
Najwyższa Izba Kontroli wskazała brak spójnej polityki żywieniowej i nadzoru, co skutkuje niską jakością posiłków dla dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach oraz dostępnością niezdrowej żywności w sklepikach i automatach.
Kluczowe bariery to zbyt niskie stawki żywieniowe (np. 3 zł za obiad w szkole) i niedobór wykwalifikowanej kadry (dietetyków zatrudniano w nielicznych placówkach). NIK podkreśla też brak mierzalnych celów i monitoringu działań w programach zdrowotnych, a także niewystarczającą edukację praktyczną oraz zaniedbania w dostępie do wody i ograniczaniu marnowania żywności.
Rekomendacje obejmują m.in. ogólnopolski plan profilaktyki nadwagi i otyłości, minimalne stawki żywieniowe, standaryzację żywienia zbiorowego (w tym w szpitalach), lepszy nadzór GIS oraz jednoznaczne wymogi dla żywności w szkołach.
Zapis video debaty:
Źródło: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/zdrowe-odzywianie.html
