Recenzja: Dietoterapia – Włodarek, Lange, Kozłowska (2014)

Avatar photo
Tytuł: Dietoterapia
Autorzy: Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska
Rok wydania: 2014
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Ilość stron: 462

„Dietoterapia” to przejrzysty zbiór aktualnych wiadomości i danych z zakresu dietetyki, profilaktyki żywienia oraz zaleceń dietetycznych w wybranych schorzeniach medycznych.

Książka została napisana przystępnym językiem, zawiera aktualny stan wiedzy nauki z zakresu biochemii, chemii żywności, fizjologii układu pokarmowego oraz medycyny schorzeń dietozależnych oraz dietoterapię tych chorób. Układ pracy jest jasny, klarowany i stanowi logiczną i spójną całość.

W początkowej części lektury zostały wyjaśnione zagadnienia: zapotrzebowania energetycznego organizmu człowieka, składników pokarmowych diety: węglowodanów, białek, tłuszczów, składników mineralnych oraz witamin.

W kolejnych rozdziałach omówiono klasyfikację diet oraz dietoterapię wybranych schorzeń m.in.: alergii pokarmowych, otyłości, cukrzycy, miażdżycy, chorób nerek.

Każdy rozdział poświęcony danej chorobie zawiera istotne dane dotyczące przebiegu choroby, leczenia, sposobu terapii dietą stosowaną przez dietetyka.

Przejrzyste wykresy, ryciny i tabele pozwalają bez przeszkód zrozumieć wiedzę, którą w książce przekazali autorzy.

Zobacz również
rzepa

Problematykę podjętą w recenzowanej publikacji należy więc ocenić jako bardzo istotną w zakresie podstaw żywienia człowieka jak i żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.

Publikacja będzie przydatna nie tylko dietetykom, a więc osobom zajmującym się profesjonalnie tą dziedziną, ale także studentom dietetyki i nauk pokrewnych.

Ponadto może okazać się niezastąpionym źródłem wiedzy dla osób, które interesują się tą tematyką i pragną rozwijać swoje zainteresowania.