Metody prewencji raka jelita grubego
American Institute for Cancer Research (AICR) i World Cancer Research Fund (WCRF) dokonały analizy danych na temat sposobu odżywiania się, masy ciała oraz stylu życia 29 milionów osób w celu opracowania najlepszej metody prewencji raka jelita grubego. Wyniki analizy zostały opublikowane w raporcie „Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer”. Raport jest częścią projektu „Continuous Update”, który ma na celu gromadzenie danych na temat zachowań profilaktycznych (takich jak dieta czy styl życia), aby zapobiegać zachorowaniom na raka. Rak jelita grubego jest czwartym najczęściej występującym nowotworem. Raport klarownie pokazuje, że dieta oraz styl życia mogą pomóc w prewencji tego nowotworu.
Wyniki raportu AICR / WCRF
W raporcie przeanalizowano 99 badań z całego świata, które podsumowywały dane dotyczące 29 milionów dorosłych osób (247 000 z tych osób zachorowało na raka jelita grubego). Po przeprowadzeniu metaanalizy tych badań naukowcy stwierdzili, że codzienne spożycie produktów pełnoziarnistych znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Zauważono także, że przetworzone produkty mięsne zwiększają to ryzyko. Spożywanie więcej niż 500 g mięsa czerwonego (np. wieprzowina, wołowina) w ciągu tygodnia zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór, a każde dodatkowe 100 g codziennie podwyższa to ryzyko o 12%. Dodano także, że spożywanie codziennie 30 g alkoholu również zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego w ten sam sposób, co nadwaga czy otyłość.
Jednak już 90 g dziennej konsumpcja produktów pełnoziarnistych (m.in. brązowy ryż, chleb pełnoziarnisty) mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania raka okrężnicy i odbytnicy o 17%. Owoce i warzywa obfitujące w witaminę C (np. pomarańcze, grejpfruty, kiwi, truskawki, szpinak, brokuły) oraz ryby również mogą okazać się pomocne w prewencji raka jelita grubego, jednak kwestia ta wymaga dalszych badań. Naukowcy donoszą także, że co najmniej 30 minut aktywności fizycznej dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. W raporcie stwierdzono, że wzmożona aktywność fizyczna pomógłby redukować to ryzyko o 30%.
Prewencja raka jelita grubego – najważniejsze założenia
Według autorów raportu utrzymywanie masy ciała w normie, częsta konsumpcja produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców bogatych w witaminę C oraz pokarmów bogatych w błonnik, ograniczenie w zwyczajowej diecie przetworzonych produktów mięsnych, unikanie alkoholu, zaprzestanie palenia papierosów oraz codzienna aktywność fizyczna to metody prewencji raka jelita grubego.
AICR sugeruje, że poprzez modyfikację stylu życia można uniknąć 47% przypadków zachorowań na nowotwór jelita grubego.
Źródło:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/319338.php
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170907093623.htm
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Metody prewencji raka jelita grubego
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl