Recenzja: Diagnostyka dla dietetyka – Anna Dittfeld
Tytuł: Diagnostyka dla dietetyka |
Autor: Anna Dittfeld |
Rok wydania: 2015 |
Wydawnictwo: Śląskie Centrum Zdrowia |
Ilość stron: 78 |
Diagnostyka laboratoryjna, dzięki dynamicznemu rozwojowi w ciągu ostatnich lat, stanowi istotny element postępowania diagnostycznego w pracy dietetyków.
Szczególnie przydatna w codziennej pracy może okazać się książka autorstwa Anny Dittfeld „Diagnostyka dla dietetyka”. Jest to praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych wykonywanych w celu zapoznania się ze szczegółowym obrazem stanu zdrowia pacjenta oraz w celu ustalenia dalszego postępowania żywieniowego.
Opis poszczególnych badań przedstawia zarówno zakres wartości referencyjnych zgodnych z aktualnymi zaleceniami oraz komentarz dotyczący interpretacji wyników, przy stwierdzonych odchyleniach od normy. W przypadku badań, przy wykonaniu których zalecane jest odpowiednie przygotowanie pacjenta, autor publikacji przedstawia krótką instrukcję dot. pobierania materiału do badań.
Publikacja składa się z kilku rozdziałów, grupujących zalecane badania w zależności od rodzaju pobranego materiału biologicznego (krew, mocz) oraz potrzeby diagnostyki konkretnych schorzeń, w tym m.in. chorób dietozależnych. Kolejne rozdziały przedstawiają badania laboratoryjne wraz z krótką interpretacją wyników, takie jak:
- badania hematologiczne przydatne dla dietetyków,
- badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej i cukrzycy
- badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu chorób nerek
- badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu chorób wątroby,
- badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu zaburzeń gospodarki lipidowej,
- badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu chorób dietozależnych.
W osobnym rozdziale zestawione zostały najważniejsze wskaźniki ryzyka metabolicznego wraz z oceną składu masy ciała.
Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla studentów dietetyki, aczkolwiek może stanowić źródło cennych, praktycznych informacji również dla specjalistów ds. żywienia, pracujących już aktywnie w zawodzie dietetyka. Celem publikacji jest zapoznanie studentów dietetyki z badaniami laboratoryjnymi, których wyniki są niezbędne do diagnostyki i monitorowania postępów terapii zaburzeń metabolicznych oraz chorób dietozależnych. Zamieszczona interpretacja wyników, pozwala czytelnikom lepiej zrozumieć kliniczne podstawy wdrażania dietoterapii, co z pewnością również ułatwi dalszą współpracę z lekarzami.
Fakt, że autorem publikacji jest lekarz, który jednocześnie jest dietetykiem sprawia, że książka w przystępny sposób przedstawia najbardziej praktyczne informację niezbędne w codziennej pracy specjalistów ds. żywienia, będących na różnych etapach kształcenia.
Po zapoznaniu się z treścią publikacji czytelnik będzie znał podstawowe, zalecane badania wykorzystywane w diagnostyce chorób dietozależnych Nauczy się interpretować wyniki zlecanych badań oraz dokonywać podstawowej oceny postępów wdrożonego postępowania dietetycznego.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Recenzja: Diagnostyka dla dietetyka – Anna Dittfeld
Jestem absolwentką studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia, coachingu. Pomagam kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci prowadząc warsztaty edukacyjne w placówkach przedszkolnych i wczesnoszkolnych.