Tytuł: Jedz dla dwojga, nie za dwoje. Poradnik dla kobiet w ciąży |
Autor: Anna Rogulska |
Rok wydania: 2016 |
Wydawnictwo: Wydawnictwo PZWL |
Ilość stron: 132 |
Pierwsze wrażenie obcowania z tą kieszonkową książeczką, (objętą również patronatem dietetycy.org.pl!) jest bardzo pozytywne. Już sama okładka jest pomysłowa! Zagina się ona do połowy, umożliwiając założenie książki na aktualnie czytanym fragmencie – a ponadto na przedniej okładce załączona jest uaktualniona piramida zdrowego żywienia oraz przepis kulinarny, zaś na tylnej najważniejsze zalecenia żywieniowe dla przyszłej mamy. Dlaczego to jest ważne? Książka to poradnik, który można czytać od początku do końca ale też wracać do niej i sprawdzać interesujące kwestie na wyrywki.
Książka podzielona jest na 8 rozdziałów oznaczonych w tekście kolorową stroną dzięki czemu jest ona bardzo czytelna.
Autorka ujęła tu najważniejsze zalecenia związane z prawidłowym żywieniem kobiet planujących jak i będących w ciąży, wymieniła najważniejsze składniki odżywcze, których niedobór lub nadmiar może niekorzystnie wpływać na rozwijające się dziecko. Cieszy mnie, że książka ta została oparta o najbardziej aktualny stan wiedzy z zakresu żywienia ciężarnych, dzięki czemu rozwiewa wątpliwości związane z żywieniem przyszłych mam, które w natłoku informacji nie zawsze są w stanie wyłowić te prawdziwe .
Znaleźć tu można porady jak przetrwać dokuczliwe objawy ze strony układu pokarmowego związane z ciążą czy wspomóc układ odpornościowy domowymi metodami. W książce znalazła się także przykładowa dieta przyszłej mamy, co może być całkiem przydatne, gdy w ferworze przygotowań nie do końca pamiętamy o odpowiednim doborze produktów lub ulegamy osławionym zachciankom.
Serdecznie polecam – poradnik pełen rzetelnych informacji napisany w przystępny sposób.