Mochi — czy te ryżowe ciasteczka to zdrowa przekąska, czy zwykły słodycz?
Czym są mochi?
Mochi to tradycyjny japoński przysmak. Popularne są także w innych krajach Dalekiego Wschodu, np. w Tajwanie czy Korei Południowej. Określane są jako ryżowe ciasteczka lub kluseczki. Istnieje wiele rodzajów mochi. Spożywane są na słodko, jak i na słono, z sosem sojowym lub jako dodatek do zupy. [8]
Przygotowuje się je ze specjalnej odmiany ryżu o nazwie „mochigome”. Jest on gotowany i ubijany na gładką masę. Najczęściej mają okrągły kształt. Na tle innych deserów wyróżniają się specyficzną konsystencją. Są ciągnące i wymagają dokładnego przeżuwania.W środku mają nadzienie, zwykle z czerwonej fasoli lub owocowe.W sklepach można spotkać się z mniej typowymi smakami nadzienia, np. zielona herbata. [1]
Tradycje związane z mochi
Według tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni mochi spożywa się w pierwszych dniach nowego roku. Ten ryżowy deser, ma przynieść szczęście i dobrobyt na kolejny rok. W japońskich wierzeniach był on traktowany jako ofiara dla bogów. Mochigome ubija się w czasie rytuału nazywanego mochitsuki. Odbywa się on w świątyniach, gdzie zbiera się cała społeczność albo w gronie rodziny. [7]
Mochitsuki polega na ubiciu ryżu specjalnym drewnianym młotkiem do idealnej gładkości. W procesie tym zawsze uczestniczy kilka osób i wymaga użycia siły. Następnie formuje się je na kształt małych, okrągłych bułeczek. [1]
Specjalny rodzaj mochi serwuje się na Dzień Dziewczynek, czyli Hina Matsuri obchodzony 3 marca. Nazywa się je sakura-mochi. Mają różowy kolor i nadzienie z czerwonej fasoli. Owija się je liściem wiśni, który nie jest przeznaczony do spożycia, pełni funkcję symboliczną i ozdobną. [9]
Z czego składa się mochi? Jak można je przygotować?
Głównym składnikiem tego wyjątkowego deseru, jak już wcześniej wspomniano, jest specjalny ryż. To, co jest potrzebne dodatkowo do zrobienia mochi, to odpowiednia ilość wody, skrobia ziemniaczana i cukier. Potrzebne są również produkty do zrobienia nadzienia. Może być to pasta z czerwonej fasoli, lody lub owoce. [4]
W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na to, jak zrobić mochi w domu. Jednak nie jest to wcale łatwe. Ryż musi mieć idealnie gładką konsystencję, a jeśli chodzi o pozostałe składniki, należy zachować odpowiednie proporcje. Zrobienie idealnego mochi zazwyczaj wymaga doświadczenia. [3]
Mochi ze sklepowych półek
Coraz częściej mochi możemy znaleźć na naszych sklepowych półkach. Pojawiają się w sklepach z żywnością pochodzenia azjatyckiego lub w specjalnych ofertach dużych marketów. Szeroki wybór tego ryżowego deseru znajdziemy także w sklepach internetowych. Ceny wahają się w zależności od marki i wielkości opakowania. Zwykle jest to koszt w granicach 10-20 złotych. Warto jednak zwrócić uwagę na skład tych produktów. Oprócz ryżu, skrobi ziemniaczanej i nadzienia, dodaje się do nich wiele wzmacniaczy smaku. W składzie jest także dużo cukru i często olej palmowy.
Czy mochi jest zdrowe?
Mochi jako słodka lub słona przekąska ma wiele zalet. Jest źródłem węglowodanów i witamin z grupy B i E.Ryż, z którego powstaje mochi jest również bogaty w magnez, wapń, żelazo. Samodzielnie, tradycyjnie przygotowane mochi ma prosty i krótki skład. Zaletą jest sposób przyrządzenia -główny składnik, ryż mochigome jest jedynie ugotowany. Klasyczne mochi nie są smażone ani poddawane innym obróbkom, choć takie wersje również można spotkać. [4]
Gorzej ma się sytuacja z ryżowymi ciasteczkami, które możemy kupić w sklepie. Znajdziemy w nich tłuszcze trans i dużo cukru. Aby uzyskać różne kolory, często dodawane są sztuczne barwniki. Takie kupne mochi jest wysokoprzetworzonym produktem, z wieloma zbędnymi dodatkami, których lepiej unikać.
Jedno klasyczne, średniej wielkości ciasteczko mochi ma około 130 kcal. [6]
Zagrożenia związane z mochi
Ta urocza przekąska niesie ze sobą pewne zagrożenia, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. Ze względu na swoją nietypową konsystencję, mochi trzeba bardzo dokładnie przeżuć. Osobom, które mają z tym problem, grozi zadławienie się. Co roku, w pierwszych dniach Nowego Roku w japońskich szpitalach pojawiają się takie przypadki. Zdarzały się nawet zadławienia ze skutkiem śmiertelnym. [9]
Rozwiązaniem tego problemu jest uważne jedzenie i dokładne przeżuwanie.Dzieci i osoby starsze, najlepiej, żeby spożywały mochi pod opieką rodziców lub opiekunów.
Podsumowanie
Ryżowe ciasteczka mochi mogą być alternatywą dla zwykłych słodyczy. Mają ciekawą konsystencję i ciężko porównać je do jakiejkolwiek innej przekąski. Warto je spróbować, zwłaszcza jeśli przepadamy za kuchnią azjatycką. Najlepiej wybierać te tradycyjne albo samodzielnie przygotowane. Należy jednak pamiętać, że często mają wysoką zawartość cukrów i zachować umiar. Ze względu na nietypowy smak, nie każdemu przypadną do gustu.
Bibliografia
- https://asahiimports.com/2014/01/04/mochitsuki-a-japanese-new-years-tradition/ [dostęp 25.10.2023]
- https://www.justonecookbook.com/how-to-make-mochi-with-a-stand-mixer/ [dostęp 25.10.2023]
- https://naukanatalerzu.pl/mochi/ [dostęp 25.10.2023]
- https://pl.fishroe.net/info/what-is-mochi-are-they-healthy-or-dangerous-t-58897819.html [dostęp 25.10.2023]
- https://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Mochi-klasyczne-Przepis-od-alako.html [dostęp 25.10.2023]
- https://thejumbuckisalmostextinct.com/pl/tradycyjna-kuchnia-japonska/ [dostęp 25.10.2023]
- https://www.webstaurantstore.com/blog/3302/what-is-mochi.html [dostęp 25.10.2023]
- Spilsgart Jacek, Obrzędowość okresu dorastania jako istotny składnik procesu kształtowania się tożsamości kulturowej i etnicznej we współczesnej Japonii Gdańskie Studia Azji Wschodniej, 2012
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Mochi — czy te ryżowe ciasteczka to zdrowa przekąska, czy zwykły słodycz?
Jestem studentką dietetyki na Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie oraz absolwentką studiów licencjackich z psychologii w biznesie. Moje główne zainteresowania to psychodietetyka oraz profilaktyka chorób dietozależnych.