
Natka pietruszki jest wykorzystywana powszechnie w kuchni do dań różnego rodzaju. Zarówno do wywarów, mięs, kanapek, koktajli, dressingów i dipów. Pięknie pachnie, poprawia smak potraw i wpływa pozytywnie na ich wygląd.

Wartości odżywcze
Poza powyższymi zaletami natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera też prowitaminę A, kwas foliowy, magnez, potas, wapń, żelazo i błonnik.
Natka pietruszki a zdrowie
Nać pietruszki oczyszcza drogi moczowe, działa moczopędnie, a jej działanie antyseptyczne pomaga w leczeniu zapalenia pęcherza. Warto włączyć ją do diet redukcyjnych, gdyż poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, a także usuwa nadmiar wody z organizmu.
To zioło ma także działanie rozkurczowe, dzięki czemu może łagodzić bóle miesiączkowe. Należy zwrócić na nie uwagę również w przypadku spadku odporności, ponieważ jest cennym źródłem witamin wzmacniających organizm.
Po nać pietruszki powinny sięgać również osoby z niskim poziomem żelaza czy nawet anemią, ponieważ zawiera mieszankę witaminy C, żelaza i kwasu foliowego.
Oprócz tego ma pozytywny wpływ na wzrok, poprawia wygląd cery, włosów i paznokci oraz odświeża oddech. Jest często stosowana w kuracjach oczyszczających, gdyż pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a sok z niej wyciśnięty pomaga goić rany i zmniejsza opuchliznę, nawet tę po ukąszeniach owadów.
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do zjadania dużej ilości naci pietruszki są choroby nerek, gdyż zawiera ona kwas szczawiowy, który może powodować powstawanie kamieni w nerkach.
Przeczytaj także:
