Maltodekstryna

Avatar photo
maltodekstryna

Niemal każdy Polak spożywa ją w mniejszym lub większym zakresie, bo też zastosowanie tego środka w przemyśle spożywczym jest olbrzymie – pojawia się maltodekstryna na etykietach tak wielu przetworzonych produktów, że trudno je zliczyć. Zanim więc przejdziemy dalej – odpowiedzmy sobie na pytanie czym jest maltodekstryna?

maltodekstryna

Czym jest maltodekstryna?

Maltodekstryna to popularny składnik spożywczy – polisacharyd otrzymywany ze skrobi przez częściową hydrolizę. Zastosowany rodzaj skrobi może być różny – stosuje się skrobię ryżową, kukurydzianą, owsianą. Choć stosuje się też jęczmienną oraz pszeniczną to (co ważne dla osób z celiakią) jej zawartość na ogół nie jest na tyle duża, by stanowić duże zagrożenie. Sama maltodekstryna ma postać białego proszku. W wodzie zaś przyjmuje postać lepkiej masy.

maltodekstryna wzór
Maltodekstryna – wzór chemiczny | Molekuul – 123RF

Wpływ maltodekstryny na zdrowie

Pomimo trudnej do wymówienia nazwy maltodekstryna nie jest klasyfikowana jako wyraźnie niebezpieczny dla zdrowia środek – chociaż istnieją badania wskazujące na jej negatywny wpływ na florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Dodatkowo wskazuje się również na wysoki indeks glikemiczny maltodekstryny, podnosząc poziom cukru we krwi (kaloryczność podobna do cukru ale wysoki indeks glikemiczny). Istnieje na rynku również jej nie ulegająca trawieniu modyfikacja. Pozostałe zagrożenia są analogiczne do większości dodatków do żywności – reakcje alergiczne, wzdęcia, etc. Niemniej grupą osób, która powinna zwrócić szczególną uwagę na obecność maltodekstryny to przede wszystkich te chore na cukrzycę oraz mające skłonność do tycia.

Dla osób zdrowych spożywana w racjonalnych ilościach jest bezpieczna. Jest ona otrzymywana ze źródeł roślinnych, chociaż należy pamiętać, że ten produkt jest finalnie wysoce przetworzony. Urzędy nadzorujące rynek spożywczy nie ostrzegają przed jej szkodliwością – w praktyce sam proces produkcyjny maltodekstryny naśladuje te procesy, które zachodzą podczas trawienia skrobi przez ludzi. Dzięki temu produkt jest bardzo łatwo przyswajalny, nie posiada znaczących właściwości smakowych (w praktyce ten smak może być lekko słodkawy ale jest on minimalny). Zbytnia ilość maltodekstryny może pozostawiać również skrobiowy posmak.

Maltodekstryna w sporcie

Ciekawym zastosowaniem tego środka spożywczego jest wykorzystanie do napojów sportowych oraz odżywek. Szczególnie często można ją znaleźć w odżywkach węglowodanowych i węglowodanowo-białkowych. Dzieje się tak z uwagi na domniemane poprawienie wyników przy treningu oraz odnowy po treningu, chociaż dotychczasowe badania są w tym względzie sprzeczne. Innym powodem jej stosowania w odżywkach dla sportowców jest wspomniana już łatwa przyswajalność.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

W praktyce maltodekstryna wykorzystywana jest w produktach z uwagi na swoje inne właściwości:

  • Jest stosowana w przypadku żywności dla dzieci i niemowląt z uwagi na wysoką przyswajalność dla młodego organizmu
  • Bardzo popularne zastosowanie w przemyśle cukierniczym – pomaga między innymi w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji produktu finalnego, jego odpowiedniej wilgotności, przedłuża trwałość produktu
  • Jest nośnikiem smaku, zapachu
  • Jest stosowana jako środek podwyższający temperaturę zamarzania w przypadku mrożonek
  • Stosowana jest w procesie suszenia
  • Jako emulgator i stabilizator

Gdzie najczęściej występuje maltodekstryna?

Chociaż jak wspomnieliśmy na samym początku artykułu jej zastosowanie jest bardzo szerokie – to jej szczególna popularność dotyczy takich produktów jak:

  • żywność dla niemowląt
  • produkty w proszku (w tym napoje) oraz przyprawy
  • słodycze, karmelki
  • sosy
  • wędliny i mięsa
  • lody
  • napoje sportowe
  • odżywki dla sportowców
  • owoce w puszkach, konserwy
  • słodziki
  • suplementy diety
  • leki