Najbardziej szkodliwe e-dodatki do żywności
Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności powszechnie stosowane w gospodarstwie domowym
Zgodnie z normami, dodatki do żywności zawarte w produktach spożywczych nie powinny być szkodliwe. Jednak w rzeczywistości, jeśli producenci stosują je w nadmiarze oraz gdy są konsumowane w wysokich ilościach, mogą wywoływać poważne problemy zdrowotne. Zgodnie z ustawodawstwem polskim, substancje dodatkowe, czyli dodatki do żywności, dzielą się na następujące grupy:
Grupy dodatków do żywności
1. Barwniki
2. Substancje zapachowe
3. Rozpuszczalniki do substancji zapachowych
4. Substancje konserwujące
5. Antyutleniacze
6. Kwasy, zasady, sole
7. Substancje stabilizujące
8. Substancje zagęszczające
9. Substancje klarujące
10. Rozpuszczalniki ekstrakcyjne
11. Substancje wzmacniające smak i zapach
12. Substancje wzbogacające
13. Substancje do stosowania na powierzchnię
14. Substancje słodzące
Przy nadmiernym spożyciu poniższe produkty mogą powodować różne objawy somatyczne, jak również przyczyniać się do poważnych chorób – wymienionych poniżej. Należy pamiętać, że producenci są zobowiązani ustawą do ograniczenia podanych związków w produkcie do konkretnych poziomów.
aspartam (E951) występuje w produktach takich jak: coca cola, jogurty, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, produkty typu „light”, słodziki.
Składnik ten jest silnie rakotwórczy, może przyczynić się do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, chłoniaka, zaników pamięci. Inny objaw to nadpobudliwość, bóle głowy i migreny, bezsenność, uczucie niepokoju.
glutaminian sodu (E621) występuje w mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, i czosnkowej, zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych słoikach, także w ketchupie.
Dodatek ten podejrzewa się o wywoławanie: osłabienia, bezsenności, depresji, pogorszenia wzroku, nudności, zawrotów głowy, palpitacji serca, nadpobudliwości, zaburzeń hormonalnych, sprzyja rozwojowi otyłości. Natomiast większość tych efektów nie została potwierdzona naukowo – więcej na ten temat tutaj.
erytrozyna (E127) pojawia się w konserwowanych wiśniach, czereśniach, koktajlach owocowych, herbatnikach, ciastach biszkoptowych, lukrowanych wiśniach i osłonkach na kiełbasę.
Działanie niepożądane to: wysypka, bóle brzucha; może powodować uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość jest też rakotwórczy; działa niekorzystnie na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek, powoduje dekoncentrację i trudności w nauce u dzieci.
benzoesan sodu (E211) znajduje się w produktach takich jak: żywność przetworzona: gotowe zupy, sosy, dipy, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, napoje gazowane.
Jest on rakotwórczy, może wywoływać astmę, pokrzywkę, podrażnienia żołądka i nasilenie objawów bólowych żołądka, alergie. W połączeniu z witaminą C tworzy benzen – związek rakotwórczy.
guma arabska (E414) znajdziemy ją w wyrobach cukierniczych (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretkach i polewach, gumach do żucia, napojach bezalkoholowych, piwach, żywności bezglutenowej opartej na zbożach i żywności dla niemowląt.
Może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego, może nasilić objawy astmy, wzdęcia.
sacharyna (E954) występowanie: słodziki, napoje, produkty dla diabetyków.
Składnik ten może podrażniać przewód pokarmowy, może zwiększać ryzyko rozwoju raka.
kwas fosforowy (E338) występuje w coca coli, napojach energetyzujących, konserwach, serach i wędlinach pakowanych próżniowo.
Składnik ten odmineralizowuje kości i zęby, ogranicza wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza
błękit pantotenowy (E131) znajdziemy w gazowanych napojach, lodach i galaretkach.
E131 działa rakotwórczo, nasila objawy astmy, przyczynia się do powstania reakcji zapalnych.
zieleń (S) brylantowa (E142) pojawia się w sosach, galaretkach, lodach, ciastach i proszku.
Może wywoływać objawy alergii i anemii, astmy, nadpobudliwość, także bezsenność.
kwas sorbowy (E200) znajduje się w wyrobach cukierniczych, lemoniadach, serach, chlebach żytnich, ciastkach i pieczywie, także w pizzach, skorupiakach, soku cytrynowym, winie, alkoholowym napoju jabłkowym , zupach.
Powoduje alergie lub pseudo-alergiczne reakcje (rumień, kontaktowe podrażnienia skóry), astmę, problemy behawioralne.
siarczyn sodu (E221) występuje w polepszaczach do chleba.
Może obniżać zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia, wzmaga symptomy kaca, wzmaga objawy alergii i astmy.
azotyn potasu (E249) jest on w peklowanych, wędzonych wędlinach, przetworach rybnych.
Może wywołać astmę, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, rakotwórczy, problemy behawioralne.
tartrazyna (E102) znajduję się w napojach gazowanych o smaku pomarańczowym, w produktach instant, słodyczach, konserwach, sosach, sztucznym miodzie i musztardzie.
Może powodować reakcje astmatyczne u alergików; w połączeniu z benzoesanami może wywoływać nadpobudliwość u dzieci.
diacetyl stosowany do aromatyzowania pieczywa, margaryn, popcornu (ma maślany smak i zapach). Może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, powoduje choroby płuc.
czerwień Allura (E129) występowanie: żelki, ciastka, galaretki, słodkie napoje i płatki zbożowe. Działanie niepożądane to wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, uszkodzenia nerek, alergie, nadpobudliwość u dzieci.
karagen (E407) dodawany jako zagęstnik w konserwach, wędlinach, w mleku w proszku, w dżemach i galaretkach.
Powoduje zmiany złośliwe żołądka i jelit owrzodzenia w przewodzie pokarmowym, zmniejsza wchłanianie składników mineralnych, działanie przeczyszczające.
Podsumowanie
Podsumowując: wymienione wyżej szkodliwe dodatki do żywności obecne w codziennym pożywieniu wpływają niekorzystnie na zdrowie, samopoczucie i zachowanie. Należy odżywiać się zdrowo i jak najmniej korzystać z produktów przetworzonych.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Najbardziej szkodliwe e-dodatki do żywności