Papryka czerwona – właściwości
Papryka czerwona to bardzo popularny dodatek do kanapek, gulaszu czy zapiekanek. Jest to ogólnodostępne warzywo, pochodzące z tropikalnych terenów Ameryki, które jest nieco suche ale chrupkie i zawiera od kilku do kilkudziesięciu (w zależności od odmiany) kremowo-żółtych nasion.
Czerwona papryka jest kochana na całym świecie i używana jest w kuchni jako przyprawa (suszona) lub świeża jako składnik wielu dań.
W tradycyjnej medycynie Chin i Indii miażdżona papryka czerwona była wykorzystywana w leczeniu infekcji, problemów trawiennych, chorób układu krążenia, a nawet reumatyzmu. Obecnie owoce i nasiona papryki są cennym surowcem w przemyśle przetwórczym i farmaceutycznym (leki homeopatyczne).
Co kryje się w papryce?
Papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, m.in. witaminy C (w średniej sztuce papryki ważącej około 200 g jest 288 mg witaminy C). Oprócz wit. C w papryce znajdziemy też witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B3).
Ponadto papryka jest doskonałym źródłem potasu.
Oprócz witamin i minerałów, papryka zawiera:
-
- polifenole, którym przypisuje się właściwości antyrakowe, są to m.in kwasy fenolowe, flawonoidy (rutyna), antocyjany;
- oraz karotenoidy (przeciwutleniacze) – kapsantynę, kapsorubinę i beta-karoten.
W średniej sztuce papryki, ważącej 200 g znajdziemy:
Ciekawostka
Papryka jest warzywem specyficznym, gdyż zawiera związki kapsaicydów, które – w zależności od odmiany – nadają papryce mniej lub bardziej ostry smak. Do celów przemysłowych to właśnie z papryki ekstrahuje się kapsaicynę.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Warzywa » Papryka czerwona – właściwości
Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym