Niedobór żelaza – dieta
Niedobór żelaza. Żelazo to makroelement, który jest zawarty w hemie – jednym ze składników czerwonego barwnika erytrocytów – hemoglobiny. Z kolei ta odpowiedzialna jest za transport tlenu we krwi. W naszym organizmie znajduje się również we włóknach mięśniowych – mioglobinie, czy śledzionie. Ten pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego wzrostu oraz regeneracji tkanek. Odpowiada również za prawidłową odporność organizmu.
Zalecane dzienne spożycie żelaza to w zależności wieku, płci i stanu fizjologicznego około 18mg/dobę.
Żelazo możemy podzielić na dwa rodzaje :
- hemowe – Fe2+, pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje się lepszą biodostępnością dla organizmu.
- niehemowe -Fe3+ pochodzenia roślinnego, które gorzej się wchłania w przewodzie pokarmowym.
Niedobór żelaza jest częstym stanem, ze względu na niską biodostępność, niedostateczne spożycie tego pierwiastka, jak i nieodpowiednie łączenie pokarmów, przez co utrudniamy wchłanianie jeszcze bardziej.
Niedobór żelaza – typowe objawy to:
- szybkie męczenie się,
- osłabienie,
- apatia, stany depresyjne,
- podatność na infekcje,
- bladość skóry,
- wypadanie włosów, łamanie się paznokci,
- szum w uszach,
- owrzodzenie języka oraz błony śluzowej jamy ustnej etc.
Pokarmy bogate w żelazo to m. in.:
- wątróbka drobiowa, wieprzowa,
- żołądki drobiowe,
- czerwone mięso,
- żółtko jaj,
- rośliny strączkowe takie jak: soczewica czerwona, zielona, żółta, ciecierzyca, soja, fasola,
- mąka pełnoziarnista oraz jej przetwory ,
- płatki owsiane,
- drożdże suszone,
- pestki dyni,
- morele, śliwki, ( najlepiej suszone – skondensowane źródło),
- buraki,
- oliwki czarne etc.
Co zrobić, aby zwiększyć wchłanianie żelaza?
- Kluczową rolę odgrywa witamina C, która zwiększa wchłanianie tego pierwiastka. Do posiłku bogatego w żelazo zalecamy dodać produkty w nią bogate. Są to np.: czerwona papryka, natka pietruszki, sok ze świeżych pomarańczy, świeże owoce cytrusowe, jagodowe, kiszona kapusta, etc. lub w ostateczności spożyć ją w postaci suplementu diety ( uwaga! wystarczą bardzo niskie dawki „dla dzieci” w postaci 50-100mg, które swoją drogą i tak są wysokie jak na jednorazową porcje ( zalecane dzienne spożycie to ok 80mg/dobę ).
- Kiszenie produktów również zwiększa biodostępność tego pierwiastka, ze względu na kwas mlekowy zawarty w kiszonkach, również można dodać do posiłku kiszone ogórki czy kapustę, które dobrze komponują się z mięsem czy podrobami.
- Należy unikać popijania posiłków bogatych w żelazo kawą, herbatą czarną, zieloną itp. czy mlekiem.
- Do posiłków bogatych w żelazo nie powinno się dodawać nabiału jak sery, mleko, twarogi, jogurty (zawartość wapnia, kazeiny), które utrudniają wchłanianie.
- Należy również kontrolować spożycie błonnika zawartego w warzywach, pełnoziarnistym pieczywie czy kawie zbożowej itd., który w nadmiarze utrudnia wchłanianie wszystkich minerałów pobieranych z pokarmem.
- Utrudnione wchłanianie powodują również szczawiany zawarte w szpinaku, jednak jeśli dodamy do niego niewielką ilość mleka zostaną one związane i zniesione ich niekorzystne działania (pamiętajmy, że kazeina z mleka zaburza wchłanianie) czy kakao i jego przetworach (czekolada).
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Niedobór żelaza – dieta
Studentka trzeciego roku dietetyki. Trener Personalny. Pasjonuje mnie zdrowy tryb życia. Interesuje mnie sposób żywienia sportowców, by osiągnąć jak najlepsze wyniki, leczenie chorób poprzez odpowiednie żywienie, budowanie nawyków żywieniowych u dzieci, problem otyłości etc. Najlepsze określenie dla dietetyki - " Jedzenie to wiedza".