Nowoczesna dietetyczna książka kucharska [Recenzja]
„Nowoczesna dietetyczna książka kucharska” to publikacja autorstwa doświadczonej dietetyczki Zofii Wieczorek- Chełmińskiej. Autorka od wielu lat wykłada w Medycznym Studium Dietetyki i na Wydziale Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie.
Tytuł: Nowoczesna dietetyczna książka kucharska |
Autor: Zofia Wieczorek- Chełmińska |
Wydawnictwo: PZWL |
Ilość stron: 630 |
Rok wydania: 2011 |
Czym jest nowoczesna dietetyczna książka kucharska?
W „Nowoczesnej dietetycznej książce kucharskiej” znajdziemy wiele przepisów kulinarnych na zupy, dania mięsne, jak i jarskie, sałatki, sosy oraz domowe wypieki. Zawarte w książce receptury pozwalają, przy niewielkim nakładzie pracy przygotować pełnowartościowe i smaczne potrawy.
„Nowoczesna dietetyczna książka kucharska” to nie tylko zbiór przepisów, ale także kompendium wiedzy na temat żywienia. Sięgając po nią, poszerzymy swoją wiedzę o składnikach odżywczych, poszczególnych produktach spożywczych i zastosowaniu diet w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Porady Zofii Wieczorek-Chełmińskiej są przydatne zarówno w planowaniu jadłospisu w warunkach domowych, jak i w placówkach żywienia zbiorowego np. w szpitalach.
Co znajdziemy w środku?
Książka została podzielona na dwa główne segmenty.
Na początku pierwszego z nich autorka zwraca uwagę na wpływ rozwoju cywilizacyjnego na nasze zdrowie. Między innymi na dużą ilość plastiku w środowisku i zanieczyszczenia powietrza, przekraczające określone przez WHO normy bezpieczeństwa.
Następnie Zofia Wieczorek- Chełmińska przedstawiła składniki pokarmowe: ich rolę, źródła w pożywieniu oraz normy spożycia. Kolejno opisane zostały składniki mineralne: wapń, fosfor, selen, magnez, żelazo, sód i potas. W pierwszej części autorka przedstawiła również wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw oraz zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu chorób.
W drugim segmencie znajdują się dokładne przepisy ze sposobem przygotowania potrawy/napoju. Każdy przepis zawiera wyliczone wartości odżywcze na jedną porcję dania lub napoju.
Co ważne, w książce nie zabrakło przepisów na dania wegetariańskie. Zatem także osoby będące na diecie bezmięsnej znajdą coś dla siebie. Pomimo że jest to dietetyczna książka kucharska, w środku znajdziemy także przepisy na domowe wypieki, które według autorki wzbogacają jadłospisy.
Podsumowanie
„Nowoczesna dietetyczna książka kucharska” to świetna pozycja, którą polecam każdemu. Wszyscy zainteresowani poszerzaniem swojej wiedzy na temat żywienia oraz pasjonaci gotowania będą zachwyceni po jej przeczytaniu.
Autorka zamieściła w niej mnóstwo przepisów kulinarnych na każdą okazję. „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska” Zofii Wieczorek- Chełmińskiej jest warta uwagi również pracowników placówek żywienia zbiorowego. Zdecydowanie może ona przyczynić się do poprawy stanu zdrowia naszego społeczeństwa.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Nowoczesna dietetyczna książka kucharska [Recenzja]