Personalizowane żywienie

Avatar photo
personalizacja

„New Nutrition Business” wydał obszerny, 124-stronicowy raport „10 Key Trends in Food, Nutrition & Health 2017” na temat najważniejszych trendów w żywieniu z jakimi będziemy mieli do czynienia w najbliższym czasie. Nazywa on konkretne długofalowe zmiany, nie zaś chwilowe mody, stąd tematy jakie porusza różnić się mogą od nagłówków w gazetach na temat zdrowego stylu życia.

personalizacja-zywienia
Personalized nutrition jest uważana za jeden z istotnych trendów, który może zrewolucjonizować część rynku spożywczego / pixabay CC0

Personalizowane żywienie

To jest kluczowa zmiana, którą wskazuje się jako porównywalną do rewolucji na rynku produktów bezglutenowych – coś co nazywane jest personalized nutrition, na razie odnosi się do wąskiej grupy odbiorców, jednak jest to biznes dynamicznie rosnący – obejmuje badania kodu metabolicznego i genetycznego, badania ryzyka chorób, badania aktywności fizycznej, biomarkery, badania stolca (dopasowanie diety względem bakterii z układu pokarmowego), etc. Wcześniej pisaliśmy też o spersonalizowanych suplementach diety.

Personalized nutrition zakłada korzyści jakie płyną z tego, że do kwestii odżywiania podchodzimy indywidualnie, nie zaś według wcześniejszych zaleceń „dla wszystkich”. Jak wskazują autorzy raportu – o tym, że jest to kwestia brana na poważnie przez rynek spożywczy świadczy to, że spożywczy gigant – Campbell Soup Company zainwestował 32 miliony dolarów w startup zajmujący się tą sferą (firma Habit).

Innymi kwestiami, na które zwracają uwagę autorzy raportu są m.in. szersze korzystanie z osiągnięć dietetyki sportowej wśród reszty społeczeństwa, z drugiej jednak strony częstsze stosowanie w sporcie z produktów naturalnego pochodzenia. Wskazuje się także na przechodzenie do żywności opartej o rośliny, ograniczanie cukrów, mocniejszy nacisk na podział na „dobre” i „złe” węglowodany.

Poznaj także top 5 trendów dietetycznych na rok 2017 według The Sydney Morning Herald.

Źródło: new-nutrition.com