Recenzja: Wolni od glutenu [Alessio Fasano, Susie Flaherty]

Avatar photo
Tytuł: Wolni od glutenu
Autor: Alessio Fasano, Susie Flaherty
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Wydawnictwo Druga Strona
Ilość stron: 300

Alessio Fasano, Susie Flaherty

Wolni od glutenu, Gluten freedom

Alessio Fasano to światowej klasy specjalista zajmujący się od lat tematem celiakii i glutenu. W swojej książce w bardzo przystępny dla czytelnika sposób przybliża tę tematykę. Autor opiera się na wiarygodnych doniesieniach naukowych. Podsumowuje stan wiedzy na rok 2014, dzięki czemu umożliwia czytelnikom zapoznanie się z doniesieniami naukowymi bez konieczności przeszukiwania baz medycznych (oczywiście warto zapoznać się również z naukowymi publikacjami dr Fasano dostępnymi np. w PubMed).

Jak sam zapowiada we wstępie, oddziela fakty od mitów i przedstawia prawdę o celiakii, nadwrażliwości na gluten i diecie bezglutenowej. Książka jest jednocześnie swoistą opowieścią naukowca o postępach badań oraz o zmianie stanu wiedzy jaki dokonał się na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Można znaleźć także garść praktycznych porad dla różnych grup wiekowych (przedstawione są głównie realia amerykańskie, ale w większości można je odnieść również do tych polskich). Interesujące są także historie pacjentów i współpracowników doktora Fasano, które pozwalają spojrzeć na problem ich oczami.

Książka ta nie jest publikacją stricte naukową, bowiem dr Fasano zabiera czytelnika w podróż w czasie, a także zaprasza go do malowniczych rodzinnych Włoch. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy w aspekcie historycznym, geograficznym i epidemiologicznym.

Zobacz również

Ważne jest, aby książkę czytać uważnie i starać się zrozumieć intencje autora, który absolutnie nie jest zwolennikiem wprowadzania diety bezglutenowej u każdej osoby, czy też bez wcześniej diagnostyki w kierunku celiakii.

Godna polecenia dla profesjonalistów, a także dla pacjentów. Czyta się bardziej jak fabułę niż jak podręcznik, więc można miło spędzić czas jednocześnie poszerzając swoją wiedzę.