PREP – zaplanuj wege tydzień. Ylva Bergqvist

Avatar photo

Tytuł może nie dla każdego być zrozumiały na pierwszy rzut oka. Tytułowe Prep to skrót od angielskiego „prepare”, oznaczającego przygotowywać. W tym kontekście odnosi się do osoby zapobiegliwej, lubiącej robić zapasy, potocznie określanej mianem prepersa.

Książka „PREP – zaplanuj wege tydzień” nie jest jednak przewodnikiem dla miłośników survivalu, a poradnikiem dla osób lubiących w sposób rozsądny planować swoje tygodniowe menu.

Tytuł: Prep. Zaplanuj wege tydzień
Autor: Ylva Bergqvist
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 184
Rok wydania: 2020

PREP

PREP

Przemyślane zakupy, przygotowanie baz pod niektóre potrawy czy wstępne ich przygotowanie i zamrożenie pozwolą zaoszczędzić sporo czasu w zabieganym tygodniu.

52 przepisy

Autorka zaproponowała swoje najlepsze przepisy bazowe, z których można przyrządzić aż 52 urozmaicone laktoowowegetariańskie potrawy.  Ylva Bergqvist podpowiedziała także, jak można je dostosować do potrzeb osób na diecie wegańskiej.

Dla łatwiejszego poruszania się w przepisach autorka opracowała system piktogramów. Oznaczają one orientacyjny czas przygotowania, wykorzystanie przepisów bazowych, ograniczenie marnowania przygotowanych potraw czy rady i podpowiedzi zamieszczone na marginesie.

Wśród przepisów bazowych znalazł się sos pomidorowy, pieczona ciecierzyca, konfitowane pomidory, pieczone grzyby, kluski gnudi czy pieczona dynia.

Co znajdziemy w środku „PREP”

Treść PREP – zaplanuj wege tydzień Ylva Bergqvist podzieliła na 13 fantazyjnie zatytułowanych rozdziałów. Znalazły się tu dania inspirowane kuchnią włoską, meksykańską, orientalną, francuską czy śródziemnomorską.

Garść praktycznych przepisów znaleźć można również w rozdziałach poświęconych zagadnieniu zero waste, czy na dania lekkostrawne. Wiele potraw wymaga długotrwałego procesu przygotowania poszczególnych składników, dlatego pomysł z ich wcześniejszym przyszykowaniem wydaje się ze wszech miar racjonalny.

przepisy prep

Dania w większości przepisów są dość ciężkostrawne. Przeważają produkty smażone, sowicie okraszone oliwą lub masłem, z sowitym dodatkiem różnego typu serów.

Przykładem mogą być smażony ryż z curry, rodzynkami, cebulą i jajkiem, gnocchi z batatów ze szpinakiem i masłem cytrynowym, lasagne z soczewicą i orzechami włoskimi.

Nawet ratatouille podawane jest z jajkiem serem i miodem. Jest to wybór dla osób z prawidłową masą ciała, a już na pewno nie z grupy ryzyka chorób dietozależnych 😉

Zwolennicy lżejszej kuchni także znajdą tu coś dla siebie. Przykładem mogą być buraczane klopsiki z sosem pistou i purée z pieczonych ziemniaków, ramen z miso, tahiną i jajkiem czy zupa dyniowo-imbirowa z jogurtem kuminowym.

Podsumowanie

Przepisy zebrane w PREP – zaplanuj wege tydzień są naprawdę bardzo oryginalne. Większość bazuje na ogólnodostępnych prostych i sezonowych produktach, ale to przyprawy i sposób przygotowania nadają daniom oryginalności i egzotycznej nuty. 

Książka została pięknie wydana i barwnie ilustrowana. Czyni ją to bardzo atrakcyjnym elementem domowej biblioteczki, do której z chęcią będziemy wracać w poszukiwaniu niebanalnych przepisów.