Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia – Agata Lewandowska [RECENZJA]
Umiejętność odpowiedniego wyboru produktów żywnościowych i skomponowania z nich pełnowartościowej diety nie jest tak prosta, jakby się mogło wydawać. Brak podstawowej edukacji żywieniowej w szkołach powoduje, że konsumenci poszukują informacji nie zawsze tam, gdzie są one sprawdzone i wiarygodne. Wielu z nas ufa reklamom żywności i dobiera produkty tak, jak sugerują to specjaliści od marketingu. Promowaną jest najczęściej żywność wysokoprzetworzona, wpisująca się w model diety zachodniej. Produkty tłuste, słone z wysokim udziałem cukrów prostych i niedostatecznym udziałem błonnika niekorzystnie wpływają na zdrowie i przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Do takich właśnie chorób dietozależnych zaliczana jest cukrzyca typu 2. Z roku na rok diagnozowana jest u coraz większej części populacji a co najbardziej niepokojące u coraz młodszych grup wiekowych.
Insulinooporność oraz już w pełni rozwinięta cukrzyca typu 2 wymagają specjalnego postępowania dietetycznego. Osoby z tymi przypadłościami powinny zwrócić uwagę na wartości indeksu glikemicznego wybieranych produktów spożywczych.
Dla osób, które nie wiedzą jeszcze, jak to robić warto polecić najnowszą książkę Agaty Lewandowskiej „Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia”.
Tytuł: Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia |
Autor: Agata Lewandowska |
Wydawnictwo: RM |
Ilość stron: 192 |
Rok wydania: 2021 |
O niskim indeksie glikemicznym
Książka zawiera przystępnie napisany wstęp teoretyczny. Dzięki niemu każdy czytelnik będzie w stanie zrozumieć, czym jest tajemniczo brzmiący indeks glikemiczny. Autorka przedstawiła też wszystkie zasady komponowania diety o niskim indeksie glikemicznym. Poza teorią, praktyczne zastosowanie tej diety umożliwia pokaźny zbiór przepisów zebrany w książce.
Praktyka, czyli przepisy
W części przepisowej znalazły się takie niskoglikemiczne klasyki, jak: roladki wołowe z surówką, dorsz w pomidorach ze szczypiorkiem, kasza owsiana z owocami i orzechami jajka sadzone w papryce czy warzywa z greckim dipem. Wśród zup warto wspomnieć o tradycyjnym kapuśniaki, czerwonym kremie z soczewicy czy lekkiej zupie pieczarkowej. Dieta o niskim indeksie glikemicznym wcale nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z deserów.
Agata Lewandowska podpowiedziała kilka ciekawych przepisów między innymi na shake truskawkowo-kokosowy, pudding z owocami, trufle orzechowe czy kruche ciasteczka z ciecierzycy.
Dla kogo „Niski indeks glikemiczny”?
Książka Agaty Lewandowskiej „Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia” zawiera podstawowe, przystępnie przedstawione informacje na temat tej prozdrowotnej diety. Co ważne dla osób chcących ją stosować, autorka przedstawiła kilkadziesiąt prostych przepisów. Składniki dań są łatwo dostępne, sezonowe i nieskomplikowane. Dlatego też przyrządzenie ich nie będzie nastręczało kłopotu nawet kucharzom amatorom.
Inne recenzje książek Agaty Lewandowskiej znajdziecie tutaj.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia – Agata Lewandowska [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl