Mięso czerwone w diecie, poziom TMAO i choroby układu sercowo-naczyniowego – nowe wyniki badań
Naukowcy zidentyfikowali nowy powód ograniczania spożycia czerwonego mięsa: wysokie poziomy związku chemicznego zwanego N-tlenkiem trimetyloaminy (TMAO) są również są związane z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zespół badawczy odkrył, że osoby, które prowadzą dietę bogatą w czerwone mięso, mają trzy razy wyższy poziom TMAO niż ci, którzy spożywają głównie białe mięso lub źródła białka roślinnego. Informują także, że eliminacja z diety czerwonego mięsa obniża poziom TMAO.
Czym jest TMAO?
TMAO jest produktem ubocznym wytwarzanym przez bakterie jelitowe podczas procesu trawienia. Wiadomo od dawna, że wysoki poziom tłuszczów nasyconych w czerwonym mięsie przyczynia się do występowania chorób serca, jednak informacje o TMAO i ryzyku sercowo-naczyniowym są nowością.
Poziomy TAMO a choroby serca
Odkrycia sugerują, że mierzenie i określanie poziomów TMAO – coś, co lekarze mogą zrobić za pomocą prostego badania krwi – może być obiecującą nową strategią zapobiegania chorobom serca. Badanie zostało w dużej mierze sfinansowane przez National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI). Wyniki zostały przedstawione w „European Heart Journal”.
Czerwone mięso – kolejne badanie potwierdzające zalecenia
„Wyniki te potwierdzają słuszność obecnych zaleceń żywieniowych, które zachęcają osoby w każdym wieku do przestrzegania planu żywieniowego ograniczającego czerwone mięso” – powiedziała dr Charlotte Pratt, kierownik projektu NHLBI. „Oznacza to spożywanie różnych produktów spożywczych,w tym większej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, niskotłuszczowych produktów mlecznych i roślinnych źródeł białka, takich jak fasola i groch”. Oszacowano, że aż jedna czwarta Amerykanów w średnim wieku ma podwyższony poziom TMAO, na który niekorzystnie wpływa stałe spożycie czerwonego mięsa.
O badaniu
113 zdrowych mężczyzn i kobiet w wzięło udział w badaniu klinicznym, którego celem było zbadanie wpływu białka – w postaci czerwonego mięsa, białego mięsa lub źródeł innych białka niż mięso – na poziom TMAO. Wszyscy uczestnicy spożywali różne źródła białka przez miesiąc w losowej kolejności. Po miesiącu naukowcy odkryli, że średni poziom TMAO we krwi u tych uczestników, którzy spożywali czerwone mięso potroił się, w porównaniu do czasu, gdy byli na diecie bogatej w białe mięso lub inne źródła białka.
Podczas gdy wszystkie diety charakteryzowały się zbliżoną wartością energetyczną, połowa uczestników została również poproszona o prowadzenie wysokotłuszczowych wersji poprzednich diet. Naukowcy zaobserwowali, że wpływ źródła białka na poziom TMAO był niezależny od spożycia tłuszczu wraz z dietą. Co ważne, naukowcy odkryli, że wzrost TMAO jest odwracalny. Kiedy badani przerwali dietę o wysokim spożyciu czerwonego mięsa i rozpoczęli regularną konsumpcję białego mięsa lub źródeł białka roślinnego przez kolejny miesiąc ich poziomy TMAO znacznie zmniejszyły się.
Wnioski
Dokładne mechanizmy, za pomocą których poziom TMAO wpływa na choroby serca, są złożone. Wcześniejsze analizy wykazały, że TMAO wpływa na metabolizm cholesterolu. Badania przeprowadzone przez naukowców sugerują również, że ten związek chemiczny oddziałuje na płytki krwi zwiększając ryzyko wystąpienia zdarzeń związanych ze zakrzepami, takich jak zawał serca i udar. Pomiar TMAO jest obecnie dostępny jako proste badanie krwi opracowane przez laboratorium Stanley’a Hazena z Preventive Cardiology & Rehabilitation w Cleveland Clinic.
Źródło: Zeneng Wang et al. Impact of chronic dietary red meat, white meat, or non-meat protein on trimethylamine N-oxide metabolism and renal excretion in healthy men and women. European Heart Journal, 2018.
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Mięso czerwone w diecie, poziom TMAO i choroby układu sercowo-naczyniowego – nowe wyniki badań
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl