Owoce i warzywa w diecie a umiejętności myślenia i pamięć u mężczyzn
Spożywanie zielonych liściastych, ciemnopomarańczowych, czerwonych warzyw i owoców jagodowych oraz picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u mężczyzn, jak wynika z badania opublikowanego w internetowym wydaniu „Neurology”.
Zdrowe wybory żywieniowe to zdrowy mózg
„Jedną z najważniejszych kwestii w tym badaniu jest to, że byliśmy w stanie analizować i śledzić dane na temat tak dużej grupy mężczyzn przez ponad 20 lat, co pozwoliło uzyskać bardzo wymowne wyniki”- powiedział autor badania Changzheng Yuan z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie (USA). „Nasze badania dostarczają kolejnych dowodów na to, że wybory żywieniowe mogą być ważne dla utrzymania zdrowia mózgu”.
Badanie
O badaniu
W badaniu wzięło udział 27 842 mężczyzn (średnia wieku wyniosła 51 lat na początku badania w 1986 r.), którzy byli pracownikami służby zdrowia. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące ilości porcji owoców, warzyw i innych produktów spożywczych, które spożywali każdego dnia na początku badania, a następnie dane uzupełniano co 4 lata aż do 2002 r. Za porcję owoców uznano jedną filiżankę świeżych owoców lub ½ szklanki soku owocowego. Porcja warzyw jest uważana za jedną filiżankę surowych warzyw lub dwie filiżanki zielonych warzyw liściastych.
Przebieg badania
Uczestnicy również poddali się subiektywnym testom umiejętności myślenia i pamięci na co najmniej cztery lata przed końcem badania (średnia wieku badanych wyniosła wtedy 73 lata). Celem testu subiektywnych funkcji poznawczych (SCF), było dostrzeżenie zmian w pamięci i zdolnościach myślenia, które zauważyli sami uczestnicy.
Uznano, że zmiany w pamięci zgłoszone przez uczestników będą uważane za prekursory łagodnego zaburzenia poznawczego (ang. mild cognitive impairment, MCI). Pytania wykorzystane w teście to przykładowo: „Czy masz więcej kłopotów niż zwykle, zapamiętując krótką listę pozycji, takich jak lista zakupów?” i „Czy masz więcej kłopotów niż zwykle ze względu na swoją pamięć, uczestnicząc w rozmowie grupowej lub śledząc wątek w programie telewizyjnym?„.
Wyniki badania
W sumie 55% uczestników miało dobre umiejętności myślenia i zachowania pamięci, 38% -umiarkowane, a 7% – słabe. MCI jest stanem, który często poprzedza chorobę Alzheimera, najbardziej rozpowszechnioną formę demencji. Jednak nie u każdego pacjenta z MCI rozwinie się choroba Alzheimera.
Uczestnicy zostali podzieleni na pięć grup w oparciu o spożycie owoców i warzyw. W przypadku warzyw, grupa o najwyższym spożyciu konsumowała około sześciu porcji dziennie, w porównaniu do około dwóch porcji dla grupy o najniższym spożyciu.
W przypadku owoców w grupie o najwyższym spożyciu jedzono około trzech porcji dziennie, w porównaniu do połowy porcji dla grupy o najniższym spożyciu. Mężczyźni, którzy spożyli najwięcej warzyw, mieli o 34% mniejszą skłonność do rozwijania słabszych umiejętności myślenia niż mężczyźni, którzy spożywali ich najmniej. W sumie 6,6% mężczyzn w grupie o najwyższym spożyciu rozwinęło słabszą funkcję poznawczą, w porównaniu do 7,9% mężczyzn w grupie o najniższym spożyciu.
Mężczyźni, którzy codziennie pili sok pomarańczowy byli o 47% mniej skłonni do rozwijania słabszych umiejętności myślenia niż mężczyźni, którzy pili mniej niż jedną porcję tego napoju miesięcznie. Związek ten obserwowano głównie w przypadku regularnego spożywania soku pomarańczowego wśród najstarszych mężczyzn. W sumie: 6,9% mężczyzn, którzy codziennie pili sok pomarańczowy, miało słabszą funkcję poznawczą, w porównaniu do 8,4% mężczyzn, którzy pili sok pomarańczowy sporadycznie.
Badani, którzy codziennie spożywali około trzech porcji owoców, mieli mniejszą skłonność do rozwijania słabszych umiejętności myślenia, ale związek ten uległ osłabieniu po tym, jak naukowcy dostosowali wyniki do innych czynników dietetycznych, które mogłyby wpłynąć na rezultaty, takie jak spożycie warzyw, soku owocowego, rafinowanych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz nabiału.
Naukowcy odkryli również, że uczestnicy, którzy zjadali większe ilości owoców i warzyw 20 lat wcześniej, rzadziej mieli problemy z myśleniem i pamięcią, niezależnie od tego, czy spożywali większe ilości owoców i warzyw około sześciu lat przed testem pamięci.
Należy zaznaczyć, że badanie nie wykazało, że spożywanie owoców i warzyw oraz picie soku pomarańczowego zmniejsza utratę pamięci, a pokazuje tylko związek między nimi.
Ograniczeniem badania było to, że pamięć uczestników i umiejętności myślenia nie były sprawdzane na początku badania, aby ocenić jak zmieniały się w trakcie jego trwania. Ponadto uczestnikami badania byli tylko mężczyźni, specjaliści ds. zdrowia – tacy jak dentyści, optycy oraz weterynarze. Dlatego wyników nie powinno się odnosić do kobiet i innych grup zawodowych mężczyzn.
Źródło:
- American Academy of Neurology, Orange Juice, Leafy Greens and Berries May Be Tied to Decreased Memory Loss in Men, https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/2680
- Medical New Today, Men who eat lots of fruits and vegetables have less memory loss, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323788.php
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Owoce i warzywa w diecie a umiejętności myślenia i pamięć u mężczyzn
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl