MOM | Mięso Oddzielone Mechanicznie

Avatar photo
mom

MOM, czyli w skrócie miÄ™so oddzielone mechanicznie – to skÅ‚adnik, który bardzo czÄ™sto znajduje siÄ™ w produktach, które sÄ… oferowane w polskich sklepach. Wbrew pozorom i obiegowej opinii jego użycie nie ogranicza siÄ™ do pasztetów z kurczaka. O tym, czym jest MOM, czy należy siÄ™ go bać i gdzie jest go najwiÄ™cej – w dzisiejszym krótkim artykule.

MiÄ™so oddzielone mechanicznie – MOM – wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci

W praktyce MOM jest materiałem, który powstaje z mechanicznego oddzielenia resztek mięsa od kości. Może zawierać również jej śladowe elementy (maksymalna jej ilość jest ustalona w Polsce normami). Co prawda nie są co do zasady wykorzystywane do jego produkcji szkodliwe elementy, to w porównaniu z tradycyjnym mięsem jego wartości odżywcze są o wiele bardziej ubogie. Popularność MOM-u bierze się stąd, że jest to materiał o wiele tańszy niż czyste mięso.

MiÄ™so oddzielone mechanicznie zawiera wiÄ™cej tÅ‚uszczu. Dodanie MOM-u do produktu finalnego może prowadzić do obniżenia zarówno jego walorów odżywczych jak i trwaÅ‚oÅ›ci – dlatego produkty zawierajÄ…ce MOM bardzo czÄ™sto sÄ… również wzbogacane o liczne „ulepszacze”.

Gdzie znajduje siÄ™ MOM ?

MiÄ™so oddzielone mechanicznie to z powszechnej Å›wiadomoÅ›ci synonim pasztetów i parówek. Jednak obecnie jego zastosowanie jest o wiele szersze i obejmuje także przetwory miÄ™sne, wÄ™dliny i kieÅ‚basy i wszystkie te produkty, gdzie wykorzystywane jest miÄ™so – wliczajÄ…c w to również produkty przeznaczone dla dzieci.

Zobacz również
koszykówka

Zdecydowanie osoby, chcÄ…ce unikać tego typu miÄ™sa – powinny szczególnie uważnie czytać etykiety produktów, zawierajÄ…ce rozdrobnione miÄ™so. Szczególna ostrożność powinna być dodatkowo zachowana, gdy mamy do czynienia z produktem bardzo tanim.