Przeciwutleniacze w żywności | Antyoksydanty w żywności
Odwiedzając targ spożywczy nie tylko wybieramy piękne, pachnące, zdrowo wyglądające produkty ale co najważniejsze przynosimy do domu bogactwo przeciwutleniaczy w żywności dzięki którym możemy wspomagać zdrowie. Przedstawiamy 10 produktów które koniecznie powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów.
Najsilniejsze przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze mogą mieć różną postać, kryją się zarówno pod postacią witamin jaki i składników mineralnych. Mogą także wchodzić skład związków aktywnych produkowanych przez rośliny. Wspomagają naprawę uszkodzonych przez wolne rodniki komórek, w tym odpornościowych, które bez takiej regeneracji mogą źle funkcjonować, co przekłada się na kondycję całego organizmu. W niektórych badaniach naukowych można odnaleźć wzmiankę o tym, że wolne rodniki pośrednio mogą przyczyniać się do powstawania chorób przewlekłych i nowotworów.
Jeśli chcesz iść na skróty wabiony reklamą antyoksydantów w pigułce zastanów sie i nie daj się oszukać! Każde warzywo lub owoc ma swój unikalny skład substancji przeciw utleniających, którego nie znajdziesz w takich proporcjach i przyswajalności w pigułce. Najlepszym rozwiązaniem jest regularne spożywanie urozmaiconych posiłków złożonych z produktów sezonowych które przyniesie najlepszy zdrowotnie efekt.
Przeciwutleniacze w żywności
#1: pomidory
Zawierają znaczne ilości przeciwutleniacza – likopenu, którego jeszcze więcej jest w pomidorach poddanych obróbce termicznej. Dlatego zakupione świeże pomidory dobrz jest wykorzystać na sos pomidorowy czy gaspacho.
Przeciwutleniacze : witamina A, witamina C, likopen
#2: jagody
Owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki, jagody i maliny są bogatym źródłem przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami
Przeciwutleniacze : witamina C, antocyjany, kwercetyna
#3: morele
Przeciwutleniaczem zawatrym w morelach jest liteina która nadaje tym owocom charakterystyczną barwę. Luteina wspomaga pracę serca, poprawia wyglad skóry i pozwala zachować sprawny wzrok.
Przeciwutleniacze : witamina A, witamina C, luteina, zeaksantyna
#4: jarmuż
Jedna filiżanka posiekanego jarmużu daje aż 206% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i aż 134% dziennej zalecanej dawki witaminy C.
Przeciwutleniacze : witamina A, witamina C, luteina,
#5: śliwki
Owoce pestkowe takie jak śliwki dają całe bogactwo roślinnych związków aktywnych w tym przeciwutleniaczy.
Przeciwutleniacze : beta karoten, witamina C, kwas chlorogenowy,
#6: papryka
Wiedzieliście, że papryka ma więcej witaminy C niż pomarańcza? Papryka o czerwonej skórce zawiera więcej witaminy C niż ta o zielonej
Przeciwutleniacze : witamina A, witamina C, witamina E
#7: melon
Jego pomarańczowo żółta barwa pochodzi od obecności naturalnego barwnika – beta karotenu
Przeciwutleniacze : witamina C, Bara karoten, zeaksantyna
#8: bób
Jego ziarna zawierają nie tylko dobrej jakości białko ale również znaczną ilość przeciwutleniaczy takich jak zeaksantyna wspomagająca wzrok.
Przeciwutleniacze : witamina C, luteina, zeaksantyna
#9: szpinak
To liściaste warzywo zawiera pokaźne ilości luteiny mającej pozytywne działanie na wzrok.
Przeciwutleniacze : beta karoten, zeaksantyna, luteina
#10: wiśnie/ czereśnie
Owoce te zawierają2 związki przeciwzapalne – są to kwercytyna oraz antocyjanina
Przeciwutleniacze : witamian A, witamina C, antocyjanina, kwercytyna
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Składniki odżywcze » Przeciwutleniacze w żywności | Antyoksydanty w żywności
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl