Mykotoksyny w sokach jabłkowych

Avatar photo
sok jabłkowy

Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu w Granadzie zbadali szereg obecnych na rynku soków jabłkowych w poszukiwaniu produkowanej przez pleśnie patuliny – między innymi  penicillium oraz aspergillus.  Wyniki zostały zaprezentowane w magazynie Food Control.

Mykotoksyny w sokach

Mykotoksyny pojawiają się naturalnie w owocach. Jednak stwierdzenie występowania większej niż dopuszczalna ilość mykotoksyn w jedzeniu jest o tyle istotne, że są one jednym z tych zanieczyszczeń, które mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze. Badania na sokach jabłkowych stwierdziły, że aż połowa przekracza maksymalną dawkę dopuszczoną w Unii Europejskiej. Rekordzista (oznakowany jako produkt przyjazny dzieciom) przekraczał dawkę 15-krotnie. Wszystkie przypadki zostały zgłoszone odpowiednim organom kontroli.

Lecz nie tylko w sokach…

Badacze z Granady stwierdzili również przekroczenie norm dla ryżu, zaś naukowcy z Walencji przebadali piwa, produkty zbożowe, z których również wiele nie spełniało norm.

Zobacz również

Źródło: eurekalert.org