Mięta właściwości

Avatar photo
mięta

Mięta kojarzona jest z zapachem i aromatem świeżości. Jej smak różni się w zależności od poszczególnych jej gatunków, których jest kilkadziesiąt. Najbardziej popularnymi u nas jest mięta zielona oraz mięta pieprzowa. Mięta to roślina, której walory nie kończą się wyłącznie na wzbogacaniu smaku. O innych jej zaletach i właściwościach opowiemy w tym artykule.

Nie tylko gumy do żucia…

Szczególnie duże zainteresowanie kulinarne budzą często spotykane mięta zielona oraz mięta pieprzowa – dodawane nie tylko jako przyprawa do potraw i napojów ale będące bazą smakową wielu produktów spożywczych takich jak gumy do żucia i dropsy.

Wiele osób ceni sobie miętę jako składnik drinków alkoholowych – takich jak na przykład mojito ale również dodatki do napojów bezalkoholowych – również herbaty, lemionady i innych. Listki mięty czy to dodane w całości czy też świeżo rozdrobnione nadają napojom orzeźwiający smak i zapach.

Mięta jest chętnie stosowana jako wyraźna i charakterystyczna przyprawa dodawana do mięs w wielu kuchniach świata. Lecz nie tylko – na pewno próbowaliście miętowe czekolady, lody lub ciasta udekorowane liśćmi mięty. Jej zastosowanie w kuchni jest prawie nieograniczone.

Zobacz również
warzywa krzyżowe

mięta napar
Liv Friis Larsen / 123RF

Właściwości mięty

To o czym warto wspomnieć na samym początku, wspominając o mięcie to jej bogactwo olejków eterycznych wśród których najważniejszą rolę pełni mentol. Sprawia on, że odczuwamy wrażenie chłodu – stąd często ten zapach wykorzystywany jest dla n.p. chusteczek higienicznych. Olejki eteryczne w mięcie znane są ze swoich właściwości redukujących ból (również menstruacyjny), wspomagają także wydzielanie żółci, ułatwiając trawienie – stąd ich stosowanie do dań mięsnych to świetny wybór.

Innym cennym składnikiem mięty są flawonoidy, karoteny, witamina C, witamina A, żelazo, potas, wapń, magnez.