Po co się odchudzamy? Jakie korzyści wynikają z redukcji masy ciała?

Avatar photo

Na te pytania odpowie mgr Patrycja Kłósek- dietetyk kliniczny z Centrum Leczenia Otyłości Paleta Diet, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

mgr Patrycja Kłósek

Czy otyłość to choroba?

Otyłość została uznana przez Światową Organizację Zdrowia jako choroba, nie ma ona tendencji do samoistnego ustępowania, nie leczona obciąża wszystkie nasze narządy i układy. Dziś wiemy, że otyłość to nie tylko problem z zaburzoną estetyką naszego ciała i obniżonym samopoczuciem. Tkanka tłuszczowa tworzy środowisko zapalne, jest ona silnym narządem endokrynnym. Oznacza to, że wytwarza substancje biologicznie i chemicznie czynne. Wydziela m.in. prozapalne interleukiny, CRP, czynnik martwicy guza, rezystynę, cytokiny prozapalne, wszystkie te czynniki są pronowotworowe i grożą szeregiem powikłań.

Do czego może prowadzić otyłość?

Nie leczona otyłość powoduje: nadciśnienie tętnicze, doprowadza do zawału serca, kamicy nerkowej, cukrzycy, dny moczanowej, zapalenia trzustki, stłuszczenia wątroby i dziesiątek innych chorób. Nie tylko ilość, ale również rozmieszczenie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej ma znaczenie. Zgromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, nazywane otyłością brzuszną (otyłość androidalna), ma większe znaczenie patologiczne niż równomierne rozłożenie lub podskórne zgromadzenie tkanki tłuszczowej.

Jakie czynniki mogą powodować otyłość?

Otyłość została nazwana światową epidemią, bo tak naprawdę rozwija się bardzo szybko. Jest to spowodowane tym, że wiele czynników wpływa na to, że jedni tyją a drudzy nie. Należą do nich na przykład:

-przekarmianie to najczęstsza przyczyna powstawania otyłości, czyli zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu) i brak aktywności fizycznej

-czynniki genetyczne – mogą odgrywać rolę w powstaniu otyłości lub zwiększać podatność na jej rozwój. Istnieją genetycznie uwarunkowane zespoły chorobowe, w których dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie. Należą do nich: zespół Pradera-Williego, zespół Laurence’a-Moona-Biedla, zespół Cohena oraz zespół Carpentera. W innych przypadkach nie możemy zrzucić odpowiedzialności na geny.

-nawyki żywieniowe rodziny- to co gotowała nasza mama, będziemy gotowali i my, gusta i upodobania żywieniowe wynosimy od rodziny, to często mylimy z czynnikami genetycznymi, mówiąc „ja już tak mam, mama była otyła, babcia i ja też”- a zazwyczaj po prostu mamy taką samą kuchnię

Zobacz również
jedzenie na mieście

-czynniki psychologiczne – takie jak zaburzenia nastroju mogą być przyczyną powstawania nadwagi. Osoby, u których występuje tendencja do przyrostu masy ciała, podczas każdego kolejnego nawrotu depresji zwiększają swoją masę ciała. Osoby chore uczą się, że jedząc mogą częściowo zmniejszać objawy depresji, poprzez dostarczenie krótkotrwałej przyjemności.

-leki- wiele farmaceutyków także zwiększa nasze łaknienie

Co więc zrobić z otyłością?

Jeśli mamy grypę idziemy do lekarza. Jeśli jesteśmy otyli lub mamy nadwagę idziemy do dietetyka. Musimy zacząć nauczyć się ufać specjalistom, sami możemy zrobić sobie tylko krzywdę, zaburzyć metabolizm, układ hormonalny. Dieta musi być dopasowana na miarę jeśli jesteśmy chorzy. Jeśli jesteśmy otyli dieta musi być elastyczna, uczyć zdrowych nawyków, nie zabierać nam życia, motywować. Wtedy jest szansa na sukces w redukcji masy ciała.

pixabay, cc0