zlustrowania zagadnienia posłużyła się schematem talerza zdrowego żywienia. Podpowiedziała, jak w rozsądny sposób zaplanować posiłki w ciągu dnia. Tym, którzy jeszcze nie czują się wprawnymi kuchmistrzami Toby Amidor zasugerowała kilka sprytnych ułatwień, by zredukować kulinarny stres do minimum. Ci, którzy boją się, że przygotowanie pełnowartościowych posiłków pochłonie całkowicie ich wolny czas, niepokoją się bez potrzeby. Autorka podpowiedziała, jak korzystać z oferty sklepowej, by nie musieć przygotowywać wszystkiego od podstaw, oraz jak przygotować potrawy, by można je było zamrozić. Dla usprawnienia prac kuchennych wiele przepisów Toby Amidor to potrawy jednogarnkowe, które można przyrządzić w 30 minut.
Potrafisz ocenić, czy odpowiednio dbasz o odporność? Jeśli nie jesteś pewny, zrób quiz z „Kuchni na odporność” i dowiesz się, co ewentualnie zmodyfikować, by poprawić swoje samopoczucie.
Autorka wymieniła i szczegółowo przedstawiła walory prozdrowotne 25 produktów spożywczych, które mogą poprawić odporność. Każdy z nich znalazł swoje zastosowanie w pysznych i prostych przepisach zgromadzonych w „Kuchni na odporność”. Autorka wytypowała również najlepsze produkty dla układu odpornościowego.
Wśród licznych, pięknie ilustrowanych przepisów znalazły się dania nie tylko wegetariańskie, ale także z drobiu, wołowiny, ryb czy orzechów. Dania obiadowe, ale także pomysłowe przekąski, pomysły na poczęstunki, drugie śniadania do pracy i szkoły. Żadna szanująca się książka kucharska nie obejdzie się oczywiście bez deserów. Z „kuchni na odporność” dowiemy się jak zrobić lody winogronowe, smakowite brownie czy grillowane gruszki z dodatkami.

Propozycje kulinarne Toby Amidor zadowolą nawet najwybredniejszych smakoszy, którzy mogą wybierać spośród ponad setki dobrze skomponowanych przepisów. Istotne dla wsparcia odporności składniki odżywcze zawarte w opisanych przez autorkę daniach to przede wszystkim witamina C, witamina D, cynk, selen, żelazo i białko. Utrzymują one mechanizmy obronne organizmu w dobrej kondycji. Wymienione w książce pokarmy, takie jak jagody, tłuste ryby lub awokado, pomagają zmniejszyć stan zapalny i zwiększyć działanie przeciwutleniające, a także mogą wspomagać gojenie.
Książka „Kuchnia na odporność” do dobra inwestycja nie tylko na jesienne chłody. Z tych prostych, apetycznych przepisów warto jest korzystać cały rok.
