Nowe zalecenia australijskiego Heart Foundation: mięso, nabiał, jajka
Australijska Heart Foundation w tym tygodniu zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące diety dobrej dla zdrowia serca. Pod uwagę wzięto całokształt znanych wyników badań na temat wpływu żywienia oraz układu krwionośnego.
Jakie są nowe zalecenia HF?
Tematy, które wymagały zmian to ilość spożywanych jajek, mięsa oraz podejście do pełnotłustego nabiału. Aby w sposób obiektywny stworzyć nowe zalecenia, powołano grupę ekspertów oraz dokonano systematycznego przeglądu wyników badań.
Badania te, które wzięło pod uwagę HF przy ustalaniu zaleceń wskazują na potrzebę ograniczenia w diecie dla zdrowia serca tłuszczów nasyconych, soli, cukrów dodanych. Z drugiej strony ważne jest zachowanie wysokiej ilości witamin, minerałów oraz błonnik pokarmowego. Te wymogi przełożono na główne zalecenia:
- Podstawowe zalecenie – zachować różnorodność zdrowych źródeł pokarmowych
- Większą część talerza powinny zajmować warzywa, owoce, strączkowe oraz pełnoziarniste zboża
- Mniejszą część diety mogą stanowić produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak sery, mleko, nabiał, jogurty, chude mięso
- Poleca się spożywanie jak największej ilości dań w domu
Rola mięsa – ile mięsa jest ok?
HF dopuszcza spożycie 350g nieprzetworzonego czerwonego mięsa tygodniowo
Oznacza to dwie rzeczy: czerwone mięso nie może pojawiać się w diecie na co dzień – lecz sporadycznie, tak samo należy zwrócić uwagę na stopień jego przetworzenia. Na celowniku organizacji w ten sposób znajduje się wiele wędlin oraz kiełbasy.
Z drugiej strony zdrowym zamiennikiem w zaleceniach jest drób.
Co z tymi jajkami?
Ostatnie miesiące to istna karuzela badań i zaleceń dotyczących wpływu spożycia jajek na zdrowie [1, 2]. Przeważają jednak dowody na to, że pomimo tego, że zawierają cholesterol – spożycie jajek w ramach zdrowej diety – jest bezpieczne dla zdrowia.
Nowe zalecenia znoszą limit maksymalnego spożycia jajek w tygodniu* – zwracają uwagę na to, z czym je jemy. Grzyby i awokado SĄ ok, jednak bekon – już nie.
* wyjątek stanowią osoby już chore na cukrzycę typu 2 – istnieją potwierdzone badania, że w tej grupie spożycie więcej niż 7 jajek w tygodniu zwiększa ryzyko chorób układu krwionośnego
Nabiał – tłusty czy nie?
Aktualny stan wiedzy wskazuje, że osoby zdrowe mogą wybierać tradycyjny nabiał jako część diety – niezależnie czy mowa o pełnotłustych produktach, czy zamiennikach „light”
Inaczej rzecz się ma u osób z istniejącymi chorobami układu krwionośnego lub nadwagą – te powinny ograniczyć się do niskotłuszczowych wersji.
Nie dla masła i śmietanki
Choć pełnotłuste mleko dla większości osób jest ok – to organizacja jednoznacznie wskazuje, że produkty typu śmietana, masło, lody, desery – nie będą częścią zdrowej diety i należy szukać ich zamienników.
Stronę ze wszystkimi zaleceniami dietetycznymi dla zdrowego serca znajdziecie na stronie Heart Foundation.
Oprac. na podstawie heartfoundation.org.au
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Nowe zalecenia australijskiego Heart Foundation: mięso, nabiał, jajka