Postaw na indyka

indyk

Mięso w diecie człowieka zajmuje ważne miejsce. Eksperci rekomendują jego obecność w jadłospisie niezależnie od wieku, co potwierdza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, zaktualizowana niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. Jej autorzy umieszczają mięso obok ryb, jaj i roślin strączkowych. Nie bez znaczenia jest jednak rodzaj wybieranego przez nas gatunku mięsa [1].

W świetle najnowszych badań rozsądnym wyborem jest tzw. mięso białe. Naukowcy dowiedli bowiem, że jego obecność w diecie nie zwiększa ryzyka zachorowania na choroby dietozależne, jak m.in. cukrzyca, choroba sercowo-naczyniowa czy nadciśnienie tętnicze, które stają się plagą społeczeństw krajów rozwiniętych [2]. 

Przyglądając się zawartości składników odżywczych w mięsie białym, warto zwrócić uwagę na indyka. Jego filet i udo (bez skóry) mają niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, których ograniczenie w diecie pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Mięso to ma również wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymania zdrowych kości. Indyk jest także źródłem m.in. witaminy D, B2, B3, B6, B12, potasu czy fosforu [3].

Jak nie zaprzepaścić walorów dietetycznych mięsa indyczego w kuchni? Warto postawić na pieczeń, gulasz czy kotlet prosto z grillowej lub teflonowej patelni i zrezygnować z panierowania. W ten sposób nie zwiększymy kaloryczności dania.

Przypisy:

  1.  Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych
  2. Nimptsch K., Bernstein A. M., Giovannucci E. i wsp. Dietary Intakes of Red Meat, Poultry, and Fish During High School and Risk of Colorectal Adenomas inWomen. American Journal of Epidemiology 2013;178:172–183
  3. M. Michalczuk, A. Siennicka:  „Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu”.  SGGW Warszawa; Przegląd hodowlany nr 11/2010