Praca a żywienie – dwa różne bieguny? Niekoniecznie!
Praca i żywienie. Dziś chciałbym Ci przybliżyć drogi czytelniku kwestię połączenia, które występuje między tymi dwiema sferami.
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki wpływ na Twoje życie zawodowe mają nawyki żywieniowe, które posiadasz ?
Być może ciężko w to uwierzyć, jednak zależność pomiędzy sferą żywieniową a sferą zawodową naprawdę istnieje.
Zjeść czy nie zjeść ?
Znamy to chyba wszyscy z autopsji. Gdy tylko odwiedzamy dowolny sklep z żywnością naszym oczom ukazują się piękne, kolorowe opakowania zachęcające do zakupu. Kiedy z kolei uczestniczymy w imprezie, czy też na spotkaniu towarzyskim także i w tych okolicznościach słodkości są w zasięgu naszej ręki. Oczywiście termin „słodkości” jest tu niejako uproszczeniem i można go także zastąpić dowolnymi produktami, które nie służą naszej sylwetce a do których mamy słabość.
Często zatem mamy dylemat. Kupić czy nie kupić, zjeść czy nie. Warto zdać sobie wtedy sprawę jak doskonałą mamy właśnie okazję do rozwoju naszej silnej woli i determinacji w dążeniu do celu.
Zwłaszcza ta druga cecha jest dziś na rynku pracy mocno pożądana przez pracodawców u potencjalnych kandydatów. Obecnie bowiem zarówno w firmach prywatnych jak i sektorze państwowym mamy do czynienia z pracą wg ściśle określonych planów danej firmy czy też instytucji, które po prostu trzeba wykonywać.
Jeśli mimo przeciwności uda Ci się działać w schemacie żywieniowym jaki sobie założysz to oznacza, że i podczas pracy będzie Cię cechować taka sama skuteczność. Działa bowiem tutaj ten sam mechanizm bez względu na to czego dotyczy.
Twoje samopoczucie w pracy ma także nie mniejsze znaczenie. Jeśli spożywasz produkty sprzyjające Twojemu ciału, wówczas możesz mieć pewność, że ono Ci się za to odwdzięczy.
Witalność i energia do działania to zatem kolejna rzecz, którą zyskasz a to w sposób bezpośredni przełoży się na jakość obowiązków służbowych, które wykonujesz. Gdy pracodawca to zauważy i doceni to może być to krok przybliżający Cię chociażby do awansu zawodowego.
Wyglądasz lepiej. Zarabiasz więcej
Bardzo niesprawiedliwe, ale niestety jest to fakt a także kolejny argument, aby zadbać o naszą dietę. Jak pokazały badania – ludzie, którzy wyglądają lepiej, zarabiają więcej niż ich mniej atrakcyjni konkurenci na takim samym stanowisku.
Jesteśmy tym co jemy
Każdy o tym słyszał i warto zapamiętać tę myśl. Warto dodać tutaj także, że pracujemy tak jak jemy. Zadbaj o właściwy sposób żywienia a możesz mieć pewność, że nie pozostanie to bez wpływu na Twoją karierę zawodową.
Bądź zatem najlepszą wersją siebie i nie psuj jej złym żywieniem, ponieważ tylko wtedy gdy masz odpowiedniej jakości paliwo do działania możesz przenosić góry zarówno w życiu osobistym jak i zawodowym.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Odchudzanie » Praca a żywienie – dwa różne bieguny? Niekoniecznie!
Doradca zawodowy.