Nietolerancja pokarmowa a otyłość?
Długotrwałe objawy chorobowe, bardzo trudne do zdiagnozowania: wzdęcia, biegunki, trądzik mogą wskazywać na nietolerancje pokarmowe. W takiej sytuacji powinno wykonać się test na nietolerancję pokarmową, gdyż we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał IgG, przeciwko produktom, których organizm nie toleruje. „ Według raportu British Alergy Foundation, aż ponad 45% populacji może doświadczać dolegliwości z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej”. Objawy nietolerancji mogą dotknąć wielu układów: nerwowego, pokarmowego, mięśniowego, kostno-stawowego, skóry.Nietolerancja pokarmowa może rozwijać się na każdym etapie życia- u dzieci, w wieku dojrzałym i u seniorów.
Przyczyny jej powstania mogą być różne: nieodpowiednia dieta, obecność drobnoustrojów i pasożytów, nadużywanie leków. Nierozpoznana i nieleczona może być przyczyną takich schorzeń jak: zespół jelita nadwrażliwego, RZS, choroba Leśniowskiego-Crohna, astma, depresja i wiele innych. Pamiętać należy, że dolegliwości po zjedzeniu pokarmu nietolerowanego często występują z opóźnieniem, nawet po kilku dniach od spożycia posiłku
Okazuje się, że istnieje związek między poziomem przeciwciał IgG, a rozwojem otyłości. Duże obciążenie antygenowe dla naszego układu odpornościowego ma wysoko przetworzona, oczyszczona żywność. Spożywanie nietolerowanych produktów może powodować wzrost kilogramów poprzez zatrzymanie wody w naszym organizmie. Dlatego wykonanie testu na nietolerancję pokarmową, a później zastosowanie diety eliminacyjnej to profilaktyka i leczenie chorób związanych min. z nadwaga i otyłością. Dieta eliminacyjna powinna być indywidualnie zbilansowana, aby nie była dietą niedoborową. Ma ona za zadanie wyciszyć reakcje immunologiczno-alergiczne oraz poprawić funkcje trawienno-absorpcyjne.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Nietolerancja pokarmowa a otyłość?
Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP