PREP – zaplanuj wege tydzień. Ylva Bergqvist
Tytuł może nie dla każdego być zrozumiały na pierwszy rzut oka. Tytułowe Prep to skrót od angielskiego „prepare”, oznaczającego przygotowywać. W tym kontekście odnosi się do osoby zapobiegliwej, lubiącej robić zapasy, potocznie określanej mianem prepersa.
Książka „PREP – zaplanuj wege tydzień” nie jest jednak przewodnikiem dla miłośników survivalu, a poradnikiem dla osób lubiących w sposób rozsądny planować swoje tygodniowe menu.
Tytuł: Prep. Zaplanuj wege tydzień |
Autor: Ylva Bergqvist |
Wydawnictwo: Publicat |
Ilość stron: 184 |
Rok wydania: 2020 |
PREP
Przemyślane zakupy, przygotowanie baz pod niektóre potrawy czy wstępne ich przygotowanie i zamrożenie pozwolą zaoszczędzić sporo czasu w zabieganym tygodniu.
52 przepisy
Autorka zaproponowała swoje najlepsze przepisy bazowe, z których można przyrządzić aż 52 urozmaicone laktoowowegetariańskie potrawy. Ylva Bergqvist podpowiedziała także, jak można je dostosować do potrzeb osób na diecie wegańskiej.
Dla łatwiejszego poruszania się w przepisach autorka opracowała system piktogramów. Oznaczają one orientacyjny czas przygotowania, wykorzystanie przepisów bazowych, ograniczenie marnowania przygotowanych potraw czy rady i podpowiedzi zamieszczone na marginesie.
Wśród przepisów bazowych znalazł się sos pomidorowy, pieczona ciecierzyca, konfitowane pomidory, pieczone grzyby, kluski gnudi czy pieczona dynia.
Co znajdziemy w środku „PREP”
Treść PREP – zaplanuj wege tydzień Ylva Bergqvist podzieliła na 13 fantazyjnie zatytułowanych rozdziałów. Znalazły się tu dania inspirowane kuchnią włoską, meksykańską, orientalną, francuską czy śródziemnomorską.
Garść praktycznych przepisów znaleźć można również w rozdziałach poświęconych zagadnieniu zero waste, czy na dania lekkostrawne. Wiele potraw wymaga długotrwałego procesu przygotowania poszczególnych składników, dlatego pomysł z ich wcześniejszym przyszykowaniem wydaje się ze wszech miar racjonalny.
Dania w większości przepisów są dość ciężkostrawne. Przeważają produkty smażone, sowicie okraszone oliwą lub masłem, z sowitym dodatkiem różnego typu serów.
Przykładem mogą być smażony ryż z curry, rodzynkami, cebulą i jajkiem, gnocchi z batatów ze szpinakiem i masłem cytrynowym, lasagne z soczewicą i orzechami włoskimi.
Nawet ratatouille podawane jest z jajkiem serem i miodem. Jest to wybór dla osób z prawidłową masą ciała, a już na pewno nie z grupy ryzyka chorób dietozależnych 😉
Zwolennicy lżejszej kuchni także znajdą tu coś dla siebie. Przykładem mogą być buraczane klopsiki z sosem pistou i purée z pieczonych ziemniaków, ramen z miso, tahiną i jajkiem czy zupa dyniowo-imbirowa z jogurtem kuminowym.
Podsumowanie
Przepisy zebrane w PREP – zaplanuj wege tydzień są naprawdę bardzo oryginalne. Większość bazuje na ogólnodostępnych prostych i sezonowych produktach, ale to przyprawy i sposób przygotowania nadają daniom oryginalności i egzotycznej nuty.
Książka została pięknie wydana i barwnie ilustrowana. Czyni ją to bardzo atrakcyjnym elementem domowej biblioteczki, do której z chęcią będziemy wracać w poszukiwaniu niebanalnych przepisów.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » PREP – zaplanuj wege tydzień. Ylva Bergqvist
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl