
Twoje jelita zamieszkują pożyteczne bakterie probiotyczne – żywe mikroorganizmy, które tworzą mikrobiom jelitowy. Waży on zaledwie kilkaset gramów, ale stanowi pewnego rodzaju „centrum dowodzenia”. Słyszałeś o osi jelita-mózg albo że 70% odporności znajduje się w jelitach?
Tak, bakterie probiotyczne nie tylko pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, czy poprawiają wchłanianie składników odżywczych, ale także wspierają układ odpornościowy i zdrowie psychiczne. Niekiedy Twój mikrobiom potrzebuje wsparcia – wtedy pomocny jest dobry probiotyk dopasowany do indywidualnych potrzeb.
Działanie probiotyków na zdrowie jelit
Probiotyki pomagają zachować równowagę mikrobioty jelitowej poprzez utrzymanie odpowiedniej ilości dobroczynnych bakterii uczestniczących w procesach trawienia, metabolizmu, odpowiedzi immunologicznej i utrudniania kolonizacji przez chorobotwórcze bakterie.
Bakterie probiotyczne pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, zmniejszają ryzyko infekcji żołądkowo-jelitowych, poprawiają wchłanianie składników odżywczych, a także wspierają układ immunologiczny i nerwowy. Coraz więcej wiemy także o korzystnym wpływie preparatów zawierających probiotyki na zdrowie psychiczne. Równowaga mikroflory jelitowej wpływa więc na to, jak pracują Twoje jelita, jaką masz odporność, a nawet na to, jakie masz samopoczucie.
W niektórych sytuacjach warto wspomóc się suplementacją – nie tylko w trakcie i po antybiotykoterapii czy podczas biegunki infekcyjnej. Zubożenie dzisiejszej diety, wysoki stopień przetworzenia produktów spożywczych czy zanieczyszczenia środowiska nie sprzyjają zdrowiu jelit i funkcjonowaniu flory bakteryjnej. Dobry probiotyk może stanowić cenne uzupełnienie diety i wsparcie dla Twojej mikrobioty.
Probiotyki od Aura Herbals – wspierają równowagę mikroflory jelitowej
Jeśli interesuje Cię wysokiej jakości probiotyk na jelita, warto zwrócić uwagę na nowość od polskiego producenta Aura Herbals, który oferuje aż 4 nowe suplementy diety zawierające bakterie probiotyczne, prebiotyk oraz dodatkowe składniki aktywne, które uzupełniają ich działanie. Te suplementy diety zawierają różnorodne szczepy probiotyczne i odpowiadają na różne potrzeby organizmu.
Linia Floradrop to trzy probiotyki i jeden prebiotyk, których składniki aktywne przyswajają się jeszcze lepiej dzięki zastosowanym nowoczesnym technologiom. Starannie wybrane szczepy dobroczynnych bakterii, prebiotyki oraz inne wspierające substancje wspierają funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Co ważne, wszystkie probiotyki Aura Herbals z linii Floradrop posiadają badania laboratoryjne potwierdzające czystość składu i wolność od zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przeczytaj, czym wyróżnia się każdy suplement diety z probiotykami i dobierz go do swoich potrzeb.
Floradrop protect – Lactobacillus rhamnosus GG + witamina D
Floradrop protect to suplement diety w kroplach, zawierający ciekawe połączenie szczepów bakterii Lactobacillus Rhamnosus GG ATCC53103 z dawką 2000 IU witaminy D w porcji dziennej. Zastosowana technologia mikrokapsulacji bakterii pozwala na przyjmowanie pięciokrotnie niższej porcji niż w przypadku preparatów niepowlekanych, zachowując tę samą skuteczność działania.
Lactobacillus rhamnosus GG jest odporny na działanie niskiego pH, dzięki temu po spożyciu jest w stanie przeżyć w kwaśnym środowisku soku żołądkowego, zanim trafi do jelit i ma wysoką zdolność przylegania do komórek błony śluzowej jelit, co ułatwia kolonizację. W badaniach naukowych szczep ten wykazał działanie wzmacniające układ odpornościowy, wspierał produkcję związków przeciwdrobnoustrojowych i konkurował ze szkodliwymi patogenami.
Do produkcji Floradrop Protect wykorzystano certyfikowaną witaminę D – Quali®-D z lanoliny. Dzięki zaawansowanemu procesowi w szwajcarskich laboratoriach, Quali®-D wyróżnia się stabilną formą i drobno rozproszonymi cząsteczkami – to sprzyja trwałości surowca i jego przyswajaniu w organizmie. Witamina D wspomaga układ odpornościowy i reguluje odpowiedź zapalną organizmu, zapobiegając jej nadmiernej intensywności.
Dla kogo jest Floradrop protect?
- Dla osób w trakcie antybiotykoterapii i po niej,
- podczas biegunki,
- w sezonie infekcyjnym,
- przy osłabionej odporności,
- przed egzotyczną podróżą,
- w zespole jelita drażliwego (IBS),
- w zaburzeniach pracy układu pokarmowego,
- do stosowania w celu profilaktycznym.
Więcej o Floradrop protect dowiesz się, klikając w Floradrop protect.

Floradrop femi – Lactobacillus Acidophilus
Probiotyk Floradrop femi przyczynia się do utrzymania właściwego środowiska flory bakteryjnej i wspiera zdrowie kobiet. Zawiera szczepy bakterii Lactobacillus Acidophilus La-14® oraz prebiotyk, stanowiący dla nich pożywkę. Dzięki rewolucyjnym kapsułkom DUOCAP® firmy Lonza, składniki aktywne łatwiej przenikają przez barierę żołądka i docierają do jelit.
W śluzówkach dróg rodnych kobiet występuje przede wszystkim rodzaj Lactobacillus, więc by zwiększyć różnorodność i wzmocnić tamtejszą mikrobiotę można włączyć suplementację probiotyczną z Floradrop femi. Ponadto szczep Lactobacillus Acidophilus La-14® wzmacnia układ immunologiczny i może ułatwiać wchłanianie żelaza – składnika, którego niedobór często występuje u kobiet.
W jakich sytuacjach przyda się Floradrop femi?
- Nawracające infekcje dróg rodnych,
- leczenie kandydozy i bakteryjnego zapalenia pochwy,
- przed wyjazdem na wakacje, gdy kobieta planuje korzystać z basenów i zbiorników wodnych,
- w przebiegu zespołu jelita drażliwego,
- jako profilaktyczne wsparcie zdrowia kobiet.
Więcej o Floradrop femi dowiesz się klikając w Floradrop femi.

Floradrop immune – formuła HOWARU® z witaminą D
Probiotyk w postaci kapsułek przeznaczony do stosowania przy antybiotykoterapii, posiadający udowodnioną skuteczność w redukcji biegunki u osób dorosłych przyjmujących antybiotyki i wpływający pozytywnie na odbudowę flory bakteryjnej. Oprócz szczepów bakterii Lactobacillus acidophilus NCFM®, Lactobacillus paracasei Lpc-37™, Bifidobacterium lactis Bi-07™ oraz Bifidobacterium lactis BI-04™ ujętych w opatentowaną formułę probiotyczną HOWARU®, preparat zawiera także prebiotyk oraz witaminę D, która wspiera odporność. Zastosowanie kapsułek DUOCAP® chroni żywe kultury bakterii przed działaniem kwasu żołądkowego.
Dla kogo jest Floradrop immune?
- Dla osób w trakcie antybiotykoterapii i po niej,
- podczas biegunki,
- w sezonie infekcyjnym,
- przed egzotyczną podróżą,
- w sezonie jesienno-zimowym,
- w przebiegu zespołu jelita drażliwego,
- profilaktycznie w celu wsparcia naturalnej flory jelitowej.
Więcej o Floradrop Immune dowiesz się klikając w Floradrop Immune.

Floradrop digest
Prebiotyk, który stanowi pokarm dla mikrobioty jelitowej – promuje wzrost i aktywność korzystnych mikroorganizmów składających się na mikrobiotę jelitową. Dzięki zawartości inuliny z cykorii przyczynia się do prawidłowej pracy jelit. Jego skład uzupełniają sok z buraka i markowy, standaryzowany ekstrakt ResistAid z modrzewia amerykańskiego. To 100% naturalnych składników, zamknięte w wygodnej saszetce, która pozwoli Ci z łatwością zabrać ze sobą dzienną porcję suplementu. Prebiotyki są pożywką dla „dobrych bakterii” i wspierają prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej oraz układu pokarmowego.
Kiedy stosować Floradrop digest?
- Chcesz wesprzeć funkcjonowanie flory bakteryjnej.
- Przyjmujesz antybiotyki lub jesteś po leczeniu.
- Przebyłeś infekcję układu pokarmowego.
- Cierpisz na zaburzenia lub choroby układu pokarmowego (np. zespół jelita drażliwego, zaparcia)
- Twoja dieta jest uboga w naturalne probiotyki.
Więcej o Floradrop digest dowiesz się klikając w Floradrop Digest.

Co cechuje dobry probiotyk?
Wybierając probiotyk na jelita, warto zwrócić uwagę na:
- Szczepy bakterii probiotycznych, które znajdują się w preparacie. Na opakowaniu powinna znaleźć się pełna informacja o gatunkach/rodzajach, a także oznaczenia konkretnego szczepu.
- Ilość żywych mikroorganizmów obecnych w preparacie. Jako dawkę minimalną dla bakterii probiotycznych przyjmuje się 10^6-10^9 CFU, a w przypadku Saccharomyces boulardii 250-500 mg/dzień.
- Badania laboratoryjne suplementu diety potwierdzające czystość składu. Postaw na preparaty, które są wolne od zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Kiedy warto stosować probiotyk na jelita?
Podobnie jak w przypadku innych suplementów diety, przyjmowanie probiotyków jest wskazane, gdy w organizmie może występować niedobór szczepów bakterii. Ponadto suplementacja żywych kultur bakterii może uzupełniać leczenie niektórych dolegliwości.
Probiotykoterapia może być pomocna w następujących sytuacjach:
- stosowanie antybiotyków i okres po antybiotykoterapii;
- zaburzenia i choroby układu pokarmowego (np. leczenie biegunek, zespół jelita drażliwego, choroby jelit);
- osłabiony układ odpornościowy, częste infekcje;
- trądzik, atopowe zapalenie skóry;
- w przypadku biegunki podróżnych;
- profilaktyka i wsparcie flory bakteryjnej na co dzień.
Suplementy probiotyczne kontra naturalne probiotyki
Kiszonki (np. kapusta kiszona, ogórki kwaszone, jogurty probiotyczne, kombucha) nie są probiotykami, a żywnością probiotyczną. W przeciwieństwie do przebadanych suplementów diety, które zawierają określoną ilość bakterii, nie jesteśmy w stanie określić odpowiedniej ilości spożycia probiotyków z kiszonek, aby skutecznie skolonizować śluzówki przewodu pokarmowego. Kiszonki są oczywiście źródłem żywych kultur bakterii, jednak nie wiemy, jakie dokładnie szczepy tam występują, w jakiej ilości i w jakim odsetku kolonizują jelito. Powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie – to także doskonałe źródło prebiotyków, jednak nie będą tak skuteczne, jak suplementy probiotyczne.
FAQ – najczęściej zadawane pytania
Czym są bakterie kwasu mlekowego?
Bakterie kwasy mlekowego (inaczej laktobakterie) takie jak Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus to mikroorganizmy występujące naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka. W przypadku kobiet bakterie te bytują również w pochwie. Zadaniem tych dobroczynnych bakterii jest produkcja kwasu mlekowego, zakwaszenie środowiska, normalizacja mikroflory oraz kolonizacja śluzówki jelit i pochwy. Laktobakterie znajdziesz zarówno w produktach spożywczych (np. kiszonki, kefir), jak i w suplementach diety.
Czy probiotyki to leki osłonowe?
Osłonowe leki mogą być nazwane probiotykami, jeśli pochodzą z naturalnej mikroflory jelitowej człowieka, mają zdolność przetrwania w jelicie grubym i przylegania do komórek nabłonka jelit, są odporne na działanie enzymów trawiennych, wykazują antagonistyczne działanie do działania bakterii chorobotwórczych oraz mają udokumentowany klinicznie korzystny wpływ na organizm człowieka.
Czy trzeba stosować probiotyk na jelita podczas terapii antybiotykowej?
Tak, zaleca się stosowanie probiotyków podczas terapii antybiotykowej. Lekarz przepisuje antybiotyk w celu zwalczania infekcji bakteryjnych, jednak lek niszczy również dobre bakterie, które są nam potrzebne. Dlatego suplementacja dobrym probiotykiem pomaga zachować równowagę mikroflory jelitowej i chroni przed m.in. biegunką. Zaleca się stosowanie probiotyku przy antybiotyku i 2 tygodnie po zakończeniu leczenia.
Jakie szczepy probiotyków zawierają leki osłonowe?
Większość probiotyków osłonowych dostępnych na rynku to bakterie kwasu mlekowego z rodziny Lactobaciullus (Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri). Do leków osłonowych zalicza się także niektóre drożdże i szczepy bakterii probiotycznych z rodziny Bifidobacterium (np. Bifidobacterium breve).
Czy probiotyki pomagają na choroby zapalne jelit?
Choroby zapalne jelit (ang. IBD, inflammatory bowel disease) to grupa schorzeń określanych jako nieswoiste zapalenia jelit (NZJ). Zaliczają się do nich 2 główne jednostki chorobowe – wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna. Probiotykoterapię może stanowić dobre uzupełnienie terapii podstawowej, którą wskazuje lekarz na podstawie rozpoznania. Warto podkreślić, że działanie probiotyków jest szczepozależne. To oznacza, że konkretny szczep znajduje zastosowanie w konkretnej przypadłości, a może być zupełnie niepotrzebny w innej. Dlatego warto konsultować probiotykoterapię ze specjalistą.
W czym są naturalne probiotyki?
Probiotyki (a dokładniej żywność probiotyczna) występują niektórych produktach spożywczych takich jak: kiszonki, jogurt, kefir, maślanka, kombucha. Warto uwzględnić je w codziennym jadłospisie.
Żadna z przedstawionych tu informacji nie ma na celu zastąpienia diagnozy medycznej i nie powinna być traktowana jako porada medyczna lub zalecane leczenie. Jeśli odczuwasz pewne dolegliwości zdrowotne, skonsultuj się z lekarzem.
Bibliografia
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/
- Gul S, Durante-Mangoni E. Unraveling the Puzzle: Health Benefits of Probiotics-A Comprehensive Review. J Clin Med. 2024 Mar 1;13(5):1436. doi: 10.3390/jcm13051436. PMID: 38592298; PMCID: PMC10935031.
- Bistas KG, Tabet JP. The Benefits of Prebiotics and Probiotics on Mental Health. Cureus. 2023 Aug 9;15(8):e43217. doi: 10.7759/cureus.43217. PMID: 37692658; PMCID: PMC10490379.
- Madabushi JS, Khurana P, Gupta N, Gupta M. Gut Biome and Mental Health: Do Probiotics Work? Cureus. 2023 Jun 12;15(6):e40293. doi: 10.7759/cureus.40293. PMID: 37448433; PMCID: PMC10337499.
- Andrea Severino, Ege Tohumcu, Luca Tamai, Pasquale Dargenio, Serena Porcari, Debora Rondinella, Irene Venturini, Marcello Maida, Antonio Gasbarrini, Giovanni Cammarota, Gianluca Ianiro, The microbiome-driven impact of western diet in the development of noncommunicable chronic disorders, Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, Volume 72, 2024, 101923, ISSN 1521-6918, https://doi.org/10.1016/j.bpg.2024.101923.
- Luis Alfredo Espinoza-Espinoza, Henry Daniel Muñoz-More, Juliana Maricielo Nole-Jaramillo, Luis Alberto Ruiz-Flores, Nancy Maribel Arana-Torres, Luz Arelis Moreno-Quispe, Jaime Valdiviezo-Marcelo, Microencapsulation of vitamins: A review and meta-analysis of coating materials, release and food fortification, Food Research International, Volume 187, 2024, 114420, ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114420.
- Pludowski P, Grant WB, Karras SN, Zittermann A, Pilz S. Vitamin D Supplementation: A Review of the Evidence Arguing for a Daily Dose of 2000 International Units (50 µg) of Vitamin D for Adults in the General Population. Nutrients. 2024 Jan 29;16(3):391. doi: 10.3390/nu16030391. PMID: 38337676; PMCID: PMC10857599.
- Davani-Davari D, Negahdaripour M, Karimzadeh I, Seifan M, Mohkam M, Masoumi SJ, Berenjian A, Ghasemi Y. Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications. Foods. 2019 Mar 9;8(3):92. doi: 10.3390/foods8030092. PMID: 30857316; PMCID: PMC6463098.
- Liu P, Lu Y, Li R, Chen X. Use of probiotic lactobacilli in the treatment of vaginal infections: In vitro and in vivo investigations. Front Cell Infect Microbiol. 2023 Apr 3;13:1153894. doi: 10.3389/fcimb.2023.1153894. PMID: 37077531; PMCID: PMC10106725.
- Wei Zhao, Yangshuo Liu, Lai-Yu Kwok, Tiequan Cai, Wenyi Zhang, The immune regulatory role of Lactobacillus acidophilus: An updated meta-analysis of randomized controlled trials, Food Bioscience, Volume 36, 2020, 100656, ISSN 2212-4292, https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100656.
- Zakrzewska Z, Zawartka A, Schab M, Martyniak A, Skoczeń S, Tomasik PJ, Wędrychowicz A. Prebiotics, Probiotics, and Postbiotics in the Prevention and Treatment of Anemia. Microorganisms. 2022 Jun 30;10(7):1330. doi: 10.3390/microorganisms10071330. PMID: 35889049; PMCID: PMC9317605.
- Venema K, Verhoeven J, Beckman C, Keller D. Survival of a probiotic-containing product using capsule-within-capsule technology in an in vitro model of the stomach and small intestine (TIM-1). Benef Microbes. 2020 Aug 12;11(4):403-409. doi: 10.3920/BM2019.0209. Epub 2020 Apr 8. PMID: 32264687.
- Sheng W, Ji G, Zhang L. Immunomodulatory effects of inulin and its intestinal metabolites. Front Immunol. 2023 Aug 10;14:1224092. doi: 10.3389/fimmu.2023.1224092. PMID: 37638034; PMCID: PMC10449545.
- Gopalan S, Ganapathy S, Mitra M, Neha, Kumar Joshi D, Veligandla KC, Rathod R, Kotak BP. Unique Properties of Yeast Probiotic Saccharomyces boulardii CNCM I-745: A Narrative Review. Cureus. 2023 Oct 1;15(10):e46314. doi: 10.7759/cureus.46314. PMID: 37927652; PMCID: PMC10621882.
- Heczko PB, Giemza M, Ponikiewska W, Strus M. Importance of Lactobacilli for Human Health. Microorganisms. 2024 Nov 21;12(12):2382. doi: 10.3390/microorganisms12122382. PMID: 39770585; PMCID: PMC11676770.
- Saez-Lara MJ, Gomez-Llorente C, Plaza-Diaz J, Gil A. The role of probiotic lactic acid bacteria and bifidobacteria in the prevention and treatment of inflammatory bowel disease and other related diseases: a systematic review of randomized human clinical trials. Biomed Res Int. 2015;2015:505878. doi: 10.1155/2015/505878. Epub 2015 Feb 22. PMID: 25793197; PMCID: PMC4352483.
- Ouwehand AC, DongLian C, Weijian X, Stewart M, Ni J, Stewart T, Miller LE. Probiotics reduce symptoms of antibiotic use in a hospital setting: a randomized dose response study. Vaccine. 2014 Jan 16;32(4):458-63. doi: 10.1016/j.vaccine.2013.11.053. Epub 2013 Nov 26. PMID: 24291194.
