Równowaga – Agata Głyda (Recenzja książki)
Szczupła i zdrowa sylwetka to nie tylko zasługa genów, ale przede wszystkim prawidłowej diety i aktywności fizycznej. Czasami bywa tak, że mimo starań i dużego nakładu pracy ciało nie wygląda tak, jak byśmy tego chcieli. Tu pojawia się pytanie dotyczące wyobrażeń idealnego ciała. Jakie są nasze oczekiwania względem własnego ciała? Czy bezrefleksyjne dążenie do nieistniejącego wzorca, jakim jest komputerowo wysmuklone ciało celebrytki to droga do samoakceptacji?
Komunikaty płynące z mediów dają jasny przekaz: szczupłe ciało, najlepiej na granicy niedowagi jest najbardziej pożądane. Tylko taka sylwetka pozwoli wyzbyć się kompleksów, pozwoli poczuć się atrakcyjnie, zapewni wymarzonego partnera i przychylność innych osób. W jaki sposób to osiągnąć? Drakońskie diety, głodówki, suplementy, skrajne emocje, brak umiaru w treningach. Wszystko albo nic! Wszystko to prowadzi co zaburzeń relacji z jedzeniem i samym sobą. Pułapka bez wyjścia?
W poszukiwaniu równowagi
Nie! Odpowiedź na to, jak znaleźć w tym wszystkim sens i harmonię znajdziecie w książce Agaty Głydy „Równowaga”. Autorka jest psychologiem z wieloletnim doświadczeniem, specjalizującym się w tematyce zaburzeń żywieniowych.
Tytuł: | Równowaga. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokój |
Autor: | Agata Głyda |
Wydawnictwo: | Publicat |
Ilość stron: | 232 |
Rok wydania: | 2021 |
Książka to zbiór zagadnień dotyczących poukładania relacji z jedzeniem i własnym ciałem. Autorka opisała najczęstsze przyczyny kłopotów z prawidłowymi wyborami żywieniowymi od strony psychologicznej. Środowisko życia i panująca w nim kultura diet sprzyja popadaniu w pułapkę (często niepotrzebnego) odchudzania. Ta droga zaś prowadzi często do zaburzeń relacji z jedzeniem a wręcz zaburzeń odżywiania.
Agata Głyda przeprowadziła czytelnika przez krętą drogę ku dobrym układom z jedzeniem. Jej elastyczne podejście, wskazywanie prawidłowych zachowań żywieniowych, preferowanie systematyczności w pracy nad sobą, będą przydatnymi wskazówkami dla wielu osób.
Autorka promuje zrozumienie swoich emocji, życzliwość dla własnego ciała i dawanie miejsca na popełnianie błędów. To etapowe budowanie zdrowej relacji ze swoim ciałem i jedzeniem sprawia, że czytelnik czuje swoją siłę i sprawczość. Podejście autorki do harmonii ciała i ducha jest bardzo wyważone, przez co książka jest przyjemna w odbiorze.
W końcowej jej części autorka zamieściła elastyczny tygodniowy jadłospis, z którego z przyjemnością skorzysta niejeden odbiorca.
To, co wyróżnia tę książkę, to piękne wydanie oraz śliczne ilustracje wykonane przez Joannę Wojniłko.
Podsumowanie
Książka Agaty Głydy „Równowaga” jest warta uwagi pacjentów gabinetów dietetycznych, którzy chcą lepiej rozumieć potrzeby własnego ciała. Z publikacji skorzystają także dietetycy, którzy chcieliby zaopiekować się swoimi pacjentami w sposób holistyczny.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Równowaga – Agata Głyda (Recenzja książki)
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl