Mandarynki Właściwości
Mandarynki – owoce, które co roku w zimę niepodzielnie panują w owocowych jadłospisach większości polskich domów. Wygodne do jedzenia, dzięki cienkiej skórce – a jednocześnie smaczne, łatwo dostępne w sklepie – dostarczają witamin w okresie, kiedy wybór krajowych owoców jest ograniczony. Czym jeszcze charakteryzują się te popularne, pochodzące z Południowej Azji owoce?
Mandarynki wartości odżywcze
Kaloryczność mandarynek to 53 kcal w 100 gramach. Oprócz cennego błonnika mandarynki zawierają dużą ilość wody, witaminę A,C, E, sód, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i kwas foliowy. Mandarynki posiadają również właściwości antyoksydacyjne.
Odmiany mandarynek
Istnieje szereg odmian mandarynek – mieszańców z innymi cytrusami. Do najpopularniejszych należą czerwonawe klementynki oraz gorzkie tangelo (mieszaniec z grejpfrutem), bezpestkowe satsuma, czy też odmiana tangor.
Mandarynki właściwości
Mandarynka to bliski krewny pomarańczy z nieco mniejszymi owocami i łatwo odchodzącą od miąższu skórką – o charakterystycznej pomarańczowej barwie. Owoce są lekko spłaszczone, co ułatwia ich obieranie bez rozpryskiwania soku. Mandarynki używane były w medycynie chińskiej oraz hinduskiej. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym mandarynki posiadają pozytywny wpływ na organizm, pomagają osobom mającym problemy z cholesterolem. Duża zawartość błonnika pomaga dodatkowo utrzymać odpowiednią masę ciała.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Mandarynki Właściwości