Recenzja: Żywienie w niedoczynności tarczycy – Jarosz, Stolińska, Wolańska (2014)
Tytuł: Żywienie w niedoczynności tarczycy |
Autorzy: Mirosław Jarosz, Hanna Stolińska, Diana Wolańska |
Rok wydania: 2014 |
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL |
Ilość stron: 132 |
Książka ta jest zbiorem praktycznych wskazówek i porad dietetycznych zalecanych przy niedoczynności tarczycy. Została opracowana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wprowadzenie do tematu niedoczynności tarczycy stanowią informacje o przyczynach, epidemiologii, objawach klinicznych, rozpoznaniu, leczeniu i profilaktyce tego schorzenia.
W ogólnych zaleceniach dotyczących stylu życia i żywienia zawarto praktyczne wskazówki jak komponować codzienny jadłospis, aby był urozmaicony i zgodny z informacjami zawartymi w „piramidzie zdrowego żywienia”. To wytyczne zarówno dla chorych jak i wszystkich zainteresowanych profilaktyką.
W dalszej części poradnika opisano zalecenia dietetyczne do stosowania przy niedoczynność tarczycy. Dotyczą nie tylko tego jak ustalić kaloryczność diety (często niedoczynności tarczycy towarzyszy zwiększona masa ciała), ale również zasad spożywania posiłków, jakie techniki kulinarne wybierać oraz czym kierować się przy codziennych zakupach produktów ze wszystkich grup spożywczych.
Ciekawym punktem poradnika są praktyczne wskazówki pomocne w rozwiązywaniu problemów utrudniających stosowanie diety (np. „nie mam czasu na gotowanie zdrowych posiłków”) i zwiększania aktywności fizycznej („nie mam czasu żeby ćwiczyć”).
Wyjaśniono także rolę jodu, cynku, selenu, żelaza i błonnika, jako składników diety ważnych przy niedoczynności tarczycy oraz składników wolotwórczych, na które trzeba szczególnie uważać.
Zwieńczeniem informacji dla cierpiących na niedoczynność tarczycy jest przykładowy 7-dniowy jadłospis rozpisany dla diety 1200 kcal i 1500 kcal wraz z przepisami.
Ponadto – ta skromna z pozoru książka jest źródłem ciekawych informacji, które na pewno zainteresują niejedną osobę związana z dietetyką: porównanie wartości odżywczej oliwy i oliwek, zamienniki soli stosowane podczas przygotowywania wybranych produktów, wydatek energetyczny osób dorosłych podczas wykonywania wybranych czynności i ćwiczeń czy choćby straty witamin podczas przygotowywania warzyw. A wszystko to w formie przejrzystych tabel, dzięki którym szybko odnajdziemy interesujące nas informacje.
Ponieważ dieta odgrywa ważną rolę w polepszeniu jakości życia chorych na niedoczynność tarczycy jak również w zapobieganiu jej wystąpienia pozycja ta jest polecana dla:
- chorych i ich rodzin
- lekarzy POZ
- dietetyków, edukatorów żywieniowych
- studentów kierunków medycznych i dietetycznych
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Recenzja: Żywienie w niedoczynności tarczycy – Jarosz, Stolińska, Wolańska (2014)
Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.