Najlepsze pomysły na dania ze szparagami

Szparagi mają wyjątkowy smak i wiele cennych właściwości. Sezon na nie zaczyna się mniej więcej w kwietniu i trwa do czerwca, jeżeli pogoda im sprzyja. Oczywiście dostępne są również gatunki sprowadzane z zagranicy, ale najlepiej korzystać z rodzimych. Świeże szparagi warto włączać do posiłków na różne sposoby. Przetestuj nasze najlepsze pomysły na dania z ich udziałem!

Co to są szparagi i jakie mają właściwości?

Szparagi początkowo były znane w Afryce, Azji i Europie, ale z czasem zaczęto je uprawiać również w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Australii oraz Nowej Zelandii. Aktualnie warzywo można znaleźć we wszystkich częściach świata. Gdy szparagi pojawiają się na wiosnę, warto korzystać z nich jak najwięcej, ponieważ są niskokaloryczne i zdrowe. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu pomagają w oczyszczeniu układu pokarmowego i usprawnieniu jego funkcjonowania. Wspierają także pracę wątroby, przyczyniając się do usuwania toksyn. Zawierają dużą ilość białka, które jest niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu. Chociaż szparagi składają się w znacznym stopniu z wody, dostarczają sporą ilość dobroczynnych substancji aktywnych. Są pełne witaminy C, K i z grupy B. Oprócz witamin zawierają składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, selen oraz fosfor. Poza tym obfitują w kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny i flawonoidy.

Omlet ze szparagami – na śniadanie lub lunch

Najprostszy sposób na przygotowanie omletu to wersja bez ubijania białek. Wystarczą roztrzepane jajka i odpowiednie dodatki, aby stworzyć szybkie i pyszne śniadanie. W naszym przepisie ważną rolę odgrywają szparagi. Usuń zdrewniałe końcówki, pokrój warzywo na niewielkie kawałki i podsmaż do miękkości na maśle klarowanym. Aby potrawa zyskała bardziej wyrazisty smak, dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę. Roztrzepanymi jajkami zalej szparagi znajdujące się na patelni. Pokrój korniszony i udekoruj nimi wierzch omletu. Gdy zacznie się ścinać od spodu, przewróć go na drugą stronę. Dokładny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/omlet-jajeczny-ze-szparagami-i-ogorkami-korniszonami-krakus. Przygotowanie omletu jest naprawdę proste.

Makrela i szparagi – oryginalne danie z makaronem

Przygotowanie obiadu nie musi być czasochłonne. Dania z makaronem są smaczne, sycące, a dzięki wielu możliwościom kompozycji dodatków mogą być niezwykle oryginalne. Proponujemy sięgnąć po tłustą makrelę, zawierającą nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, i po szparagi. Cała receptura jest dostępna tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-wedzona-makrela-i-szparagami. Wystarczy ugotować makaron i podsmażyć szparagi, a cała reszta zajmie krótką chwilę. Koperek, bazylia oraz natka pietruszki nadają daniu przyjemny aromat.  

Jajko w koszulce ze szparagami – na dobry początek dnia

Jajka stanowią idealny pomysł na śniadanie. Skorzystaj z następującego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/szparagi-z-jajkiem-w-koszulce-w-sosie-chrzanowym, a przekonasz się, że przygotowanie jajka w koszulce wcale nie jest takie skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. W połączeniu ze szparagami i sosem chrzanowym to poezja smaku. Warto rozpocząć dzień, od czegoś pysznego i mającego dużą wartość odżywczą. Do przyrządzenia sosu będziesz potrzebować m.in. bulion drobiowy oraz śmietanę 18%. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w podanym wyżej przepisie.  

Sałatka ze szparagami – pomysł na lekki posiłek

Sałatka jest dobrym pomysłem na przyjęcie, śniadanie, lunch lub kolację. Jeżeli szukasz lekkiej wersji pełnej wartościowych składników, skorzystaj z tej receptury: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-ze-szparagami-szczawiem-jajkiem-i-korniszonami. Oprócz szparagów sałatka zawiera rzodkiewkę, świeży szczaw, korniszony i jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki łączy ze sobą sos z musztardy, oliwy, soku z cytryny, pieprzu oraz soli. Szparagi możesz też komponować z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i innymi produktami – wszystko zależy od Twojej fantazji.