Liƛcie rzodkiewki. Nie wyrzucaj: wykorzystaj w kuchni!

Avatar photo
rzodkiewki

Piękna, soczysta rzodkiewka pokrojona w plasterki na kanapkę, a oderwane od niej liƛcie do ƛmietnika? O nie! BądĆș Zero Waste i wykorzystaj je w kuchni. Natka rzodkiewki moĆŒe w Ƃatwy sposĂłb urozmaicić nasz posiƂek.

CaƂa rzodkiewka peƂna zdrowia

Raphanus sativus, bo tak brzmi ƂaciƄska nazwa rzodkiewki, pochodzi z Chin. Jej jadalną częƛcią jest korzeƄ i liƛcie. MoĆŒna je jeƛć na surowo, jako dodatek do pieczywa- ƛwietnie zastąpią saƂatę. Dobrym sposobem na ich przyrządzenie jest rĂłwnieĆŒ pesto, ktĂłre moĆŒna wykorzystać jako sos do mięsa. SmaĆŒone lub duszone liƛcie rzodkiewki mogą być farszem do naleƛnikĂłw, krokietĂłw czy pierogĂłw. MoĆŒna dodawać je na surowo do saƂatek lub surĂłwek, ale rĂłwnieĆŒ zrobić z nich zupę.

Jak uprawiać rzodkiewkę?

Rzodkiewka to popularne wiosenne warzywo. Jest roƛliną jednoroczną, a jej uprawa nie jest specjalnie skomplikowana. Obfite plony otrzymamy, siejąc ją w nasƂonecznionym miejscu. Odczyn gleby optymalny dla ich wzrostu to 6.5-7 pH. To roƛlina względnie odporna na niskie temperatury. Bez problemu powinna przetrwać wiosenne przymrozki, gdzie temperatura spada nawet do -4 stopni Celsjusza. Odpowiednia pora na wysiew do gleby nasion rzodkiewki przypada marzec-maj lub sierpieƄ-wrzesieƄ. Zbiory moĆŒemy zacząć juĆŒ po czterech tygodniach od posiania [1].

Jak uprawiać  i kupować rzodkiewkę, by miaƂa piękne i smaczne liƛcie?

Liƛcie nadające się do jedzenia to liƛcie mƂode. Wybierając natkę rzodkiewki, powinniƛmy zwrĂłcić uwagę na ich kolor i teksturę. Roƛlinę tą mogą atakować rĂłĆŒne choroby. Jedne z nich jest Rhizoctonia lub KorzeƄ Fussarium (zgnilizna Ƃodygi). Objawiają się ĆŒĂłĆ‚knięciem liƛci. NaleĆŒy je usuwać, tak aby uniknąć zaraĆŒania kolejnych sadzonek. Inną chorobą tego warzywa jest Blackleg. Liƛcie brązowieją i zwijają się, a roƛlina staje się ƛluzowata i niezdatna do jedzenia. Poza chorobami grzybiczymi naszą uprawę mogą atakować szkodniki. W skutecznym pozbyciu się intruzĂłw z naszego ogrodu pomĂłc powinno dokƂadne uporządkowanie grządek z rzodkiewkami. W chwastach i pozostaƂoƛciach zgniƂych roƛlin ĆŒerują owady roƛlinoĆŒerne, ktĂłre mogą zaatakować nasze uprawy [2]. 

Wartoƛci odĆŒywcze

PorĂłwnując wƂaƛciwoƛci liƛci rzodkiewki do szpinaku, moĆŒemy stwierdzić, ĆŒe ich kalorycznoƛć jest podobna. W 100 gramach ƛwieĆŒej natki jest okoƂo 29 kcal. Pod względem biaƂka natomiast, liƛcie rzodkiewki wygrywają. Zawierają 3,8 g. Szpinak 2,6 g[3]. Liƛcie rzodkiewki to rĂłwnieĆŒ bogactwo witaminy C, fosforu, ĆŒelaza i wapnia. Do innych wƂaƛciwoƛci liƛci rzodkiewki naleĆŒy dziaƂanie przeciwzapalne, podnoszące odpornoƛć, przyspieszające przemianę materii[4].

Liƛcie rzodkiewki mają dziaƂanie obniĆŒające ciƛnienie tętnicze. Naukowcy przebadali pod tym względem chorujące szczury. Przez pięć tygodni podawano im ekstrakt z liƛci rzodkiewki. JuĆŒ po trzech tygodniach zauwaĆŒono poprawę wynikĂłw ciƛnienia krwi tych zwierząt. ZauwaĆŒono rĂłwnieĆŒ zwiększenie aktywnoƛci enzymĂłw antyoksydacyjnych [5]. Inne badanie pokazaƂo dziaƂanie przeciwnowotworowe. Liƛcie rzodkiewki dostarczają naszej diecie glukozynolatĂłw, wykazują one dziaƂanie przeciwnowotworowe. Rzodkiewka odmiany Black Spanish ma podobny lub większy potencjaƂ przeciwnowotworowy niĆŒ rĂłĆŒyczki brokuƂa. To one do tej pory cieszyƂy się popularnoƛcią w tej dziedzinie [6]. 

Jak wykorzystać liƛcie rzodkiewki w kuchni?

Liƛcie rzodkiewki nie wymagają duĆŒych umiejętnoƛci kulinarnych. Ɓatwo przyrządzisz je w swojej kuchni. ƚwietnie zastąpią szpinak, a ich lekko ostry posmak podkręci smak rĂłĆŒnych potraw.

Przepis na pesto z liƛci rzodkiewki

SkƂadniki:

  • 2 garƛci liƛci rzodkiewki
  • 2 garƛci szpinaku
  • 2 ƂyĆŒki siemienia lnianego 
  • sok z cytryny
  • 1 ƂyĆŒka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnki

Wykonanie:

  1. Liƛcie rzodkiewki i szpinaku umyj i umieƛć w misce blendera.
  2. Zmiksuj z ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny tak, aby miaƂy jednolitą konsystencję.
  3. Dodaj siemię lniane.
  4. PrzeĆ‚ĂłĆŒ do pojemnika i zalej oliwą z oliwek.

Siemię lniane moĆŒna zamienić na inne ziarenka lub orzechy, ktĂłre przyjemnie chrupią. 

Przepis na omlet z liƛćmi rzodkiewki

SkƂadniki:

  • 2 garƛci liƛci rzodkiewki
  • 3 jajka
  • 1 maƂa cebula
  • szczypiorek
  • sĂłl i pieprz
  • olej do smaĆŒenia

Wykonanie:

  1. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmaĆŒ na oleju.
  2. Dodaj umyte i pokrojone liƛcie rzodkiewki.
  3. SmaĆŒ przez 2 minuty.
  4. Wbij 3 jajka i smaĆŒ do ƛcięcia biaƂek.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Posyp ƛwieĆŒym szczypiorkiem.

Przepis na kiszone rzodkiewki

SkƂadniki:

  • 3 pęczki liƛci rzodkiewki
  • 10 rzodkiewek
  • 2 gaƂązki kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ƂyĆŒka soli na 1 litr wody (zalewa)

Wykonanie:

Do wyparzonego sƂoika ukƂadamy ciasno rzodkiewki, liƛcie, czosnek i koper. Zalewamy przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Na 1 litr zalewy uĆŒywamy 1 ƂyĆŒki stoƂowej soli. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Przelewamy do sƂoika. Pozostawiamy na kilka dni i gotowe. MoĆŒemy zapasteryzować, tak aby moĆŒna byƂo kosztować ją zimą.

Warto zatrzymać się na chwilę przy kiszonkach. Nie od dziƛ wiadomo, ĆŒe ƛwietnie regulują perystaltykę jelit, ale takĆŒe dziaƂają korzystnie na naszą odpornoƛć. Przepis pokazany wyĆŒej pokazuję, ĆŒe nie są trudne do przygotowania. MoĆŒe warto sprĂłbować juĆŒ dziƛ i cieszyć się zdrowiem.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
baobab

Podsumowanie

Podsumowując: liƛcie rzodkiewki nie są popularnym przysmakiem w naszej kuchni. MoĆŒe warto to zmienić i otworzyć się na nowoƛci. Od dziƛ nie wyrzucaj ich do ƛmietnika, nie proƛ o ich odcięcie na ryneczku. Przynieƛ do domu, obejrzyj ich kolor i teksturę. JeĆŒeli są piękne i zielone bierz się do pracy. Pesto ze ƛwieĆŒych liƛci, gotowane lub duszone jako farsz do naleƛnikĂłw, a moĆŒe zupa ? MoĆŒliwoƛci jest wiele, a wƂaƛciwoƛci tego warzywa odĆŒywią nasz organizm i dostarczą biaƂka i witamin. 

Najczęstsze pytania

Co oznaczają ĆŒĂłĆ‚te liƛcie rzodkiewki?

ƻóƂte liƛcie rzodkiewki mogą ƛwiadczyć o grzybiczych chorobach roƛliny lub atakowaniu ją przez szkodniki.

Czy moĆŒna liƛcie rzodkiewki jadać na surowo?

Oczywiƛcie, ĆŒe tak. Są bogatym ĆșrĂłdƂem witaminy C. 

Czy liƛcie rzodkiewki moĆŒna je kisić? 

Zarówno liƛcie rzodkiewki, jak i ich korzeƄ nadają się do kiszenia. 

Czy moĆŒna smaĆŒyć liƛcie rzodkiewki?

Tak. SmaĆŒone liƛcie rzodkiewki moĆŒna wykorzystać jako farsz do naleƛnikĂłw, pierogĂłw.

Do czego moĆŒna wykorzystać liƛcie rzodkiewki?

MoĆŒliwoƛci jest mnĂłstwo. MoĆŒna jeƛć je na surowo, dodawać do saƂatek, smaĆŒyć, robić z nich pesto, a nawet kisić.

Jak zrobić pesto z liƛci rzodkiewki?

Wystarczy dodać czosnek, sól i pieprz- zblendować i zalać w pojemniku oliwą z oliwek.

Jak zrobić zupę z liƛci rzodkiewki?

Czemu nie? Wystarczy do gotowego bulionu dodać duĆŒÄ… iloƛć liƛci rzodkiewki, ƛmietanę kremĂłwkę i gotowane jajko.

Bibliografia:

  1. S.KozƂowski, 2022 Uprawa rzodkiewki – podpowiadamy, jak uprawiać rzodkiewkę – Agropedia
  2. 2023 Rzodkiewka ma ĆŒĂłĆ‚te liƛcie Dlaczego liƛcie rzodkiewki zmieniają kolor na ĆŒĂłĆ‚ty (Jadalne Ogrody) | Przydatne informacje i porady ogrodnicze. Blog profesjonalnego ogrodnika! (haenselblatt.com)
  3. aplikacja fitatu
  4. A. Quijano, 2022 Liƛcie rzodkiewki: zalety i sposoby uĆŒycia – Krok do Zdrowia
  5. T.J O’Hare, L.S. Wong, L.E. Force, 2007 RADISH LEAVES AND RADISH ROOTS: ARE WE EATING THE RIGHT PART FOR CANCER PREVENTION? (actahort.org)
  6. RADISH LEAVES AND RADISH ROOTS: ARE WE EATING THE RIGHT PART FOR CANCER PREVENTION? (actahort.org)