Pasternak a pietruszka
Zarówno pietruszka jak i mniej popularny pasternak to warzywa bogate w cenne składniki odżywcze. Dlaczego w dzisiejszym artykule oba te warzywa współdzielą miejsce na stronie? Otóż – choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę – często kupując pietruszkę, kupujemy pasternak. A nawet więcej – czasem sami sprzedawcy próbują nas wpuścić w tańszy i łatwiejszy w magazynowaniu pasternak wtedy, gdy chcemy zupełnie czego innego. Zatem – na czym polega różnica między oboma warzywami i jak je od odróżnić?
Pietruszka czy pasternak – oto jest pytanie !
Sam korzeń obu roślin jest bardzo podobny do siebie – na nic uważne doglądanie korzenia, jedynym elementem, który pozwoli szybko wydać osąd jest nać. Pasternak ma liście jaśniejsze z włoskami, pietruszka zaś ciemniejsze, błyszczące, bez włosków. Problem pojawia się gdy pietruszka jest pozbawiona naci – chociaż różnią się teoretycznie wielkością (pasternak jest większy) oraz końcówką (u pasternaku wklęśnięta z ciemną obwódką) – to wydanie ostatecznego osądu jest bardzo trudne. Niektórzy z dobrym węchem mogą również próbować porównywać je po zapachu – pasternak ma aromat nieco inny, bardziej zbliżony do marchewki niż pietruszki. Nie są to jednak sposoby niezawodne. Oczywiście najlepiej jeśli mamy zaufanego sprzedawcę. Jeśli tak nie jest – pozostaje metoda prób i błędów.
Czy pasternak jest gorszy ?
Niekoniecznie. Jest na pewno bardziej słodki, co można potem wyczuć jeśli wykorzystamy go na przykład do zup. Wystarczy wspomnieć, że w niektórych krajach (n.p. na Wyspach Brytyjskich) pasternak dominuje. Natomiast w Polsce rzadko jest spożywany jako składnik potraw – częściej używa się go oficjalnie jako paszę dla zwierząt. Prawda jest jednak taka, że właśnie często występuje w roli pietruszki – i uwaga – nie dotyczy to jedynie lokalnych rolników, podobne przekręty zdarzały się już w sieciach supermarketów.
Wartości odżywcze – pietruszka vs. pasternak
Wbrew pozorom odpowiedź na pytanie, które warzywo jest lepsze wcale nie jest proste. Chociaż za pietruszką przemawia większa zawartość witamin, to pasternak zawiera więcej cennego błonnika, mniej sodu, który zbyt często gości w europejskiej diecie. Pasternak daje nam więcej energii pochodzącej głównie z węglowodanów (choć dla będących na diecie odchudzającej to pietruszka jest lepszym rozwiązaniem ze względu na łącznie dwukrotnie niższą kaloryczność – jej energia pochodzi w większym stopniu z białek niż wspomnianych węglowodanów). Poniżej bezpośrednie porównanie:
Wartości odżywcze w 100 g. | Pietruszka | Pasternak |
Kcal | 36 | 75 |
Białko | 3 g. | 1,2 g. |
Węglowodany | 6 g. | 18 g. |
Tłuszcz | 0,3 g. | 0,3 g. |
Sód | 56 mg. | 10 mg. |
Potas | 554 mg. | 375 mg. |
Błonnik | 3,3 g. | 4,9 g. |
Źródło danych: USDA
Ponadto pietruszka zawiera więcej witaminy A, witaminy C, wapnia, magnezu i żelaza. Zawartość witaminy B-6 jest porównywalna w obu warzywach.
Oczywiście zachęcamy do jedzenia obu warzyw – w końcu oba są zarówno smaczne jak i zdrowe !
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Jak kupować jedzenie? » Pasternak a pietruszka