PiÄkna, soczysta rzodkiewka pokrojona w plasterki na kanapkÄ, a oderwane od niej liĆcie do Ćmietnika? O nie! BÄ dĆș Zero Waste i wykorzystaj je w kuchni. Natka rzodkiewki moĆŒe w Ćatwy sposĂłb urozmaiciÄ nasz posiĆek.
CaĆa rzodkiewka peĆna zdrowia
Raphanus sativus, bo tak brzmi ĆaciĆska nazwa rzodkiewki, pochodzi z Chin. Jej jadalnÄ czÄĆciÄ jest korzeĆ i liĆcie. MoĆŒna je jeĆÄ na surowo, jako dodatek do pieczywa- Ćwietnie zastÄ piÄ saĆatÄ. Dobrym sposobem na ich przyrzÄ dzenie jest rĂłwnieĆŒ pesto, ktĂłre moĆŒna wykorzystaÄ jako sos do miÄsa. SmaĆŒone lub duszone liĆcie rzodkiewki mogÄ byÄ farszem do naleĆnikĂłw, krokietĂłw czy pierogĂłw. MoĆŒna dodawaÄ je na surowo do saĆatek lub surĂłwek, ale rĂłwnieĆŒ zrobiÄ z nich zupÄ.
Jak uprawiaÄ rzodkiewkÄ?
Rzodkiewka to popularne wiosenne warzywo. Jest roĆlinÄ jednorocznÄ , a jej uprawa nie jest specjalnie skomplikowana. Obfite plony otrzymamy, siejÄ c jÄ w nasĆonecznionym miejscu. Odczyn gleby optymalny dla ich wzrostu to 6.5-7 pH. To roĆlina wzglÄdnie odporna na niskie temperatury. Bez problemu powinna przetrwaÄ wiosenne przymrozki, gdzie temperatura spada nawet do -4 stopni Celsjusza. Odpowiednia pora na wysiew do gleby nasion rzodkiewki przypada marzec-maj lub sierpieĆ-wrzesieĆ. Zbiory moĆŒemy zaczÄ Ä juĆŒ po czterech tygodniach od posiania [1].
Jak uprawiaÄ i kupowaÄ rzodkiewkÄ, by miaĆa piÄkne i smaczne liĆcie?
LiĆcie nadajÄ ce siÄ do jedzenia to liĆcie mĆode. WybierajÄ c natkÄ rzodkiewki, powinniĆmy zwrĂłciÄ uwagÄ na ich kolor i teksturÄ. RoĆlinÄ tÄ mogÄ atakowaÄ rĂłĆŒne choroby. Jedne z nich jest Rhizoctonia lub KorzeĆ Fussarium (zgnilizna Ćodygi). ObjawiajÄ siÄ ĆŒĂłĆkniÄciem liĆci. NaleĆŒy je usuwaÄ, tak aby uniknÄ Ä zaraĆŒania kolejnych sadzonek. InnÄ chorobÄ tego warzywa jest Blackleg. LiĆcie brÄ zowiejÄ i zwijajÄ siÄ, a roĆlina staje siÄ Ćluzowata i niezdatna do jedzenia. Poza chorobami grzybiczymi naszÄ uprawÄ mogÄ atakowaÄ szkodniki. W skutecznym pozbyciu siÄ intruzĂłw z naszego ogrodu pomĂłc powinno dokĆadne uporzÄ dkowanie grzÄ dek z rzodkiewkami. W chwastach i pozostaĆoĆciach zgniĆych roĆlin ĆŒerujÄ owady roĆlinoĆŒerne, ktĂłre mogÄ zaatakowaÄ nasze uprawy [2].
WartoĆci odĆŒywcze
PorĂłwnujÄ c wĆaĆciwoĆci liĆci rzodkiewki do szpinaku, moĆŒemy stwierdziÄ, ĆŒe ich kalorycznoĆÄ jest podobna. W 100 gramach ĆwieĆŒej natki jest okoĆo 29 kcal. Pod wzglÄdem biaĆka natomiast, liĆcie rzodkiewki wygrywajÄ . ZawierajÄ 3,8 g. Szpinak 2,6 g[3]. LiĆcie rzodkiewki to rĂłwnieĆŒ bogactwo witaminy C, fosforu, ĆŒelaza i wapnia. Do innych wĆaĆciwoĆci liĆci rzodkiewki naleĆŒy dziaĆanie przeciwzapalne, podnoszÄ ce odpornoĆÄ, przyspieszajÄ ce przemianÄ materii[4].
LiĆcie rzodkiewki majÄ dziaĆanie obniĆŒajÄ ce ciĆnienie tÄtnicze. Naukowcy przebadali pod tym wzglÄdem chorujÄ ce szczury. Przez piÄÄ tygodni podawano im ekstrakt z liĆci rzodkiewki. JuĆŒ po trzech tygodniach zauwaĆŒono poprawÄ wynikĂłw ciĆnienia krwi tych zwierzÄ t. ZauwaĆŒono rĂłwnieĆŒ zwiÄkszenie aktywnoĆci enzymĂłw antyoksydacyjnych [5]. Inne badanie pokazaĆo dziaĆanie przeciwnowotworowe. LiĆcie rzodkiewki dostarczajÄ naszej diecie glukozynolatĂłw, wykazujÄ one dziaĆanie przeciwnowotworowe. Rzodkiewka odmiany Black Spanish ma podobny lub wiÄkszy potencjaĆ przeciwnowotworowy niĆŒ rĂłĆŒyczki brokuĆa. To one do tej pory cieszyĆy siÄ popularnoĆciÄ w tej dziedzinie [6].
Jak wykorzystaÄ liĆcie rzodkiewki w kuchni?
LiĆcie rzodkiewki nie wymagajÄ duĆŒych umiejÄtnoĆci kulinarnych. Ćatwo przyrzÄ dzisz je w swojej kuchni. Ćwietnie zastÄ piÄ szpinak, a ich lekko ostry posmak podkrÄci smak rĂłĆŒnych potraw.
Przepis na pesto z liĆci rzodkiewki
SkĆadniki:
- 2 garĆci liĆci rzodkiewki
- 2 garĆci szpinaku
- 2 ĆyĆŒki siemienia lnianego
- sok z cytryny
- 1 ĆyĆŒka oliwy z oliwek
- 1 zÄ bek czosnki
Wykonanie:
- LiĆcie rzodkiewki i szpinaku umyj i umieĆÄ w misce blendera.
- Zmiksuj z zÄ bkiem czosnku i sokiem z cytryny tak, aby miaĆy jednolitÄ konsystencjÄ.
- Dodaj siemiÄ lniane.
- PrzeĆĂłĆŒ do pojemnika i zalej oliwÄ z oliwek.
SiemiÄ lniane moĆŒna zamieniÄ na inne ziarenka lub orzechy, ktĂłre przyjemnie chrupiÄ .
Przepis na omlet z liĆÄmi rzodkiewki
SkĆadniki:
- 2 garĆci liĆci rzodkiewki
- 3 jajka
- 1 maĆa cebula
- szczypiorek
- sĂłl i pieprz
- olej do smaĆŒenia
Wykonanie:
- ObranÄ i pokrojonÄ w kostkÄ cebulÄ podsmaĆŒ na oleju.
- Dodaj umyte i pokrojone liĆcie rzodkiewki.
- SmaĆŒ przez 2 minuty.
- Wbij 3 jajka i smaĆŒ do ĆciÄcia biaĆek.
- Dopraw solÄ i pieprzem.
- Posyp ĆwieĆŒym szczypiorkiem.
Przepis na kiszone rzodkiewki
SkĆadniki:
- 3 pÄczki liĆci rzodkiewki
- 10 rzodkiewek
- 2 gaĆÄ zki kopru
- 2 zÄ bki czosnku
- 1 ĆyĆŒka soli na 1 litr wody (zalewa)
Wykonanie:
Do wyparzonego sĆoika ukĆadamy ciasno rzodkiewki, liĆcie, czosnek i koper. Zalewamy przegotowanÄ wodÄ z dodatkiem soli. Na 1 litr zalewy uĆŒywamy 1 ĆyĆŒki stoĆowej soli. ZalewÄ odstawiamy do wystudzenia. Przelewamy do sĆoika. Pozostawiamy na kilka dni i gotowe. MoĆŒemy zapasteryzowaÄ, tak aby moĆŒna byĆo kosztowaÄ jÄ zimÄ .
Warto zatrzymaÄ siÄ na chwilÄ przy kiszonkach. Nie od dziĆ wiadomo, ĆŒe Ćwietnie regulujÄ perystaltykÄ jelit, ale takĆŒe dziaĆajÄ korzystnie na naszÄ odpornoĆÄ. Przepis pokazany wyĆŒej pokazujÄ, ĆŒe nie sÄ trudne do przygotowania. MoĆŒe warto sprĂłbowaÄ juĆŒ dziĆ i cieszyÄ siÄ zdrowiem.
Podsumowanie
PodsumowujÄ c: liĆcie rzodkiewki nie sÄ popularnym przysmakiem w naszej kuchni. MoĆŒe warto to zmieniÄ i otworzyÄ siÄ na nowoĆci. Od dziĆ nie wyrzucaj ich do Ćmietnika, nie proĆ o ich odciÄcie na ryneczku. PrzynieĆ do domu, obejrzyj ich kolor i teksturÄ. JeĆŒeli sÄ piÄkne i zielone bierz siÄ do pracy. Pesto ze ĆwieĆŒych liĆci, gotowane lub duszone jako farsz do naleĆnikĂłw, a moĆŒe zupa ? MoĆŒliwoĆci jest wiele, a wĆaĆciwoĆci tego warzywa odĆŒywiÄ nasz organizm i dostarczÄ biaĆka i witamin.
NajczÄstsze pytania
ƻóĆte liĆcie rzodkiewki mogÄ ĆwiadczyÄ o grzybiczych chorobach roĆliny lub atakowaniu jÄ przez szkodniki.
OczywiĆcie, ĆŒe tak. SÄ bogatym ĆșrĂłdĆem witaminy C.Â
ZarĂłwno liĆcie rzodkiewki, jak i ich korzeĆ nadajÄ siÄ do kiszenia.Â
Tak. SmaĆŒone liĆcie rzodkiewki moĆŒna wykorzystaÄ jako farsz do naleĆnikĂłw, pierogĂłw.
MoĆŒliwoĆci jest mnĂłstwo. MoĆŒna jeĆÄ je na surowo, dodawaÄ do saĆatek, smaĆŒyÄ, robiÄ z nich pesto, a nawet kisiÄ.
Wystarczy dodaÄ czosnek, sĂłl i pieprz- zblendowaÄ i zalaÄ w pojemniku oliwÄ z oliwek.
Czemu nie? Wystarczy do gotowego bulionu dodaÄ duĆŒÄ iloĆÄ liĆci rzodkiewki, ĆmietanÄ kremĂłwkÄ i gotowane jajko.
Bibliografia:
- S.KozĆowski, 2022 Uprawa rzodkiewki â podpowiadamy, jak uprawiaÄ rzodkiewkÄ – Agropedia
- 2023 Rzodkiewka ma ĆŒĂłĆte liĆcie Dlaczego liĆcie rzodkiewki zmieniajÄ kolor na ĆŒĂłĆty (Jadalne Ogrody) | Przydatne informacje i porady ogrodnicze. Blog profesjonalnego ogrodnika! (haenselblatt.com)
- aplikacja fitatu
- A. Quijano, 2022 LiĆcie rzodkiewki: zalety i sposoby uĆŒycia – Krok do Zdrowia
- T.J O’Hare, L.S. Wong, L.E. Force, 2007 RADISH LEAVES AND RADISH ROOTS: ARE WE EATING THE RIGHT PART FOR CANCER PREVENTION? (actahort.org)
- RADISH LEAVES AND RADISH ROOTS: ARE WE EATING THE RIGHT PART FOR CANCER PREVENTION? (actahort.org)
Studentka drugiego roku dietetyki, na co dzieĆ aptekarz z dĆugoletnim staĆŒem. Interesuje siÄ przede wszystkim odĆŒywianiem dzieci oraz uĆwiadamianiem spoĆecznoĆci, ĆŒe czÄĆÄ lekĂłw i suplementĂłw diety moĆŒna zamieniÄ na zdrowÄ dietÄ. W wolnej chwili jeĆŒdĆŒÄ rowerem i czytam ksiÄ ĆŒki.