
Branża dietetyczna od lat zdominowana jest przez kobiety. W Polsce mężczyźni stanowią około 12% wszystkich aktywnych zawodowo dietetyków [1]. W USA odsetek jest jeszcze mniejszy i wynosi zaledwie 8% [3], w Wielkiej Brytanii 6% [6]. Ostatnie lata wskazują na przełamywanie tych stereotypów – odsetek mężczyzn w profesji powoli rośnie [4]. Zasługa w tym rosnącej popularności dietetyki sportowej, popularności męskich influencerów, którzy mogą stanowić wzór dla młodych adeptów dietetyki. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, jak radzą sobie Panowie Dietetycy w tym wciąż sfeminizowanym zawodzie.
Skąd się to wzięło, że tak mało jest mężczyzn w dietetyce?
Korzenie tego stanu rzeczy bez wątpienia tkwią w tradycyjnych podziałach ról w polskich rodzinach. Żywieniem, zaopatrzeniem, gotowaniem najczęściej zajmowały się przez wiele dekad kobiety. Mężczyźni od kuchni raczej stronili. Do tej pory rzadziej też myślą o swoim zdrowiu, nie badają się, co dopiero myśleć o zdrowym żywieniu i uczeniu na jego temat innych.
W ostatnich latach panowie przełamują te stereotypy. I tak nie brak jest już pasjonatów gotowania w domu. Nic zatem dziwnego, że mężczyźni coraz bardziej chcą również wiedzieć więcej na temat tego, co wkładają do garnka i jak jeść zdrowo.
Wraz z rosnącą modą na fitness nie mogą ignorować faktu, że dla osiągnięcia rezultatów treningowych bez prawidłowego odżywiania nie można otrzymać dobrych efektów. Wreszcie coraz więcej typowo męskich, „fizycznych” prac znika. Dlatego tradycyjny podział na „męskie dania” tłuste i mięsne oraz „kobiece” lekkie sałatki jest już nieaktualny.
Czy łatwo jest być dietetykiem – mężczyzną?
Odpowiedzi szukali badacze w USA, którzy oparli swoją analizę o kwestionariusze ponad tysiąca dietetyków [2].
Ponad 84% uczestników uznało, że bycie mężczyzną w dietetyce nie sprawia większych trudności, a nawet może wiązać się z pewnymi korzyściami.
- Niemal połowa respondentów zauważyła jednak, że dietetyka to zawód silnie naznaczony płciowo, co może prowadzić do stereotypowego postrzegania mężczyzn w tej roli.
- Dla 48,4% badanych odczuwalne były pewne bariery i poczucie izolacji wynikające z niewielkiej liczby mężczyzn w branży.
p.s. chcesz porozmawiać z innymi dietetykami? Zapraszamy do naszego elitarnego Klubu > dołącz tutaj <
Jak widać, choć mężczyźni nie zawsze spotykają się z trudnościami, to jednak wciąż istnieją bariery utrudniające pełne włączenie ich do środowiska dietetycznego. W szczególności o ile kobiet zwykle nikt nie pyta ze zdziwieniem, czemu wybrały ten zawód, to dla mężczyzny jest to wciąż mało utarta ścieżka i powoduje szereg pytań otoczenia.
Pewnym znakiem zapytania mniej zbadanym są też konkretne specjalizacje. Nie jest tajemnicą, że udział mężczyzn w dietetyce sportowej jest wyższy, natomiast nawet oferty pracy w poradniach odchudzania i szkołach poszukują celowo wprost – dietetyczek lub intendentek.
Co mogą zaoferować mężczyźni w dietetyce?
Większa różnorodność dietetyków pozwala na nieco szersze spojrzenie na niektóre problemy pacjentów [5]. Mężczyźni również jako pacjenci rzadziej trafiają do gabinetów dietetycznych i dodatkowo towarzyszy im stres i brak przekonania do terapii, często mniejsze umiejętności kulinarne. Zbudowanie zaufania i zrozumienie tych barier może być bardziej naturalne dla innego mężczyzny.
O pewnym braku mężczyzn w zawodzie świadczy także ilość oraz pozycja popularnych dietetyków w mediach społecznościowych. Wśród najbardziej rozpoznawalnych twarzy branży jest nieproporcjonalnie wielu mężczyzn. Choć to nie jest w żaden sposób wyczerpująca lista, można wspomnieć chociażby dr. Michała Wrzoska, Artura Topolskiego, dr. Damiana Parola, dr. Arkadiusza Matrasa, Jakuba Mauricza, dr. Bartka Kulczyńskiego, Damiana Wiatrowskiego czy Bartłomieja Pomorskiego.
Ze względu, że mężczyzn jest w profesji mniej, często stają się przez to bardziej rozpoznawalni, łatwiej jest im się wyróżnić.
Poznaj męski punkt widzenia – poznaj naszych autorów!
Jeżeli chcecie poczytać, jak widzą dietetyką mężczyźni – zapraszamy do lektury artykułów autorów dietetycy.org.pl:
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Kacper Sikorski | Krzysztof Farbotnik | Marcin Sadowski | Mateusz Grabda |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Mateusz Michalski | Grzegorz Wrona | Rafał Węgier | Damian Grądzki |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Artur Jankowicz | Jacek Dzienisiewicz | Grzegorz Nikrandt | Tomasz Zięcina |
Bibliografia:
- Raport płacowy dietetycy.org.pl 2025, https://dietetycy.org.pl/ile-zarabia-dietetyk-raport/
- Patten EV, Vaterlaus JM, Lybbert CD, Jones M. Men in Dietetics: A qualitative study of cis-gender men’s experiences as dietitians in the USA. J Acad Nutr Diet. 2025 Feb 19:S2212-2672(25)00070-X. doi: 10.1016/j.jand.2025.02.009. Epub ahead of print. PMID: 39983992.
- Registered dietitians demographics and statistics in th US, https://www.zippia.com/registered-dietitian-jobs/demographics/, dostęp: 22.02.2025
- Getz L., Men in dietetics, Vol 16, June 2014, Todays Dietitian
- Joy, P., Gheller, B., & Lordly, D. (2019). Men who are dietitians: deconstructing gender within the profession to inform recruitment. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 80(4), 209-212.
- Dietitianslife, https://www.dietitianslife.com/dietitians-life/diversity-in-dietetics/, dostęp: 22.02.2025
